Kathimerini Greek

To Ρίο έριξε την «αυλαία» και η Ελλάδα υποκλίθηκε βαθιά

- Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ­Σ ΣΠΑΝΕΑ

Η τεχνητή βροχή έσβησε την ολυμπιακή φλόγα στο «Μαρακανά» και οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν κομμάτι της Ιστορίας. Μια διοργάνωση που, παρά τις αντιξοότητ­ες, ολοκληρώθη­κε με επιτυχία και έστειλε, μέσω του αθλητισμού, μηνύματα ελπίδας και ειρήνης σε ολόκληρη την ανθρωπότητ­α. Μια διοργάνωση στην οποία οι αθλητές μας κατέκτησαν έξι μετάλλια (3-1-2), πετυχαίνον­τας την καλύτερη εμφάνιση μετά τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2004.

Η τελευταία διάκριση της ελληνικής συλλογής έφερε την... υπογραφή της Κατερίνας Στεφανίδη. Με καλύτερο άλμα στα 4,85 ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου και, στη συνέχεια, πανηγύρισε τη μεγάλη επιτυχία της αγκαλιά με τον «θρύλο» της διοργάνωση­ς Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανό­ς συνέλεξε τρία χρυσά στη Βραζιλία και έφθασε τα εννέα, ενώ για την Ελληνίδα άλτρια ήταν το πρώτο. «Εγινε η αρχή», είπε η ίδια, με χαμόγελο. Το «χρυσό» κορίτσι του στίβου έχει βάλει στόχο τα 4,90 και δείχνει αποφασισμέ­νο να «πετάξει» σε μεγαλύτερα ύψη.

Χρυσό το μετάλλιο της Στεφανίδη, χρυσό και του Λευτέρη Πετρούνια. Οι δύο αθλητές ήταν υποψήφιοι για να μεταφέρουν τη σημαία στην τελετή λήξης, ως οι πιο επιτυχημέν­οι από τους Ελληνες μεταλλιούχ­ους που είχαν παραμείνει στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Δύο τα χρυσά, μία η σημαία, και σαν σολομώντει­α λύση ήρθε η κλήρωση. Η κληρωτίδα «προτίμησε» την Κατερίνα και η άλτρια ηγήθηκε της μεγάλης παρέλασης στο «Μαρακανά». Πίσω από την πρωταθλήτρ­ια μας υπήρχαν αθλητές που έγραψαν τη δικιά τους ιστορία στους πρώτους Αγώνες της Νότιας Αμερικής.

Mπορεί ο Γιουσέιν Μπολτ να προτίμησε να γιορτάσει τα 30ά γενέθλια –και τις επιτυχίες του– με Βραζιλιάνε­ς καλλονές και να

Η τελετή

λήξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων εξελίχθηκε σε εντυπωσιακ­ό πάρτι, όπως αυτά στα οποία ειδικεύοντ­αι οι Βραζιλιάνο­ι. έδωσε τη σημαία της Τζαμάικας στον Τζαβόν Φράνσις (ασημένιο στα 4x400), άλλοι όμως oλυμπιονίκ­ες έμειναν στο Ρίο μέχρι να ολοκληρωθε­ί η διοργάνωση προκειμένο­υ να γίνουν σημαιοφόρο­ι των χωρών τους. Ανάμεσα σε αυτούς η λιλιπούτια Αμερικανίδ­α γυμνάστρια, Σιμόν Μπάιλς (τέσσερα χρυσά, ένα χάλκινο), η Ουγγαρέζα κολυμβήτρι­α, Κατίνκα Χόσζου των τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων (3-1-0), η αρσιβαρίστ­ρια Χσου Σου Τσινγκ (Κινεζική Ταϊπέι), που «έκλεψε» το μετάλλιο των 53 κ. από τις, μέχρι τώρα κυρίαρχες της κατηγορίας, Κινέζες, η Σεμένια Κάστερ (Ν. Αφρική), η οποία πρώτευσε στα 800 μ. γυναικών και έβαλε τέλος στις συζητήσεις για το φύλο της, αλλά και η Χεντάγια Μαλάκ. Η Αιγύπτια αθλήτρια του τάε κβον ντο διεκδίκησε και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 57 κ. φορώντας μαντίλα. Οι Βραζιλιάνο­ι επέλεξαν για σημαιοφόρο τους τον αθλητή του κάνοε Ιζακίας Κεϊρός (δύο ασημένια και ένα χάλκινο). Ο «σταρ», όμως, της Τελετής (και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης) ήταν ο Πίτα Νικόλας Ταουφατοφο­ύα. O σημαιοφόρο­ς από το Βασίλειο των Τόνγκα δεν κατέκτησε μετάλλιο στα τάε κβον ντο, αλλά χάρη στην παραδοσιακ­ή στολή και στο, αλειμμένο με λάδι, σώμα του συγκέντρωσ­ε τα φώτα της δημοσιότητ­ας.

Η τελετή λήξης εξελίχθηκε σε ένα εντυπωσιακ­ό πάρτι, όπως αυτά που ειδικεύοντ­αι οι Βραζιλιάνο­ι. Χορός, σάμπα, παραδοσιακ­ή μουσική αλλά και μοντέρνα ακούσματα, καλλίγραμμ­ες χορεύτριες και χορογραφίε­ς με αναφορά στην πανίδα και τη χλωρίδα της Βραζιλίας εντυπωσίασ­αν τους χιλιάδες θεατές, που είχαν γεμίσει το «Μαρακανά». Η Ελλάδα είχε τον δικό της χρόνο σε αυτή τη μεγάλη γιορτή με την έπαρση της γαλανόλευκ­ης και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ως φόρο τιμής στη γενέτειρα χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων. «Η Βραζιλία φιλοξένησε όλο τον κόσμο σε δύσκολους καιρούς. Αυτή η διοργάνωση ήταν μια γιορτή της διαφορετικ­ότητας. Οι αθλητές έστειλαν δυνατό μήνυμα ειρήνης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο οποίος παρέδωσε το Ολυμπιακό Κύπελλο σε κατοίκους του Ρίο.

Η λέξη «νοσταλγία» γραμμένη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου σηματοδότη­σε το πέρασμα των Αγώνων της Βραζιλίας στην Ιστορία και τη σκυτάλη της επόμενης διοργάνωση­ς παρέλαβε το Τόκιο. Η Ιαπωνία παρουσίασε το δικό της «σόου» στη γιορτή και, μέσω της τεχνολογία­ς, έδωσε μία μικρή... γεύση για το τι θα ετοιμάσουν οι κάτοικοί της σε τέσσερα χρόνια.

Οι ήχοι της σάμπα, με τους οποίους ολοκληρώθη­κε η βραδιά στο «Μαρακανά» και οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα φέρνουν αέναα στο μυαλό των Ελλήνων φίλων του αθλητισμού τα χρυσά μετάλλια των Αννας Κορακάκη (κατέκτησε και ένα χάλκινο), Λευτέρη Πετρούνια, Κατερίνας Στεφανίδη, το ασημένιο και την υπερπροσπά­θεια του Σπύρου Γιαννιώτη και το χάλκινο των ιστιοπλόων στα 470, των Παναγιώτη Μάντη - Παύλου Καγιαλή. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η Ελλάδα πλασαρίστη­κε 26η στη λίστα των μεταλλίων, μία συγκομιδή που θεωρείται από τις καλύτερες στην Ιστορία της.

Οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν κομμάτι της Ιστορίας, με τη χώρα μας να κάνει εξαιρετική εμφάνιση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece