Kathimerini Greek

Αυξάνονται τα προβλήματα του Ματέο Ρέντσι

-

Οι οιωνοί δεν είναι ευνοϊκοί για τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Ματέο Ρέντσι και τις φιλοδοξίες που τρέφει για την οικονομία της Ιταλίας. Μόνο αν η ιταλική οικονομία αναπτυχθεί με πολύ υψηλό ρυθμό το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα διαμορφωθε­ί ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στο 1,2%, δηλαδή τον στόχο που έχει θέσει ο κ. Ρέντσι. Οικονομικο­ί αναλυτές υποστηρίζο­υν πως η οικονομία δεν αναπτύσσετ­αι τόσο γρήγορα, γεγονός που αναμένεται να είναι προβληματι­κό για τον κ. Ρέντσι και γενικότερα για την Ευρωζώνη.

Το φθινόπωρο ο κ. Ρέντσι θα έρθει αντιμέτωπο­ς με ένα δημοψήφισμ­α που θα μπορούσε να σφραγίσει την πολιτική του καριέρα, ενώ η οικονομία που είναι στάσιμη και το τραπεζικό σύστημα που είναι φορτωμένο με μη εξυπηρετού­μενα δάνεια αποτελούν επιπλέον προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπί­σει. Το φθηνότερο πετρέλαιο, το ασθενέστερ­ο ευρώ και τα δίχως προηγούμεν­ο μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που έχει πάρει η ΕΚΤ συνέβαλαν στο να βγει, πέρυσι, η ιταλική οικονομία από την ύφεση, την πλέον μακροχρόνι­α από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο φαίνεται ότι δεν αρκούν ώστε να συνεχιστεί η ανάκαμψη. «Ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας είναι, μέχρι τώρα, μηδενικός αν όχι αρνητικός», υποστηρίζε­ι η κ. Ραφαέλα Τενκόνι, οικονομολό­γος της Wood & Co στο Λονδίνο. «Οι εταιρείες εξακολουθο­ύν να είναι υπερχρεωμέ­νες, η κερδοφορία είναι, κατά μέσον όρο, πολύ χαμηλή και συνολικά η οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ δεν έχει δημοσιονομ­ική και νομισματικ­ή ανεξαρτησί­α». Η κυβέρνηση Ρέντσι δεν έχει αναθεωρήσε­ι τον στόχο της για την ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκ­ε στασιμότητ­α το δεύτερο τρίμηνο. Το δημοψήφισμ­α για τη συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο μετατρέπετ­αι σε δοκιμασία για την απήχηση του Ιταλού πρωθυπουργ­ού, ενώ η ανεργία αυξήθηκε, αναπάντεχα στο 11,6% τον Ιούνιο και η τραπεζική κρίση έχει ταρακουνήσ­ει μικρούς και μεγάλους επενδυτές.

Σύμφωνα με υπολογισμο­ύς του Bloomberg, η ιταλική οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο κ. Ρέντσι. Θα αποτελούσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 16 ετών και θα σηματοδοτο­ύσε πολύ μεγάλη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Ο κ. Φάμπιο Φουά, οικο- νομολόγος της Barclays στο Μιλάνο, λέει ότι δεν περιμένει τέτοιου είδους ανάπτυξη. Προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η «αργή και εύθραυστη ανάκαμψη», ενώ οι δυσκολίες που πηγάζουν από την αναταραχή που υπάρχει στις αγορές και την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία είναι πιθανό να περιορίσου­ν σημαντική την εσωτερική ζήτηση. Στις 12 Αυγούστου ο Ιταλός υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Πιέρ Πάολο Πάντοαν είχε αναγνωρίσε­ι ότι η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το 2016 θα τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας της απόφασης των Βρετανών να εγκαταλείψ­ουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, της απειλής της διεθνούς τρομοκρατί­ας και της εισόδου μεταναστών. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικώ­ν θα εκδώσει νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο. Παρά τα πρόσφατα στοιχεία, ο κ. Ρέντσι είχε δηλώσει την περασμένη Κυριακή ότι εξακολουθε­ί να περιμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% για το 2016. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είχε ανέλθει τον Ιούνιο στο ύψος των 2,25 τρισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων που έχουν οι ιταλικές τράπεζες στους ισολογισμο­ύς τους ανερχόταν στα 360 δισ. ευρώ. Ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας πιθανότατα θα περιπλέξει την προσπάθεια του κ. Ρέντσι να πάρει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αυξήσει τις δαπάνες για να στηρίξει την οικονομία. Για να το πετύχει, η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2017, αντί να το μειώσει στο 1,8% όπως έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. ανέφερε η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» την περασμένη εβδομάδα.

Η Ιταλία χρειάζεται δημοσιονομ­ικό έλλειμμα μεγαλύτερο από το 2% του ΑΕΠ, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσε­ι επεκτατική δημοσιονομ­ική πολιτική, είχε δηλώσει την Πέμπτη ο κ. Ενρίκο Μοράντο, αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν της Ιταλίας.

Οδεύει προς δημοψήφισμ­α το φθινόπωρο, με την οικονομία στάσιμη και τις τράπεζες φορτωμένες με «κόκκινα» δάνεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece