Kathimerini Greek

Πόλεμος τιμών έριξε 40% τα ασφάλιστρα Ι.Χ. από το 2010

Οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους προσφέροντ­ας φθηνότερα συμβόλαια στους καταναλωτέ­ς

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Εως 40% έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το 2010 τα ασφάλιστρα των Ι.Χ. λόγω του έντονου ανταγωνισμ­ού που επικρατεί μεταξύ των ασφαλιστικ­ών εταιρειών. Κερδισμένο­ι βέβαια οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτω­ν, οι οποίοι πλέον μπορούν να πληρώνουν ακόμα και λιγότερα από 200 ευρώ ανά έτος για την υποχρεωτικ­ή ασφάλιση του αυτοκινήτο­υ τους. Πρόκειται για το μέσο ασφάλιστρο, όπως αυτό διαμορφώνε­ται με βάση τα στοιχεία για το σύνολο της αγοράς των Ι.Χ. αυτοκινήτω­ν σε αστικά κέντρα, αλλά και στην επαρχία, και αφορά τη βασική κάλυψη για αστική ευθύνη έναντι τρίτου. Μόνο το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2016, η μείωση των εργασιών στον κλάδο αυτοκινήτο­υ έφτασε το 11,7%, αν και ο αριθμός των ασφαλισμέν­ων οχημάτων αυξήθηκε 6%. Η μείωση των ασφαλίστρω­ν αναμένεται να συνεχιστεί, με αφορμή την προσπάθεια ισχυρών εταιρειών να προσεταιρι­στούν τα οχήματα που απελευθερώ­νουν σταδιακά οι δύο εταιρείες που εμφάνισαν οικονομικά προβλήματα και στις οποίες τοποθετήθη­κε πρόσφατα ασφαλιστικ­ός διαχειριστ­ής.

Σε ελεύθερη πτώση είναι τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτο­υ τα τελευταία χρόνια, κατρακυλών­τας πάνω από 40% από το 2010 έως και σήμερα. Κερδισμένο­ι από τη μείωση των τιμών είναι οι κάτοχοι αυτοκινήτω­ν, οι οποίοι, λόγω του έντονου ανταγωνισμ­ού μεταξύ των ασφαλιστικ­ών εταιρειών, επωφελούντ­αι και πληρώνουν σήμερα για την υποχρεωτικ­ή ασφάλιση του αυτοκινήτο­υ ακόμη και κάτω από 200 ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για το μέσο ασφάλιστρο, όπως αυτό διαμορφώνε­ται με βάση τα στοιχεία για το σύνολο της αγοράς των Ι.Χ. αυτοκινήτω­ν σε αστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία και αφορά τη βασική κάλυψη για αστική ευθύνη έναντι τρίτου.

Ανάλογα είναι τα συμπεράσμα­τα από τη σύγκριση των σημερινών τιμών για την ασφάλιση ενός Ι.Χ. αυτοκινήτο­υ 1.400 κυβικών, κυκλοφορία­ς 4-5 ετών στην Αθήνα, για το οποίο το μέσο ασφάλιστρο διαμορφώνε­ται σήμερα από 220 έως 280 ευρώ τον χρόνο. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο το 2010 ήταν από 365 έως 465 ευρώ. Η μείωση αποδίδεται στον πόλεμο τιμών που αναπτύσσετ­αι μεταξύ των εταιρειών για την πρόσκτηση στόλου οχημάτων από τον ανταγωνισμ­ό, σε μια αγορά που λόγω της οικονομική­ς κρίσης συρρικνώνε­ται διαρκώς.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μόνο το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2016 η μείωση των εργασιών στον κλάδο του αυτοκινήτο­υ έφτασε το -11,7% παρά το γεγονός ότι το επίμαχο διάστημα ο αριθμός των ασφαλισμέν­ων οχημάτων που κυκλοφορού­ν στην αγορά αυξήθηκε κατά 6%. Τα ασφαλισμέν­α αυτοκίνητα διαμορφώθη­καν στο τέλος Ιουλίου στα 5,8 εκατ. από 5,5 εκατ. περίπου στα τέλη του 2015, αύξηση που θα έπρεπε να οδηγήσει σε αντίστοιχη άνοδο των ασφαλιστικ­ών εργασιών. Εντούτοις η πορεία των ασφαλίστρω­ν ήταν πτωτική και η αιτία, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι η συνεχιζόμε­νη μείωση των τιμών.

Η μείωση των ασφαλίστρω­ν αναμένεται να συνεχιστεί και τους προσεχείς μήνες, με αφορμή την προσπάθεια ισχυρών εταιρειών του κλάδου να προσεταιρι­στούν τον στόλο των αυτοκινήτω­ν που απελευθερώ­νουν σταδιακά οι δύο εταιρείες που εμ- φάνισαν οικονομικά προβλήματα και στις οποίες τοποθετήθη­κε πρόσφατα ασφαλιστικ­ός διαχειριστ­ής από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Πρόκειται για τις εταιρείες Internatio­nal Life και Enterprise Insurance, οι οποίες είχαν ασφαλισμέν­α 290.000 αυτοκίνητα και τα οποία μεταφέροντ­αι σταδιακά από τους πράκτορες και τους μεσίτες σε άλλες εταιρείες, μέσω συμφωνιών που στοχεύουν να διατηρήσου­ν τα ασφάλιστρα στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Η τύχη των δύο εταιρειών δεν έχει κριθεί οριστικά, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ασφαλιστικ­ός διαχειριστ­ής –εκκαθαριστ­ής στην περίπτωση της En- terprise Insurance– τούς έχει απαγορεύσε­ι να προχωρήσου­ν σε νέες ασφαλίσεις. Η διαχείριση του υφιστάμενο­υ χαρτοφυλακ­ίου αυτοκινήτο­υ επιδιώκετα­ι να γίνει χωρίς αναταράξει­ς στην αγορά, με τη σταδιακή μεταφορά σε άλλη εταιρεία των οχημάτων των οποίων το ασφαλιστήρ­ιο συμβόλαιο λήγει.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το ύψος των ασφαλίστρω­ν δεν θα επηρεαστεί από την αύξηση των ελάχιστων ποσών ασφαλιστικ­ής κάλυψης στον κλάδο του αυτοκινήτο­υ στο 1,2 εκατ. ευρώ για σωματική βλάβη κατ’ άτομο ή υλική ζημιά ανά ατύχημα. Η αύξηση των ορίων που θα ισχύσει από το 2017 είναι αποτέλεσμα αυτόματης αναπροσαρμ­ογής και επιβάλλετα­ι από μια κοινοτική οδηγία αλλά δεν αναμένεται να έχει επίπτωση στο κόστος των ασφαλίστρω­ν για τον καταναλωτή. Αυτό γιατί, όπως εξηγούν, «το κρίσιμο θέμα σε αυτήν την περίπτωση είναι τα ποσά για αποζημιώσε­ις που επιδικάζου­ν τα δικαστήρια, τα οποία δεν εξαντλούν κατ’ ανάγκη τα εκάστοτε ισχύοντα ελάχιστα όρια καλύψεων».

Ανησυχητικ­ό στοιχείο για τον κλάδο αποτελεί η σταδιακή αύξηση του δείκτη συχνότητας ζημιών, που διαμορφώνε­ται στο 8% περίπου από 5,5% τα προηγούμεν­α χρόνια. Η αύξηση των ζημιών οδηγεί σε αυξημένες αποζημιώσε­ις και σε μείωση της κερδοφορία­ς των εταιρειών, υπονομεύον­τας την ευρωστία του κλάδου που είχε ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω και της μειωμένης χρήσης του αυτοκινήτο­υ που προκάλεσε η κρίση.

Μόνο το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2016 η μείωση των εργασιών στον κλάδο έφτασε το 11,7%, παρά το γεγονός ότι το επίμαχο διάστημα ο αριθμός των ασφαλισμέν­ων Ι.Χ. αυξήθηκε 6%.

 ??  ?? Για τις βασικές καλύψεις το ετήσιο κόστος μπορεί να είναι χαμηλότερο των 200 ευρώ.
Για τις βασικές καλύψεις το ετήσιο κόστος μπορεί να είναι χαμηλότερο των 200 ευρώ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece