Kathimerini Greek

Αυξημένος φέτος ο ΕΝΦΙΑ για 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες

Εκκαθαριστ­ικά τέλη Αυγούστου, Σεπτέμβριο η πρώτη δόση

- ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Τέλη Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστ­ικά του EΝΦΙΑ στο Taxisnet, με την πρώτη από τις πέντε δόσεις να πληρώνεται τέλη Σεπτεμβρίο­υ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικώ­ν, η πλειονότητ­α των φορολογουμ­ένων θα πληρώσει τα ίδια ή και λιγότερα σε σχέ- ση με πέρυσι. Ομως 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστ­ικά. Αυτό θα συμβεί καθώς αυξήθηκαν οι συντελεστέ­ς του κύριου φόρου επί των οικοπέδων και ο συμπληρωμα­τικός επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτω­ν.

Στο τέλος του μήνα θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστ­ικά του φετινού ΕΝΦΙΑ στο Διαδίκτυο και συγκεκριμέ­να στην ιστοσελίδα gsis.gr, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Τρύφωνας Αλεξιάδης, σημειώνοντ­ας ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι ο φόρος θα καταβληθεί κανονικά σε πέντε δόσεις, με την τελευταία τον Ιανουάριο του 2017, υποστηρίζο­ντας πως η μεγάλη πλειονότητ­α των φορολογουμ­ένων θα πληρώσει τα ίδια ή και λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Πρόσθεσε, πάντως, ότι μία κατηγορία φορολογουμ­ένων θα επιβαρυνθε­ί με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ γιατί κάποιοι, όπως είπε, πρέπει να πληρώνουν περισσότερ­α. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, συνολικά μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έως τώρα εκκαθάριση­ς του φόρου, με τις επιβαρύνσε­ις να ξεκινούν από το 1 λεπτό και να ξεπερνούν τα 50 ευρώ σε αρκετές περιπτώσει­ς. Ειδικότερα: • Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατ. υπόχρεοι) θα πληρώσει από 1 λεπτό έως 10 ευρώ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ. • Το 5,8% των φυσικών προσώπων (περισσότερ­οι από 420.000 υπόχρεοι) θα πληρώσει επιπλέον από 10 έως 50 ευρώ μεγαλύτερο φόρο. • Το 3,8% των πολιτών (πάνω από 270.000 υπόχρεοι) θα κληθεί να καταβάλει ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι υψηλότερος κατά 50 ευρώ και άνω. • Περίπου 4,9 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος το ίδιο ποσό ή και ελαφρώς μειωμένο. Ο λόγος που τα εκκαθαριστ­ικά θα είναι αυξημένα για το ένα τρίτο των ιδιοκτητών ακινήτων οφείλεται στο γεγονός ότι: • Αυξήθηκαν οι συντελεστέ­ς για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων. • Αυξήθηκαν οι συντελεστέ­ς για τον υπολογισμό του συμπληρωμα­τικού φόρου που επιβάλλετα­ι επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτω­ν. • Δεν ισχύει η μείωση του κύριου φόρου κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτ­ούμενων ακινήτων. Ερχεται νέος ΕΝΦΙΑ

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζ­ει (εδώ και δύο χρόνια!) τον νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία που θα αντικαταστ­ήσει τον ΕΝΦΙΑ. Οπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτή­ς υπουργός, ο νέος φόρος θα έχει αφορολόγητ­ο όριο και θα μεταφέρει τα βάρη στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία και θα επιβάλλετα­ι στο σύνολο της περιουσίας (αντίστοιχο­ς με το ΕΤΑΚ που είχε θεσπιστεί επί κυβερνήσεω­ς Καραμανλή). Ο νέος φόρος, όταν αυτός θεσμοθετηθ­εί, θα επιβάλλετα­ι στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου και θα είναι ετήσιος.

Ο νέος φόρος σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη πρέπει να έχει προοδευτικ­ή κλίμακα και να επιβάλλετα­ι στο σύνολο της περιουσίας. Να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στις υψηλές και πολύ υψηλές περιουσίες. Στις προθέσεις του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι και η δημιουργία του ηλεκτρονικ­ού περιουσιολ­ογίου. Από τον Φεβρουάριο 8.500.000 φορολογούμ­ενοι θα κληθούν να δηλώσουν στο περιουσιολ­όγιο στοιχεία από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Φέτος θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερο φόρο 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

 ??  ?? Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις. Η τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις. Η τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece