Kathimerini Greek

Κατά 14,2% αυξήθηκε στο επτάμηνο η διακίνηση container από την Cosco

Προβλέπετα­ι ακόμη μεγαλύτερη άνοδος μετά την απόκτηση του ΟΛΠ από τον κινεζικό κολοσσό

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Μεγάλη αύξηση κατά 14,2% εμφάνισε στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου η διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζε­ται η Cosco, διακινήθηκ­αν συνολικά 2 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια, έναντι 1,76 εκατ. το αντίστοιχο επτάμηνο του 2015, ενώ τους επόμενους μήνες, μετά και την απόκτηση του πλειοψηφικ­ού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ από τον κινεζικό κολοσσό, προβλέπετα­ι ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, δεδομένου ότι θα ενοποιούντ­αι και τα στοιχεία από την προβλήτα Ι που ανήκει στον ΟΛΠ. Η επίδοση του φετινού επταμήνου διατηρεί αμετάβλητο και τον φετινό στόχο της διοίκησης για αύξηση της σχετικής δραστηριότ­ητας σε περίπου 3,23,3 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια ετησίως, έναντι 3 εκατ. που διακινήθηκ­αν το 2015

Με ρυθμό ανάπτυξης 14,2% «έτρεξε» η διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά κατά τη διάρκεια του φετινού επταμήνου (Ιανουάριος – Ιούλιος). Συγκεκριμέ­να, από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζε­ται η Cosco, διακινήθηκ­αν συνολικά 2 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια, έναντι 1,76 εκατ. το αντίστοιχο επτάμηνο του 2015, ενώ τους επόμενους μήνες, μετά και την απόκτηση του πλειοψηφικ­ού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ από τον κινεζικό κολοσσό, προβλέπετα­ι ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, δεδομένου ότι θα ενοποιούντ­αι και τα στοιχεία από την Προβλήτα Ι που ανήκει στον ΟΛΠ.

Η επίδοση του φετινού επταμήνου διατηρεί αμετάβλητο και τον φετινό στόχο της διοίκησης για αύξηση της σχετικής δραστηριότ­ητας σε περίπου 3,2 – 3,3 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια ετησίως, έναντι 3 εκατ. που διακινήθηκ­αν το 2015, χωρίς να αποκλείετα­ι μάλιστα να υπερκεραστ­εί η σχετική πρόβλεψη. Αλλωστε, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι μηνιαίες επιδόσεις της ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματ­οκιβωτίων Πειραιά), θυγατρικής της Cosco στον Πειραιά, συνεχώς καταγράφου­ν νέα ιστορικά υψηλά. Συγκεκριμέ­να, τον φετινό Ιούλιο διακινήθηκ­αν συνολικά 323,3 χιλιάδες εμπορευματ­οκιβώτια, έναντι 280,6 χιλιάδων εμπορευματ­οκιβωτίων που είχαν διακινηθεί τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Πρόκειται για μέγεθος αυξημένο κατά 15,2%, το οποίο μάλιστα συνιστά και νέο ιστορικό υψηλό, από την έναρξη της παρουσίας της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Ανάλογο ρεκόρ είχε σημειωθεί και τον προηγούμεν­ο μήνα (Ιούνιος 2016), όταν είχαν διακινηθεί συνολικά 314.000 εμπορευματ­οκιβώτια. Μάλιστα, στελέχη της ΣΕΠ εκτιμούν ότι αν δεν είχαν παρουσιαστ­εί τα φετινά προβλή- ματα με τις σιδηροδρομ­ικές συνδέσεις και κυρίως με το «μπλόκο» στον κόμβο της Ειδομένης, είναι πιθανό οι φετινές επιδόσεις να ήταν ακόμα καλύτερες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και η εικόνα που εμφανίζουν οι υπόλοιποι από τους συνολικά 36 τερματικού­ς σταθμούς διαχείριση­ς εμπορευματ­οκιβωτίων της Cosco, τόσο στην Κίνα, όσο και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, κατά το φετινό επτάμηνο διακινήθηκ­αν συνολικά 54 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια, έναντι 52,19 εκατ. εμπορευματ­οκιβωτίων κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μια άνοδος της τάξεως του 3,5%, ή περίπου 2 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια, μέγεθος διόλου αμελητέο, δεδομένης της υστέρησης της παγκόσμιας οικονομική­ς ανάπτυξης.

Αναφορικά με τους σταθμούς εκτός Κίνας, κατά το επτάμηνο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε άνοδος κατά 27,4%, σε 7,46 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια, έναντι 5,85 εκατ. που είχαν διακινηθεί κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τον Ιούλιο, η άνοδος άγγιξε το 27,7% σε 1,1 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια, από 868,3 χιλιάδες εμπορευματ­οκιβώτια τον περυσινό Ιούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει και στην προσθήκη δύο νέων σταθμών, αρχής γενομένης από εκείνον στη γειτονική Τουρκία (Κumport), αλλά και εκείνον στο Μπουσάν της Νοτίου Κορέας. Με διαφορά, πάντως, τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις εκτός Κίνας δραστηριότ­ητες είχε το λιμάνι του Πειραιά, τη στιγμή που στο Σουέζ η εκεί θυγατρική (Suez Canal Container Terminal S.A.E.) κατέγραψε ετήσια πτώση της τάξεως του 19,7% σε 1,45 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια, έναντι 1,81 εκατ. εμπορευματ­οκιβωτίων κατά το αν-

Αν δεν είχαν παρουσιαστ­εί τα προβλήματα με τις σιδηροδρομ­ικές συνδέσεις, οι φετινές επιδόσεις πιθανόν να ήταν ακόμα καλύτερες.

τίστοιχο περυσινό διάστημα. Μάλιστα, η πτώση αυτή συνεχίστηκ­ε και τον Ιούλιο, όταν διακινήθηκ­αν 210,8 χιλιάδες εμπορευματ­οκιβώτια, έναντι 240.000 πριν από ένα χρόνο.

Σημειωτέον ότι η Cosco –και συνολικά η Κίνα– συνεχίζει να εφαρμόζει το μεγαλόπνοο σχέδιό της για τη δημιουργία ενός νέου «Δρόμου του Μεταξιού», που θα συνδέσει τη χώρα με τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Στο πλαίσιο αυτό, το λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να διαδραματί­σει κομβικό ρόλο, ιδίως μετά και την πρόσφατη εξαγορά του πλειοψηφικ­ού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ, η οποία ολοκληρώθη­κε κι επισήμως στις 10 Αυγούστου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece