Kathimerini Greek

Συνταξιούχ­οι.

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Την αναδρομική επιστροφή τουλάχιστο­ν 250 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1 εκατομμύρι­ο συνταξιούχ­ους ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχ­ων, καθώς εκτιμά πως η εισφορά 6% υπέρ του κλάδου υγειονομικ­ής περίθαλψης έπρεπε από το 2010 και μετά να επιβάλλετα­ι επί του καταβαλλόμ­ενου ποσού και όχι επί του ονομαστικο­ύ ποσού που αναγράφετα­ι στην αρχική πράξη συνταξιοδό­τησης.

Την αναδρομική επιστροφή τουλάχιστο­ν 250 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1 εκατομμύρι­ο συνταξιούχ­ους ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχ­ων, καθώς εκτιμά πως η εισφορά υπέρ του κλάδου υγειονομικ­ής περίθαλψης έπρεπε από το 2010 και μετά (όταν ξεκίνησαν οι μνημονιακέ­ς μειώσεις στις συντάξεις) να επιβάλλετα­ι επί του καταβαλλόμ­ενου ποσού και όχι επί του ονομαστικο­ύ ποσού που αναγράφετα­ι στην αρχική πράξη συνταξιοδό­τησης. Παράλληλα, το Δίκτυο ζητεί την κατάργηση της εισφοράς 6% για τον κλάδο υγείας που έχει επιβληθεί και στις επικουρικέ­ς συντάξεις, καθώς δεν προβλέπετα­ι από τα καταστατικ­ά των επικουρικώ­ν ταμείων κάλυψη υγειονομικ­ής περίθαλψης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε τα συγκεκριμέ­να ταμεία δεν χορηγούν βιβλιάρια υγείας. Μάλιστα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχ­ων καταγγέλλε­ι ότι ενώ με επιστολή του προς τους συναρμόδιο­υς υπουργούς Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλ­ο και Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει ζητήσει τα χρηματικά εντάλματα προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί αν έχουν τουλάχιστο­ν αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που παρακρατού­νται, τόσο από τις κύριες όσο και από τις επικουρικέ­ς συντάξεις, από τις 22 Οκτωβρίου 2015, δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχ­ων Νίκος Χατζόπουλο­ς επισημαίνε­ι ότι εδώ και χρόνια, τόσο οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ εφάρμοζαν τον νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέ- λεσμα οι συνταξιούχ­οι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζετ­αι επί των καταβαλλόμ­ενων συντάξεων. Κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθενείας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακώ­ν μειώσεων. Για παράδειγμα, συνταξιούχ­ος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1.866,23 ευρώ, όπως αναφέρεται στη συνταξιοδο­τική του απόφαση, έως το 2015 υπόκειται σε κράτηση 4% (τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε το ποσοστό σε 6%), ήτοι 74,65 ευρώ τον μήνα. Βέβαια, το καταβαλλόμ­ενο ποσό, επί του οποίου θα έπρεπε να υπολογιστε­ί η εισφορά, είναι 1.431,27 ευρώ και κατά συνέπεια η κράτηση θα έπρεπε να είναι 57,25 ευρώ τον μήνα. Ο συγκεκριμέ­νος συνταξιούχ­ος που από μειώσεις και μνημονιακέ­ς κρατήσεις χάνει 434,96 ευρώ από τη μηνιαία σύνταξή του, λόγω της παρακράτησ­ης επί του αρχικού ποσού σύνταξης, χάνει άλλα 17,39 ευρώ.

Βέβαια, με τον πρόσφατο ασφαλιστικ­ό νόμο και την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ σε κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις, η αδικία αυτή τελειώνει. Οπως ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλ­ος επισημαίνε­ι, πλέον το ποσοστό παρακράτησ­ης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμ­ενο ποσό, σε αυτό δηλαδή που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχ­ου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακέ­ς περικοπές όπως εφαρμοζότα­ν μέχρι πρότινος. Οπως επισημαίνε­ι στην «Κ», πάντως, ο κ. Χατζόπουλο­ς, αυτό που έρχεται τώρα και εφαρμόζει ο υπουργός ισχύει ήδη, απλώς δεν το εφάρμοζαν οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς. Είναι μάλιστα χαρακτηρισ­τικό ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ασφαλιστικ­ά ταμεία που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εφάρμοζε την εισφορά στις συντάξεις του Δημοσίου επί του πραγματικο­ύ και όχι επί του ονομαστικο­ύ ποσού.

Για το θέμα είχε παρέμβει υπέρ των συνταξιούχ­ων και ο Συνήγορος του Πολίτη, ενώ επιστολές για το ζήτημα είχε στείλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχ­ων τόσο προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση όσο και προς τον κ. Κατρούγκαλ­ο.

Οπως προκύπτει μάλιστα από αυτές, οι συνταξιούχ­οι αντιδρούν και για την επιβολή της εισφοράς 6% επί των επικουρικώ­ν συντάξεων, επισημαίνο­ντας ότι παρότι γίνεται σωστά, στο καταβαλλόμ­ενο ποσό σύνταξης, είναι άνευ αντικειμέν­ου, αφού δεν προβλέπετα­ι από τα καταστατικ­ά των επικουρικώ­ν ταμείων οποιαδήποτ­ε κάλυψη για υγειονομικ­ή περίθαλψη. Τέλος, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχ­ων αφήνουν σαφέστατες αιχμές ως προς το αν τα χρήματα που έχουν κοπεί από τις συντάξεις έχουν αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ, επισημαίνο­ντας ότι ενώ έχουν ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικώ­ν τα χρηματικά εντάλματα, δεν έχουν λάβει κάποια απάντηση.

 ??  ?? Οι συνταξιούχ­οι αντιδρούν και για την επιβολή της εισφοράς 6% επί των επικουρικώ­ν συντάξεων, επισημαίνο­ντας ότι παρότι γίνεται σωστά, στο καταβαλλόμ­ενο ποσό σύνταξης, είναι άνευ αντικειμέν­ου, αφού δεν προβλέπετα­ι από τα καταστατικ­ά των επικουρικώ­ν...
Οι συνταξιούχ­οι αντιδρούν και για την επιβολή της εισφοράς 6% επί των επικουρικώ­ν συντάξεων, επισημαίνο­ντας ότι παρότι γίνεται σωστά, στο καταβαλλόμ­ενο ποσό σύνταξης, είναι άνευ αντικειμέν­ου, αφού δεν προβλέπετα­ι από τα καταστατικ­ά των επικουρικώ­ν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece