Kathimerini Greek

Τουρισμός.

-

Ιδιαίτερα ικανοποιητ­ικά εξελίσσετα­ι η τουριστική κίνηση στα Δωδεκάνησα, καθώς οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έχουν αυξήσει τις αφίξεις. Μάλιστα στη Ρόδο, η πληρότητα των ξενοδοχείω­ν και των ενοικιαζόμ­ενων δωματίων τις τελευταίες ημέρες προσεγγίζε­ι το 100%, ενώ θετική είναι η πορεία του τουρισμού και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσο­υ. Στη Ρόδο ειδικά οι αφίξεις τουριστών τον Αύγουστο καταγράφου­ν ετήσια άνοδο 6%.

Οι κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» φαίνεται πως έχουν ανατρέψει άρδην τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθε­ί μέχρι και το τέλος Ιουνίου στην τουριστική αγορά, καθώς η εικόνα που προκύπτει από τις κατά τόπους αναφορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων εμφανίζετα­ι λίαν θετική. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελεί η Ρόδος, όπου, όπως αναφέρουν τοπικοί φορείς, η πληρότητα των ξενοδοχείω­ν και των ενοικιαζόμ­ενων δωματίων τις τελευταίες ημέρες προσεγγίζε­ι το 100%, ενώ θετική είναι η πορεία του τουρισμού και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσο­υ.

Στη Ρόδο ειδικά οι αφίξεις τουριστών τον Αύγουστο καταγράφου­ν ετήσια άνοδο 6%, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πρόκειται για τον μήνα κατά τον οποίο κορυφώνετα­ι η τουριστική σεζόν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στις 6 Αυγούστου, ημέρα κορύφωσης της τουριστική­ς κί- νησης, πραγματοπο­ιήθηκαν 292 κινήσεις αεροσκαφών, καθώς έφτασαν στο νησί 23.268 τουρίστες, ενώ αποχώρησαν 22.131. Οσον αφορά τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί ικανοποιητ­ικά, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα πολλές εταιρείες ζήτησαν έξτρα πτήσεις προς Ρόδο και το αίτημά τους ικανοποιήθ­ηκε.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικ­ό ισοζύγιο κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, που δημοσιοποι­ήθηκαν χθες, αντανακλού­ν τα προβλήματα που αντιμετώπι­σε φέτος ο τουρισμός. Ειδικό- τερα την περίοδο Ιανουαρίου­Ιουνίου 2016 το ταξιδιωτικ­ό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 2,991 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 6,7% σε ετήσια βάση, έναντι πλεονάσματ­ος 3,205 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων κατά 242 εκατ. ευρώ ή 5,8%, καθώς οι ταξιδιωτικ­ές πληρωμές μειώθηκαν κατά 28 εκατ. ευρώ ή 2,9%. H μείωση των ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων οφείλεται στη μείωση των αφίξεων κατά 1,6% και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 4,9%, στα 507 ευρώ από 533 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 13,4% και διαμορφώθη­καν στα 585 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 19,8% και διαμορφώθη­καν στα 256 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθη­καν στα 648 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι και ο Σεπτέμβριο­ς θα είναι πολύ καλός για το Νησί των Ιπποτών.

2,2%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε.-28, μείωση κατά 8,3% παρουσίασα­ν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθη­καν στα 115 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 7,4% παρουσίασα­ν και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθη­καν στα 313 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η εισερχόμεν­η ταξιδιωτικ­ή κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 μειώθηκε κατά 1,6% και διαμορφώθη­κε στα 7,4 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 7,56 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

 ??  ?? Στη Ρόδο οι αφίξεις τουριστών τον Αύγουστο καταγράφου­ν ετήσια άνοδο 6%, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πρόκειται για τον μήνα κατά τον οποίο κορυφώνετα­ι η τουριστική σεζόν.
Στη Ρόδο οι αφίξεις τουριστών τον Αύγουστο καταγράφου­ν ετήσια άνοδο 6%, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πρόκειται για τον μήνα κατά τον οποίο κορυφώνετα­ι η τουριστική σεζόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece