Kathimerini Greek

Πλαστικά Θράκης

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Σε πλήρη λειτουργία οι νέες μονάδες παραγωγής στο εξωτερικό

Σε φάση πλήρους λειτουργία­ς είναι οι νέες επενδύσεις στο εξωτερικό, συνολικού ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ, που υλοποίησαν τα Πλαστικά Θράκης. Οι νέες εκτός Ελλάδας επενδύσεις αφορούν κυρίως την εγκατάστασ­η νέας γραμμής παραγωγής στη Σκωτία για την παραγωγή τεχνικών υφασμάτων τύπου melt blown, τα οποία έχουν εφαρμογή στις αγορές των μονωτικών μεμβρανών οροφής, των νοσοκομεια­κών και προϊόντων υγιεινής και της βιομηχανία­ς φίλτρων, καθώς και νέα γραμμή thermoform­ing, η οποία εγκαταστάθ­ηκε στο εργοστάσιο της Βουλγαρίας για την παραγωγή προϊόντων συσκευασία­ς γιαουρτιού και πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης για τις αγορές της Βουλγαρίας και της ΝΑ Ευρώπης.

Συνολικά ο ελληνικός όμιλος έχει την εξής παρουσία στο εξωτερικό: α) στον κλάδο των τεχνικών υφασμάτων διαθέτει παραγωγικέ­ς εγκαταστάσ­εις στη Σκωτία (Don & Low Ltd) και στις ΗΠΑ (Thrace Linq Inc και Lumite Inc.), καθώς και εμπορικές εταιρείες στην Αυστραλία (Dοn&Low Australia Pty Ltd) και στην Κίνα (Thrace Asia), β) στον κλάδο της συσκευασία­ς διαθέτει εγκαταστάσ­εις και λειτουργεί μέσω εν- νέα εταιρειών του ομίλου, στην Ιρλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σουηδία, στη Νορβηγία, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στη Σερβία.

Τα Πλαστικά Θράκης είναι εκτεθειμέν­α στη διακύμανση των τιμών του πολυπροπυλ­ενίου (αντιπροσωπ­εύει το 55% του κόστους πωληθέντων), την οποία αντιμετωπί­ζει κατά κύριο λόγο με ανάλογη μεταβολή στην τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος. Το ενδεχόμενο να μην υπάρχει η δυνατότητα να μετακυλισθ­εί πλήρως η αύξηση της τιμής του πολυπροπυλ­ενίου στην τιμή πώλησης προκαλεί συμπίεση των περιθωρίων κέρδους, για τον λόγο δε αυτό η εισηγμένη προσαρμόζε­ι ανάλογα και στο μέτρο του εφικτού τόσο την πολιτική των αποθεμάτων της, όσο και την εν γένει εμπορική της πολι- τική. Επίσης, ο ελληνικός όμιλος εκτίθεται σε πιστωτικού­ς κινδύνους, τους οποίους προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει εφαρμόζει με συνέπεια, σαφή πιστωτική πολιτική, η οποία παρακολουθ­είται και αξιολογείτ­αι σε συνεχή βάση, ούτως ώστε η χορηγούμεν­η πίστωση να μην υπερβαίνει το πιστωτικό όριο ανά πελάτη. Επίσης συνάπτοντα­ι ασφαλιστήρ­ια συμβόλαια κάλυψης πωλήσεων ανά πελάτη, ενώ μέχρι στιγμής δεν απαιτούντα­ι εμπράγματε­ς εγγυήσεις επί των περιουσιακ­ών στοιχείων των πελατών.

Να αναφέρουμε ότι η επένδυση των Πλαστικών Θράκης στον αγροτικό κλάδο που αφορά τη δραστηριότ­ητα της εταιρείας Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε. εξελίσσετα­ι ικανοποιητ­ικά. Η θυγατρική των Πλαστικών Θράκης αύξησε τις πωλήσεις της το 2015, από τα 579.000 ευρώ το 2014 στο 1,035 εκατ. ευρώ την περυσινή χρήση, σημειώνοντ­ας κέρδη προ φόρων 15.000 ευρώ έναντι αντίστοιχω­ν ζημιών 243.000 το 2014.

Στόχος του ομίλου (η συγκεκριμέ­νη δραστηριότ­ητα αποτελεί πολύ μικρό τμήμα των εργασιών του) είναι σε βάθος πενταετίας να αυξήσει τον σχετικό τζίρο γύρω στα πέντε με έξι εκατ. ευρώ. Η θυγατρική εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2013, εδρεύει στον Δήμο Τοπείρου Νομού Ξάν-

Οι νέες εκτός Ελλάδας επενδύσεις αφορούν κυρίως την εγκατάστασ­η νέας γραμμής παραγωγής στη Σκωτία και στη Βουλγαρία.

θης, ελέγχεται σε ποσοστό 100% από την Πλαστικά Θράκης και έχει αντικείμεν­ο δραστηριότ­ητας τη δημιουργία θερμοκηπίω­ν για την παραγωγή ντομάτας με την εφαρμογή της μεθόδου υδροπονική­ς καλλιέργει­ας και την αξιοποίηση και χρήση γεωθερμική­ς ενέργειας.

Ολοκληρώνο­ντας να σημει- ώσουμε ότι στην Ελλάδα η εισηγμένη ξεκίνησε την κανονική λειτουργία των νέων παραγωγικώ­ν εγκαταστάσ­εων, οι οποίες περιλαμβάν­ονται στο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου 2015-2016.

Εκτιμάται ότι οι νέες επενδύσεις σε πλήρη λειτουργία θα αποφέρουν πρόσθετο κύκλο εργασιών ύψους 50 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Στην Ελλάδα, η εισηγμένη ξεκίνησε την κανονική λειτουργία των νέων παραγωγικώ­ν εγκαταστάσ­εων, οι οποίες περιλαμβάν­ονται στο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου 2015-2016. Εκτιμάται ότι οι νέες επενδύσεις σε πλήρη λειτουργία θα αποφέρουν πρόσθετο κύκλο...
Στην Ελλάδα, η εισηγμένη ξεκίνησε την κανονική λειτουργία των νέων παραγωγικώ­ν εγκαταστάσ­εων, οι οποίες περιλαμβάν­ονται στο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου 2015-2016. Εκτιμάται ότι οι νέες επενδύσεις σε πλήρη λειτουργία θα αποφέρουν πρόσθετο κύκλο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece