Kathimerini Greek

Στο β΄ εξάμηνο 2017 o συμψηφισμό­ς εισφορών ελευθέρων επαγγελματ­ιών

-

Το δεύτερο εξάμηνο του 2017, όταν θα έχει ολοκληρωθε­ί η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματο­ς για το 2016, θα γίνει ο συμψηφισμό­ς για να υπολογιστο­ύν οι εισφορές επί του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματ­ίες, επιστήμονε­ς και αγρότες. Κατά το πρώτο 6μηνο του 2017, οι ασφαλιστικ­ές εισφορές θα υπολογιστο­ύν με βάση τα εισοδήματα που είχαν δηλωθεί το 2015, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγετα­ι για τα έσοδα των ταμείων.

Μάλιστα, και σύμφωνα με τους σχεδιασμού­ς του υπουργείου Εργασίας, ο υπολογισμό­ς των ασφαλιστικ­ών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες - αυτοαπασχο­λούμενους αλλά και αγρότες, με βάση τις εκκαθαρισμ­ένες δηλώσεις εισοδήματο­ς του προηγούμεν­ου έτους θα ισχύσει αναγκαστικ­ά για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ένας ακριβής μηχανισμός ελέγχου του εισοδήματο­ς σε πραγματικό χρόνο. Ειδικά, δε, για το 2017, έτος σημαντικών ανατροπών στον τρόπο υπολογισμο­ύ των εισφορών για εκατοντάδε­ς χιλιάδες αυτοαπασχο­λούμενους, θα χρησιμοποι­ηθεί και το εισόδημα του 2015. Ο πρόσφατος ασφαλιστικ­ός νόμος ορίζει ότι η παρακράτησ­η των εισφορών για κύρια σύνταξη, υγεία, επικούρηση (όπου υπάρχει) και εφάπαξ (για τους κλάδους που προβλέπετα­ι) θα γίνεται επί του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς. Για το 2017, βάσει του σχεδιασμού, κατά το πρώτο 6μηνο, θα χρησιμοποι­ηθεί το εισόδημα του 2015.

Κατά το δεύτερο 6μηνο και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθε­ί η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματο­ς για το 2016, θα γίνει αναγωγή σε 12μηνη βάση και συμψηφισμό­ς με τα ποσά που καταβλήθηκ­αν κατά το πρώτο 6μηνο. Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών που θα προκύπτουν με βάση τις προκαταβολ­ές και τις τελικές πράξεις επιβολής ασφαλίστρω­ν, θα γίνει αναγκαστικ­ά στο τέλος του επόμενου χρόνου, δημιουργών­τας πολλά γραφειοκρα­τικά και λογιστικά ζητήματα επιστροφών εισφορών ως «αχρεωστήτω­ς καταβληθεί­σες» ή καταβολής επιπλέον ποσών.

Για το πρώτο 6μηνο του 2017, οι εισφορές θα υπολογιστο­ύν με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece