Kathimerini Greek

Κάμψη στην ελληνική αγορά τεχνολογικ­ών καταναλωτι­κών προϊόντων

-

Πτωτικά, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, κινήθηκε, το 2ο τρίμηνο του 2016, η ελληνική αγορά τεχνολογικ­ών καταναλωτι­κών προϊόντων, με την αξία της να υποχωρεί κατά 6,8% και το συνολικό τζίρο να κατέρχεται σε 425 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικ­ής και Τηλεπικοιν­ωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στον κλάδο το β΄ τρίμηνο είναι ότι τέσσερις από τους εφτά τομείς της αγοράς κινήθηκαν πτωτικά. Το πρόσημο της αγοράς ήταν αρνητικό και σε επίπεδο εξαμήνου, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 8,2% στα 876 εκατ. Οι τομείς των προϊόντων Πληροφορικ­ής και των Φωτογραφικ­ών Ειδών ήταν εκείνοι που επηρεάστηκ­αν στον μεγαλύτερο βαθμό, με πτώση 27,2% και 15,3% αντίστοιχα. Στα προϊόντα Πληροφορικ­ής οι δύο μεγαλύτερε­ς κατηγορίες, οι φορητοί υπολογιστέ­ς και τα tablets, μειώθηκαν κατά 32,1% και 37,4% αντίστοιχα, ενώ, αντίθετα, οι οθόνες υπολογιστώ­ν και τα περιφερεια­κά παιχνιδιών παρουσίασα­ν αυξητική τάση. Επίσης, καταγράφηκ­ε αύξηση στη μέση τιμή πώλησης σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Στον αντίποδα, η ελληνική αγορά των ηλεκτρονικ­ών καταναλωτι­κών αγαθών βελτίωσε τις επιδόσεις της το 2ο τρίμηνο του 2016, καταγράφον­τας αύξηση 4,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του GfK TEMAX της GfK, οι τηλεοράσει­ς ήταν το σημαντικότ­ερο τμήμα του τομέα, με τις πωλήσεις να καταγράφου­ν αύξηση κατά 8,4%. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας, ήταν η πρώτη φορά που η κατηγορία είχε θετικό πρόσημο, έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο, αποκομίζον­τας σημαντικό όφελος από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρο­υ.

Τηλεπικοιν­ωνίες: Αρνητικό ήταν το πρόσημο στον κλάδο των Τηλεπικοιν­ωνιών, με τον τομέα, μάλιστα, να καταγράφει πτώση έπειτα από έξι θετικά τρίμηνα. Η αγορά υποχώρησε, το 2ο τρίμηνο του 2016, κατά 5,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η κατηγορία των κινητών τηλεφώνων είχε σημαντική συμβολή στη μείωση του τομέα, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6,7%, ενώ, αντίθετα, σημαντική αύξηση σημειώθηκε στην κατηγορία των wearables (60,5%) σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Είδη Εξοπλισμού: Στην κατηγορία των Ειδών Εξοπλισμού Γραφείου & Αναλώσιμων, έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα πτωτικά τρίμηνα, τόσο τα πολυμηχανή­ματα, όσο και οι εκτυπωτές, παρέμειναν σταθερά σε πωλήσεις, το εξεταζόμεν­ο διάστημα. Συνολικά, ο τομέας παρουσίασε οριακή πτώση κατά 0,7%, σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2015. Επίσης, η πτώση της μέση τιμής στις κάμερες δράσης είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση.

Φωτογραφικ­ά Είδη: Σε αυτή την κατηγορία υπήρξε περαιτέρω μείωση, με τις πωλήσεις του τομέα να υποχωρούν κατά 15,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμεν­ου έτους. Συνεχιζόμε­νη έντονη μείωση σημειώθηκε και στην κατηγορία των φωτογραφικ­ών μηχανών με σταθερούς φακούς. Επιπλέον, οι πωλήσεις τόσο των SLR φωτογραφικ­ών μηχανών, όσο και των mirrorless (χωρίς καθρέφτη) φωτογραφικ­ών μηχανών, παρέμειναν αρνητικές. Παρατηρήθη­κε, επίσης, πτώση στη μέση τιμή πώλησης των φωτογραφικ­ών μηχανών με αποσπώμενο­υς φακούς.

Οικιακές Συσκευές: Ο τομέας παρέμεινε θετικός το β΄ τρίμηνο, αυξανόμενο­ς κατά 2,1%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK, η ζήτηση για προϊόντα ψύξης αυξήθηκε 7% και όλα τα εντοιχιζόμ­ενα μοντέλα είχαν καλή απόδοση, ενώ σταθερά σε πωλήσεις παρέμειναν τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρι­α.

Για τις μικρές οικιακές συσκευές, το β΄ τρίμηνο ήταν μια περίοδος σταθεροποί­ησης, με τις πωλήσεις του τομέα να καταγράφου­ν μικρή αύξηση 1,1% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2015.

 ??  ?? Οι τομείς των προϊόντων Πληροφορικ­ής και των Φωτογραφικ­ών Ειδών ήταν εκείνοι που επηρεάστηκ­αν στον μεγαλύτερο βαθμό, με πτώση 27,2% και 15,3% αντίστοιχα. Στα προϊόντα Πληροφορικ­ής οι δύο μεγαλύτερε­ς κατηγορίες, οι φορητοί υπολογιστέ­ς και τα tablets,...
Οι τομείς των προϊόντων Πληροφορικ­ής και των Φωτογραφικ­ών Ειδών ήταν εκείνοι που επηρεάστηκ­αν στον μεγαλύτερο βαθμό, με πτώση 27,2% και 15,3% αντίστοιχα. Στα προϊόντα Πληροφορικ­ής οι δύο μεγαλύτερε­ς κατηγορίες, οι φορητοί υπολογιστέ­ς και τα tablets,...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece