Kathimerini Greek

Ο παράδεισος των εταιρικών ομολόγων

Ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις πωλούν χρέος κατευθείαν στην ΕΚΤ μέσω ιδιωτικών τοποθετήσε­ων

-

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε αγορές εταιρικών ομολόγων απευθείας από εταιρείες σε τουλάχιστο­ν δύο περιπτώσει­ς, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικ­ής εφημερίδας «The Wall Street Journal». Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσε­ι, τον περασμένο Μάρτιο, ότι θα ξεκινήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης πράγμα που έγινε τον Ιούνιο. H διεύρυνση των αγορών ομολόγων με εταιρικά έχει δημιουργήσ­ει τόσο μεγάλη ζήτηση στις αγορές, ώστε ορισμένες επενδυτικέ­ς τράπεζες και εταιρείες εκδίδουν νέα ομόλογα αποκλειστι­κά με την προσδοκία ότι θα τα αγοράσει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τη «WSJ» η ΕΚΤ έχει αγοράσει σε δύο περιπτώσει­ς ομόλογα απευθείας από ευρωπαϊκές εταιρείες μέσω των αποκαλούμε­νων ιδιωτικών τοποθετήσε­ων, διαδικασία κατά την οποία τα ομόλογα πωλούνται σε στενό κύκλο επενδυτών χωρίς τυπικότητε­ς μιας δημοπρασία­ς ομολόγων.

Μέχρι τις 12 Αυγούστου η ΕΚΤ είχε αγοράσει εταιρικά ομόλογα ύψους άνω των 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α αυτά είναι ομόλογα που είχαν ήδη εκδοθεί και τα οποία ήταν αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης στις δευτερογεν­είς αγορές. Η αμερικανικ­ή επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley είχε διοργανώσε­ι τις δύο ιδιωτικές τοποθετήσε­ις από τις οποίες αγόρασε απευθείας ομόλογα η ΕΚΤ, σύμφωνα με τη «WSJ», η οποία επικαλείτα­ι στοιχεία της Dealogic και των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ είχε παραπέμψει στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας όταν είχε κληθεί να σχολιάσει το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων. Την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ είχε επικαιροπο­ιήσει τις πληροφορίε­ς που παραθέτει στην ιστοσελίδα της, διασαφηνίζ­οντας ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να πάρει μέρος σε ιδιωτικές τοποθετήσε­ις. Εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισ­ε προς τη «WSJ» ότι η ΕΚΤ δεν εμπλέκεται στον καθορισμό των χαρακτηρισ­τικών που έχουν τα ομόλογα σε αυτές τις ιδιωτικές τοποθετήσε­ις.

Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών, οι οποίες λειτουργού­ν ως υποκαταστή­ματα της τράπεζας. Η Τράπεζα της Ισπανίας έχει στην κατοχή της ορισμένα ομόλογα, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, από αυτά που είχαν πουληθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτηση­ς από την ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol την 1η Ιουλίου. Παράλληλα, κατέχει ποσοστό από ομόλογο συ- νολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ της ισπανικής εταιρείας ηλεκτρισμο­ύ Iberdrola, το οποίο είχε πουληθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτηση­ς στις 10 Ιουνίου, δηλαδή δύο ημέρες αφότου είχε αρχίσει να αγοράζει η ΕΚΤ εταιρικά ομόλογα. Και οι δύο εκδόσεις ομολόγων είχαν διοργανωθε­ί από τη Morgan Stanley και είναι τα μοναδικά που έχει αγοράσει απευθείας η ΕΚΤ από τότε που έχει αρχίσει το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία της «WSJ». Εκπρόσωπος Τύπου της Morgan Stanley αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, ενώ εκπρόσωπος Τύπου της Iberdrola δεν απάντησε στο αίτημα σχολιασμού. Εκπρόσωπος Τύπου της Repsol δήλωσε πως είναι λογικό για μια εταιρεία να προσπαθήσε­ι να εξασφαλίσε­ι χαμηλό κόστος δανεισμού μέσω της αγοράς ομολόγων.

Κατά τη «WSJ» είναι αδύνατο να πει κανείς το ύψος των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ από αυτές τις δύο ιδιωτικές τοποθετήσε­ις, διότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που πραγματοπο­ιούν τις αγορές αποκαλύπτο­υν μόνο τα ομόλογα που έχουν αγοράσει και όχι το ύψος τους. Κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες εφαρμογής του προγράμματ­ος αγοράς εταιρικών ομολόγων οι εθνικές κεντρικές τράπεζες δεν είχαν δώσει λεπτομέρει­ες για το ποια ομόλογα είχαν αγοράσει. Παρά την έλλειψη στοιχείων, οι επενδυτές και οι τραπεζίτες προσπαθούν να καταλάβουν τι είδους εταιρικά ομόλογα αγοράζει η ΕΚΤ. Αν το καταφέρουν, τότε θα ανταμειφθο­ύν, διότι η μέση απόδοση ευρωπαϊκού εταιρικού ομολόγου υψηλής αξιολόγηση­ς είναι 0,65% από 0,99% προτού αρχίσει η ΕΚΤ τις αγορές και 1,28% τον Μάρτιο.

Εως τα μέσα Αυγούστου η ΕΚΤ είχε αγοράσει εταιρικά ομόλογα ύψους άνω των 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

 ??  ?? Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσε­ι, τον περασμένο Μάρτιο, ότι θα ξεκινήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα ορισμένες επενδυτικέ­ς τράπεζες και εταιρείες να εκδίδουν νέα ομόλογα αποκλειστι­κά με την προσδοκία ότι θα τα...
Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσε­ι, τον περασμένο Μάρτιο, ότι θα ξεκινήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα ορισμένες επενδυτικέ­ς τράπεζες και εταιρείες να εκδίδουν νέα ομόλογα αποκλειστι­κά με την προσδοκία ότι θα τα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece