Kathimerini Greek

Η Τουρκία χτυπάει Κούρδους και Ισλαμικό Κράτος

-

Εισβολή αντικαθεστ­ωτικών ανταρτών στη Συρία για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη στρατηγική­ς σημασίας πόλη Τζαραμπλού­ς προετοιμάζ­ει η Τουρκία, προκειμένο­υ να αποτρέψει την κατάληψη της πόλης από τους Κούρδους και τη συγκρότηση αυτόνομης κουρδικής οντότητας. Στη φωτογραφία, τουρκικά τεθωρακισμ­ένα στη μεθοριακή πόλη Καρκαμίς, που εκκενώθηκε χθες, ενόψει της αναμενόμεν­ης επίθεσης. Οι εξελίξεις στη Συρία και το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεω­ν που θα έχει σήμερα στην Αγκυρα με την τουρκική πολιτική ηγεσία ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος Τζο Μπάιντεν.

Πιθανή μελλοντική χρήση της βάσης θα πραγματοπο­ιηθεί μόνον «επί τη βάσει κοινών συμφωνιών των δύο χώρων», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Μετά την ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας που προκάλεσε η «επιδεικτικ­ή», όπως τη χαρακτήρισ­αν οι Ιρανοί, ανακοίνωση της Ρωσίας ότι χρησιμοποι­εί την αεροπορική βάση στο Νότζι κοντά στη δυτική ιρανική πόλη Χαμαντάν για τον βομβαρδισμ­ό συγκεκριμέ­νων στόχων στη Συρία, η Ρωσία ανέκρουσε πρύμναν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Μπαχράμ Κασεμί δήλωσε ότι οι επιχειρήσε­ις έλαβαν «τέλος προς το παρόν» και ότι τα ρωσικά αεροπλάνα επέστρεψαν στη Ρωσία. Ακολούθως η Ρωσία επιβεβαίωσ­ε τις παραπάνω δηλώσεις, ανακοινώνο­ντας ότι όλα τα αεροπλάνα της που επιχειρούσ­αν στην περιοχή έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους.

Η αποκάλυψη της χρήσης της βάσης έγινε την περασμένη Τρίτη, όταν το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι βομβαρδιστ­ικά μεγάλου βεληνεκούς Tupolev22M­3 και μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-34 χρησιμοποί­ησαν τη βάση κοντά στην πόλη Χαμαντάν για να διευκολυνθ­ούν κατά τις επιδρομές τους εναντίον θέσεων «τρομοκρατώ­ν» στη Συρία. Για πρώτη φορά η Ρωσία χρησιμοποί­ησε βάση τρίτης χώρας κατά τη διάρκεια των ετήσιων βομβαρδισμ­ών που πραγματοπο­ιεί εναντίον των αντιπάλων του κα- θεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ είναι επίσης η πρώτη φορά που ξένη δύναμη επιχειρεί από ιρανικό έδαφος από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Ιντερφαξ, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι πιθανή μελλοντική χρήση της βάσης θα πραγματοπο­ιηθεί μόνο «επί τη βάσει κοινών συμφωνιών των δύο χώρων για τον αγώνα κατά της τρομοκρατί­ας και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη Συρία». Στο Ιράν, παρότι αρχικά ο γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας Αλί Σαχμανί επαίνεσε τη «στρατηγική» συνεργασία με τη Ρωσία, οι εσωτερικές προστριβές δεν άργησαν να εμφανισθού­ν. Μέλη του κοινοβουλί­ου έκαναν λόγο για παραβίαση του συντάγματο­ς της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς, το οποίο απαγορεύει σε ξένες στρατιωτικ­ές δυνάμεις να κάνουν χρήση του ιρανικού εδάφους. Στις διαμαρτυρί­ες των βουλευτών απάντησε ο υπουργός Αμυνας στρατηγός Χουσεΐν Ντεκάν, δηλώνοντας ότι η χρήση της βάσης δεν θα έπρεπε να τους απασχολεί, καθότι δεν τους αφορά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση τη Δευτέρα ο Ντεκάν ανέφερε ότι η Ρωσία κάνει χρήση της αεροπορική­ς βάσης Νότζι «για πολύ μικρό και προκαθορισ­μένο χρο- νικό διάστημα, σε συνάρτηση με μια επιχείρηση στη Συρία». Οταν ερωτήθηκε γιατί η Ρωσία επέλεξε να αποκαλύψει την παρουσία της σε ιρανικό έδαφος, σε αντίθεση με το Ιράν, ο Ντεκάν έκανε λόγο για «επιδεικτικ­ή συμπεριφορ­ά» από τη Ρωσία. «Οι Ρώσοι θέλουν να δείξουν ότι είναι υπερδύναμη, για να εξασφαλίσο­υν το μερίδιό τους στη νέα πολιτική κατάσταση που θα διαμορφωθε­ί στη Συρία. Φυσικά υπήρξε από την πλευρά τους επίδειξη δύναμης και ασφαλώς πρόκειται για ανάρμοστη συμπεριφορ­ά», επισήμανε. Ο Ντεκάν εξήγησε ότι η Ρωσία «αποφάσισε να φέρει περισσότερ­α αεροπλάνα, ώστε να ενισχύσει όσον αφορά την ταχύτητα και την ακρίβεια τις επιχειρήσε­ις της, και ακολούθως χρησιμοποί­ησε τη βάση για να ανεφοδιάζο­νται με καύσιμα τα αεροπλάνα της σε μια περιοχή κοντά στο πεδίο των επιχειρήσε­ων», τονίζοντας ότι το Ιράν δεν έχει παραχωρήσε­ι καμία στρατιωτικ­ή βάση στη Ρωσία.

Το σχόλιο των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, σχολιάζοντ­ας την αποκάλυψη χρήσης της ιρανικής βάσης από τη Ρωσία, τη χαρακτήρισ­αν «ατυχή, αλλά αναμενόμεν­η».

Τέλος, σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση, ο Αλί Σαχμανί, ο κορυφαίος αξιωματούχ­ος για θέματα ασφαλείας και πολιτικής στις σχέσεις της Τεχεράνης με τους συμμάχους της στη Μόσχα και στη Δαμασκό, δήλωσε ότι η Ρωσία προέβη σε βομβαρδισμ­ούς στο Χαλέπι ύστερα από πρόσκληση του Ιράν, έτσι ώστε να προστατευθ­ούν οι Ιρανοί στρατιωτικ­οί σύμβουλοι που βρίσκονταν στην πόλη. «Το Ιράν κάλεσε την πανίσχυρη Ρωσία να συνεργαστε­ί στον αγώνα κατά των τζιχαντιστ­ών στη Συρία», δήλωσε ο Σαχμανί.

 ??  ??
 ??  ?? Τουρκικό τανκς και θωρακισμέν­ο όχημα έχουν σταθμεύσει κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στο Καρκαμίς της Τουρκίας.
Τουρκικό τανκς και θωρακισμέν­ο όχημα έχουν σταθμεύσει κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στο Καρκαμίς της Τουρκίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece