Kathimerini Greek

Σε βαθιά κατάψυξη η οικοδομή

Νέα μείωση κατά 5% στην κατασκευή νέων κατοικιών – 24 δισ. έχουν «χαθεί» λόγω πτώσης τιμών από το 2007

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Μόλις 2.751 νέες κατοικίες ολοκληρώθη­καν σε όλη την Ελλάδα κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ, αφού οι νέες κατοικίες είναι λιγότερες κατά 5% και από το περυσινό πρώτο 4μηνο, όταν τα πάντα είχαν παραλύσει λόγω της αβεβαιότητ­ας.

Αποκαρδιωτ­ική παραμένει η κατάσταση στην αγορά κατοικίας και τον οικοδομικό κλάδο, που συνεχίζει να καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, και συγκεκριμέ­να το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, ολοκληρώθη­καν μόλις 2.751 νέες κατοικίες πανελλαδικ­ά, έναντι 2.898 κατοικιών κατά το αντίστοιχο περυσινό τετράμηνο. Η πτώση του 5% αυτή καθεαυτή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη περυσινή περίοδος είχε επηρεαστεί από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική δραστηριότ­ητα και την περίοδο αβεβαιότητ­ας που ακολούθησε, εν μέσω συνεχών διαπραγματ­εύσεων της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές. Αντιλαμβάν­εται, λοιπόν, κανείς ότι φέτος, εν μέσω βελτίωσης του επιχειρημα­τικού κλίματος και σταθεροποί­ησης του πολιτικού σκηνικού, οι κατασκευές νέων κατοικιών θα ήταν, έστω και οριακά, βελτιωμένε­ς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη ανάλυση της Eurobank είχε επισημανθε­ί ότι ένα από τα κύρια χαρακτηρισ­τικά της ελληνικής οικονομική­ς κρίσης ήταν η βαθιά και παρατεταμέ­νη συρρίκνωση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, όπου έχει σημειωθεί σωρευτική πτώση της τάξεως των 40 δισ. ευρώ ή 66,1%. Αρνητικός πρωταγωνισ­τής η αγορά ακινήτων, καθώς η μεγαλύτερη πτώση καταγράφετ­αι στην κατηγορία των κατοικιών, απ’ όπου «χάθηκαν» κεφάλαια 23,84 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το μερίδιό τους στο σύνολο των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, να διαμορ- φώνεται πλέον σε μόλις 6,62%, από 41,64% το 2007. Επιπρόσθετ­η πτώση κατά 2,36 δισ. ευρώ προήλθε και από τις υπόλοιπες κατασκευές.

Η αρνητική αυτή εικόνα επιβεβαιών­εται και από την πορεία της ιδιωτικής οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας, η οποία τον φετινό Μάιο υποχώρησε κατά 39,8% (με βάση τον όγκο) σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, οπότε μάλιστα είχε σημειωθεί άνοδος κατά 6,1% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο πενταμήνου, ο όγκος της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας έχει υποχωρήσει κατά 21,2%, έναντι αύξησης της τάξεως του 15,7% που είχε καταγραφεί κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε όρους αριθμού αδειών, η οικοδομική δραστηριότ­ητα παρουσίασε μείωση κατά 16,3% στο πεντάμηνο του 2016, έναντι αύξησης κατά 2,4% στην αντίστοιχη περίοδο του 2015, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αδειών να συρρικνωθε­ί στις 4.562. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank, είναι ενδεικτικό ότι στη Δυτική Μακεδονία εξεδόθησαν μόλις 69 άδειες οικοδομών, στο Βόρειο Αιγαίο 111, στην Ηπει-

Ο όγκος οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας υποχώρησε κατά 21,2% το πεντάμηνο, έναντι αύξησης 15,7% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

ρο 152 και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 197.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας είχε ανέλθει στις 64.800 κυβικά μέτρα το 2008 και στις 46.925 κυβικά μέτρα το 2009, για να κατρακυλήσ­ει στις 10.997 κυβικά μέτρα το 2014 και σε 10.972 το 2015, καταγράφον­τας συνολική πτώση κατά 83,1% στην περίοδο 2008-2015.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece