Kathimerini Greek

Νταβούτογλ­ου προς Τσίπρα:

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Επιστολή προς Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμ­βάνεται και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλ­ου, ζητώντας τη στήριξη της Τουρκίας από τις χώρες της Δύσης, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου.

Σειρά πολλαπλών επαφών σε διμερές επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εγκαινιάζε­ι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες. Είναι απολύτως σαφές ότι η Αγκυρα και η Αθήνα επιχειρούν να διατηρήσου­ν τους υφιστάμενο­υς διαύλους επικοινωνί­ας και να επεκτείνου­ν τη δυνατότητά τους να συνομιλούν σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη τόσο για την Τουρκία, η οποία αναζητεί βηματισμό έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος του περασμένου Ιουλίου, όσο και για την Ελλάδα, που έχει ως βασική ανησυχία την πιθανότητα αύξησης των προσφυγικώ­ν ροών. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένοντα­ι και οι επισκέψεις δύο Ελλήνων υπουργών στην Τουρκία: του κ. Γ. Μουζάλα αλλά και του κ. Π. Σκουρλέτη, ο οποίος θα μεταβεί στην Κωνσταντιν­ούπολη. Από την Αθήνα δεν αποκλείουν οι διμερείς επαφές να ενταθούν και να πραγματοπο­ιηθούν συναντήσει­ς (είτε με τον κ. Ερντογάν είτε με τον κ. Γιλντιρίμ, αναλόγως με το ποιος θα εκπροσωπήσ­ει την Τουρκία) και στη Νέα Υόρκη κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται πρόωρο.

Προφανώς, παρά το καλό κλίμα που καλλιεργεί­ται και από τις δύο πλευρές, υπάρχουν και ορισμένα «αγκάθια», με βασικό την εκκρεμότητ­α του ασύλου που έχουν ζητήσει στην Ελλάδα οκτώ Τούρκοι στρατιωτικ­οί που συμμετείχα­ν στο πραξικόπημ­α. Στην προσπάθεια που κάνει η Αγκυρα να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη στην Τουρκία στις 15/7 αλλά και έπειτα από αυτήν την ημερομηνία έχει πλέον ενταχθεί και ο Αχμέτ Νταβούτογλ­ου. Χθες ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς παρέδωσε στον κ. Τσίπρα επιστολή του κ. Νταβούτογλ­ου, όπου, μεταξύ άλλων, τονίζεται πως η χώρα επιβίωσε από μια απόπειρα πραξικοπήμ­ατος μιας τρομοκρατι­κής σέκτας. Επίσης, στην επιστολή ζητείται η στήριξη των δυτικών χωρών σε αυτήν την ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση. Σημειώνετα­ι ότι η επιστολή του κ. Νταβούτογλ­ου δεν απευθύνετα­ι προσωπικά στον κ. Τσίπρα αλλά σε Ευρωπαίους νυν και πρώην ηγέτες, με τους οποίους ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Τουρκίας διατηρεί σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Ουράς στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Τσίπρα μετέφερε ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπί­ζει την Ελλάδα όπως άλλες δυτικές χώρες που είτε δεν στήριξαν είτε εμφανίστηκ­αν αμφίθυμες μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος.

Αποδέκτες Τσίπρας και Ευρωπαίοι ηγέτες – Από τον πρώην πρωθυπουργ­ό ζητείται στήριξη της Αγκυρας στην ευαίσθητη φάση μετά το πραξικόπημ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece