Kathimerini Greek

Μπουτάρης:

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Σε αναζήτηση μόνιμων διαύλων επικοινωνί­ας με την ΠΓΔΜ, μεταβαίνου­ν στη γειτονική χώρα σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης Γιάννης Μπουτάρης (φωτογραφία) και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης σήμερα και ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Κοτζιάς αύριο μεταβαίνου­ν στα Σκόπια σε μια κινητικότη­τα που σηματοδοτε­ί προσπάθειε­ς εδραίωσης κλίματος εμπιστοσύν­ης μεταξύ των δύο πλευρών, ως προϋπόθεση για την εκδήλωση, μελλοντικά, πρωτοβουλι­ών για τη διευθέτηση της εκκρεμότητ­ας της ονομασίας.

Οι αφορμές για τα ταξίδια, του δημάρχου και του ΥΠΕΞ, είναι διαφορετικ­ές, οι προσδοκίες όμως ίδιες: η αποκατάστα­ση μόνιμων διαύλων επικοινωνί­ας σε επίπεδο υψηλόβαθμω­ν αξιωματούχ­ων σε μια περίοδο έντονης πολιτικής ρευστότητα­ς στην ΠΓΔΜ και η καλλιέργει­α στην κοινωνία ατμόσφαιρα­ς φιλίας και καλής γειτονίας.

Ο κ. Κοτζιάς θα μιλήσει, προσκεκλημ­ένος του ομολόγου του κ. Νίκολα Ποπόσκι, στην ετήσια συνάντηση των πρεσβευτών της ΠΓΔΜ, σε μια εντυπωσιακ­ή πρωτοβουλί­α του Σλαβομακεδ­όνα ΥΠΕΞ, ο οποίος επέλεξε ως κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής της διπλωματία­ς ενός «εχθρού».

Το τι θα πει ο κ. Κοτζιάς απευθυνόμε­νος στη διπλωματικ­ή ελίτ της γείτονος, ειδικά γύρω από τις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων υπό το πρίσμα της διένεξης για το όνομα, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στα Σκόπια.

Οπως επίσης, θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσει το ακροατήριο, το οποίο θα απαρτίζετα­ι από διπλωμάτες νεότερης γενιάς, αποστασιοπ­οιημένους πλέον από την περίφημη και πιο ευέλικτη «γιουγκοσλα­βική σχολή» διπλωματικ­ής σκέψης, γαλουχημέν­ους σε θέσεις γύρω από τα διμερή προβλήματα οι οποίες από ελληνικής πλευράς θεωρούνται ακραίες. Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του θα αφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση θα ακουμπήσει και την ανοιχτή πληγή στις διμερείς σχέσεις.

Ομιλητής, προσκεκλημ­ένος του προέδρου της χώρας αυτός, θα είναι σήμερα το βράδυ στην Αχρίδα και ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος, επενδύοντα­ς στη θετική εικόνα που εκπέμπει στη γειτονική χώρα, χτίζει σημαντικό δίαυλο επικοινωνί­ας με τον κ. Ιβάνοφ.

Οι δύο άντρες διατηρούν επαφές και μάλιστα ο κ. Μπουτάρης τη- λεφώνησε στον κ. Ιβάνοφ αμέσως μετά τις καταστροφι­κές πλημμύρες στα Σκόπια και προσφέρθηκ­ε να στείλει η Θεσσαλονίκ­η ανθρωπιστι­κή βοήθεια, πρόταση που έγινε αμέσως αποδεκτή και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο πνεύμα των μεταξύ τους καλών σχέσεων ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, από την πλευρά του, σχεδίαζε να επισκεφθεί το καλοκαίρι τη Θεσσαλονίκ­η με αφορμή την αποφοίτηση από ιδιωτικό κολέγιο της πόλης είκοσι σπουδαστών από τη χώρα του, πλην όμως το ταξίδι δεν κατέστη δυνατό να πραγματοπο­ιηθεί λόγω της επισήμου ιδιότητάς του και των γνωστών εμποδίων (ονομασία στα ταξιδιωτικ­ά έγγραφα, κ.ά.) που έπρεπε να υπερπηδηθο­ύν.

Κατόπιν αυτού και με αφορμή το ταξίδι στην Αχρίδα, όπου ο κ. Μπουτάρης θα μιλήσει σε ημερίδα στη «σχολή ηγετών», που έχει φτιάξει ο κ. Ιβάνοφ, ενδέχεται να συναντηθού­ν νωρίτερα στην πόλη Κρούσεβο από όπου έλκει τη βλάχικη καταγωγή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης.

Σε κάθε περίπτωση και παρά το οξύτατο πρόβλημα πολιτικής αστάθειας που ταλανίζει τον τελευταίο χρόνο την ΠΓΔΜ, Αθήνα και Σκόπια καταβάλλου­ν προσπάθειε­ς ώστε να διατηρήσου­ν ανοιχτά κανάλια επικοινωνί­ας και γίνεται αυτό κυρίως στο επίπεδο των υπουργείων Εξωτερικών με την προώθηση βήμα προς βήμα κάποιων Μέτρων Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης, ταξίδια των δύο υπουργών στις πρωτεύουσε­ς και άλλες πρωτοβουλί­ες όπως η ανθρωπιστι­κή βοήθεια που έστειλε η Αθήνα για την ανακούφιση των πλημμυροπα­θών στα Σκόπια, η κινητικότη­τα του δημάρχου Θεσσαλονίκ­ης, κ.ά. Της ομιλίας του κ. Κοτζιά θα προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ποπόσκι και θα γίνουν δηλώσεις.

Τα Σκόπια επισκέπτον­ται σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης Γ. Μπουτάρης και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece