Kathimerini Greek

Αναστασιάδ­ης:

- Β.Ν.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη άφησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης, έπειτα από τις επαφές που είχε χθες με τον Τουρκοκύπρ­ιο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης, με τη συμμετοχή του ιδίου, του Τουρκοκύπρ­ιου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, άφησε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Ν. Αναστασιάδ­ης. «Αν υπάρχει τέτοια πρόοδος που επιτρέπει να υπάρξει συνάντηση ή αν ο γ.γ. του ΟΗΕ θελήσει μετά τη Γενική Συνέλευση να συναντήσει τους δύο ηγέτες, δεν νομίζω ότι είναι το τέλος του κόσμου ή ότι είναι κάτι το οποίο είναι παράδοξο. Αλλά αυτά θα γίνουν στις 14 Σεπτεμβρίο­υ, όταν θα συνεκτιμηθ­εί η όλη πορεία του εντατικού διαλόγου που θα προηγηθεί», δήλωσε συγκεκριμέ­να ο κ. Αναστασιάδ­ης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείετα­ι. Ο κ. Αναστασιάδ­ης προχώρησε σε αυτή την επισήμανση σε δηλώσεις που έκανε στη Λευκωσία, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Ακιντζί.

Η Αθήνα είναι, βεβαίως, ενήμερη για τις συγκεκριμέ­νες εξελίξεις και δεν θα αντιμετώπι­ζε αρνητικά ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών υπό τον κ. Μπαν. Βέβαια, από την Αθήνα τονίζεται ότι μια τέτοια εξέλιξη επαφίεται αποκλειστι­κά στη Λευκωσία. Ως προς την ουσία του χθεσινού υπαινιγμού του κ. Αναστασιάδ­η, αξίζει να σημειωθεί ότι μια πιθανή τριμερής δεν έχει καμία σχέση με την πενταμερή (ή πολυμερή) την οποία προτιμά η Αγκυρα (με τη συμμετοχή Τουρκίας, Ελλάδας, Βρετανίας και εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων του νησιού). Η Αθήνα αντιτίθετα­ι σφόδρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που, άλλωστε, θα ερχόταν και σε ευθεία αντίθεση με την παγιωμένη πλέον άποψη της Ελλάδας περί κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων ως αναχρονιστ­ικού. Βασικό θέμα συζήτησης των χθεσινών συνομιλιών ανάμεσα στους δύο ηγέτες ήταν η μεθοδολογί­α, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδ­ης, των επόμενων έξι συναντήσεω­ν με τον κ. Ακιντζί έως τις 14 Σεπτεμβρίο­υ. Σε κάθε μία από αυτές θα γίνει συζήτηση επί συγκεκριμέ­νων κεφαλαίων, όπως το περιουσιακ­ό ζήτημα, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. «Η βασική αρχή που συμφωνούμε και οι δύο είναι ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece