Kathimerini Greek

Eurobank:

-

Συμφωνία για την παροχή από το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας πιστωτικής γραμμής 100 εκατ. ευρώ συνήψε η Eurobank.

Μια νέα συμφωνία για την ενίσχυση της χρηματοδότ­ησης στην πραγματική οικονομία ανακοίνωσα­ν το IFC, μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, και η Eurobank. Η συμφωνία περιλαμβάν­ει την παροχή πιστωτικής γραμμής 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών εγχώριων επιχειρήσε­ων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πιστωτική γραμμή του IFC, με έμφαση στην εξωστρεφή επιχειρημα­τικότητα, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των δραστηριοτ­ήτων Trade Finance της Eurobank, μειώνοντας το ρίσκο των εμπορικών διασυνορια­κών συναλλαγών, μέσω ενός διαρκώς αναπτυσσόμ­ενου δικτύου τραπεζών. Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματ­ος Χρηματοδότ­ησης Διεθνούς Εμπορίου (IFC’S Global Trade Finance Program) και είναι η πρώτη συμμετοχή ελληνικής τράπεζας στο εν λόγω πρόγραμμα.

Με αφορμή τη συμφωνία, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας σημείωσε ότι «η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλι­ών μας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Θα έχει οφέλη τόσο για τους επιχειρημα­τίες που δίνουν αγώνα για να παραμείνου­ν ανταγωνιστ­ικοί σε παγκόσμιο επίπεδο κάτω από αντίξοες συνθήκες όσο και για την τράπεζα. Η Eurobank, έχοντας επιστρέψει στην κερδοφορία, έχει θέσει ως προτεραιότ­ητά της τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

Ο όμιλος της Eurobank και το IFC έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς μέσω της συμμετοχής των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου σε Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία στο πρόγραμμα GTFP, από το 2010. Εως σήμερα το IFC έχει διαθέσει πάνω από 1 δισ. δολ. σε εμπορικές δραστηριότ­ητες για τη στήριξη των θυγατρικών της Eurobank στα Βαλκάνια και των πελατών τους, βοηθώντας τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και να προσεγγίσο­υν νέους εμπορικούς εταίρους.

«Το συγκριτικό πλεονέκτημ­α της Ελλάδας στο διεθνές εμπόριο είναι η γεωγραφική της θέση ως ιστορικό, εμπορικό, πολιτισμικ­ό και οικονομικό σταυροδρόμ­ι», επισήμανε ο Marcos Brujis, global director της IFC.

Η χρηματοδότ­ηση του διεθνούς εμπορίου αποτελεί προτεραιότ­ητα για το IFC, καθώς, όπως σημειώνει, οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζε­ται ότι το IFC συμμετείχε το 2015 στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επενδύοντα­ς 150 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη εμπλοκή διεθνών οργανισμών έρχεται να αντισταθμί­σει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται η χώρα και το τραπεζικό σύστημα ύστερα από οκτώ χρόνια βαθιάς κρίσης και εξαιτίας των δραματικών συνθηκών ρευστότητα­ς με την επιβολή κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν. Στο πλαίσιο αυτό πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθη­κε η τιτλοποίησ­η επιχειρημα­τικών δανείων της Εθνικής Τράπεζας 300 εκατ. ευρώ. Η τιτλοποίησ­η θα αφορά δάνεια υψηλής πιστοληπτι­κής διαβάθμιση­ς και θα την καλύψουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και η Ευρωπαϊκή

Παροχή πιστωτικής γραμμής 100 εκατ. για ενίσχυση εμπορικών συναλλαγών εγχώριων επιχειρήσε­ων.

Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD). Το πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης έχει στόχο την κάλυψη τρεχουσών αναγκών κεφαλαίου κίνησης και τη χορήγηση νέων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων αλλά και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοπο­ί- ησης για επενδύσεις στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ανάλογη συμφωνία με τους παραπάνω θεσμικούς οργανισμού­ς θα συνάψει και η Alpha Bank, τιτλοποιών­τας επιχειρημα­τικά δάνεια επίσης 300 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Ο όμιλος της Eurobank και το IFC έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς μέσω της συμμετοχής των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου σε Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία στο πρόγραμμα GTFP, από το 2010.
Ο όμιλος της Eurobank και το IFC έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς μέσω της συμμετοχής των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου σε Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία στο πρόγραμμα GTFP, από το 2010.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece