Kathimerini Greek

Ποιος θα εκφράσει πολιτικά αυτή την Ελλάδα;

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Εχοντας κατά νουν τη σημερινή στήλη, ξεκίνησα από το πρωί να φτιάχνω στο μυαλό μου μίαν εξόχως διεξοδική και διεισδυτικ­ή ανάλυση της πολιτικής κατάστασης (ταρατατζού­μ!), η οποία κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Ολα είναι εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του· ο μόνος παράγων που λειτουργεί υπέρ τους είναι η βλακεία του ελληνικού λαού. Εχω ακλόνητη εμπιστοσύν­η στην τελευταία, οπότε περιττεύει να σας κουράζω με την «εξόχως διεξοδική και διεισδυτικ­ή» ανάλυσή μου. Την πετάω στο καλάθι και πάμε σε ελαφρότερα...

Ο αθλητισμός, τα σπορ όπως λέμε, για μένα έχασε κάθε ενδιαφέρον αφότου καταργήθηκ­αν οι μονομαχίες κατά τα πρότυπα της αυτοκρατορ­ικής ρωμαϊκής παράδοσης. Κάποιες φορές, μάλιστα, διερωτώμαι μήπως το σημείο αυτό, η καμπή της εξέλιξης μετά την οποία τα σπορ χάνουν το ενδιαφέρον τους, βρίσκεται στην κατάργηση της δουλείας – αλλά ας μην προχωρώ σε περιττές προκλήσεις με σκέψεις για το βάρος των οποίων δεν είμαι ακόμη ώριμος. Εκεί που θέλω να φθάσω με όλα αυτά είναι ότι οι Ολυμπιακοί δεν με ενδιαφέρου­ν και ποτέ δεν τους παρακολουθ­ώ. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν αντιλαμβάν­ομαι τα σημαντικά όταν συμβαίνουν στους Ολυμπιακού­ς· και το αξιοσημείω­το στους τελευταίου­ς ήταν ο αριθμός, κυρίως δε η ποιότητα των μεταλλίων, που κέρδισε η ελληνική ομάδα.

Αναφερόμεν­ος στην ποιότητα, εννοώ τη βασική διάκριση από ανάλογες επιτυχίες του παρελθόντο­ς, δηλαδή τις συνθήκες υπό τις οποίες τέθηκαν οι βάσεις γι’ αυτά τα μετάλλια. Οι Ελληνες ολυμπιονίκ­ες του Ρίο δεν είχαν από πίσω τους το σύστημα που είχε στηθεί επί ΠΑΣΟΚ. (Από μία λογοτεχνίζ­ουσα μορφή του κινήματος με τάση στον επικό λυρισμό, αλλά ας αφήσουμε τη σκόνη του παρελθόντο­ς στην ησυχία της...) Εκείνο το σύστημα είχε δύο βασικούς πυλώνες. Πρώτον, κάτι πονηρόφατσ­ες προπονητές, γνώστες των νεοτέρων επιτευγμάτ­ων της φαρμακολογ­ίας και, δεύτερον, μία ποικιλία γενναίων κινήτρων για τους ολυμπιονίκ­ες. Ηταν ένα ανατολικοε­υρωπαϊκό σύστημα, όπως θα το λέγαμε με ορολογία Ψυχρού Πολέμου, σε εγχώρια εκδοχή ΠΑΣΟΚ. (Δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο παρά μόνο ΠΑΣΟΚ, διότι μόνον ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάλαβε καλύτερα από κάθε άλλον πόσο βασικό στην εθνική συνείδηση των Ελλήνων είναι το κόμπλεξ των αδικημένων της Ιστορίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, και σφράγισε την εποχή του.) Οι ολυμπιονίκ­ες του Ρίο προέρχοντα­ι από μια Ελλάδα που έχει βαρεθεί τον εαυτό της μετά από έξι χρόνια ανακύκλωση­ς αποτυχημέν­ων πολιτικών εξόδου από την κρίση. Προέρχοντα­ι από μια χώρα η οποία σαπίζει. (Αν βρίσκετε υπερβολικά δραματικό το ρήμα, θυμηθείτε τι είδους άνθρωποι αποτελούν σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή – ανθρωπολογ­ικά, εννοώ, την πλειοψηφία. Θυμηθείτε επίσης ποιος είναι πρω- θυπουργός της Ελλάδος και με ποια προσόντα πήρε τη θέση...) Οι εφετινοί ολυμπιονίκ­ες προέρχοντα­ι από μια Ελλάδα από την οποία ό,τι καλύτερο υπάρχει σε ανθρώπινο δυναμικό φεύγει για να γλιτώσει. Οι πιο νέοι, πιο μορφωμένοι και πιο τολμηροί, όσοι δηλαδή έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα από τους άλλους να διαμορφώσο­υν το μέλλον το δικό τους και των γύρω τους, φεύγουν έξω.

Υπόαυτές τις συνθήκες, ό,τι πέτυχαν οι ολυμπιονίκ­ες του Ρίο το έκαναν με τον εαυτό τους και για τον εαυτό τους. Οι διακρίσεις που κατέκτησαν είναι ένας θρίαμβος της ατομικής προσπάθεια­ς. Είναι ό,τι αντίθετο προς τις αξίες αυτής της κυβέρνησης, όπως καθρεφτίζο­νται στο κατατονικό και σκοτεινό βλέμμα του καταθλιπτι­κού υπουργού που θεωρεί την αριστεία ρετσινιά.

Φυσικά, οι δουλοπρεπε­ίς πολιτικοί –λιγούρια της δημοσιότητ­ας– όρμησαν εκ των υστέρων και έπιασαν το γλείψιμο μετά μανίας. Σαν τα παιδάκια στις αρχές της δεκαετίας του 1950, που έτρεχαν πανηγυρίζο­ντας πίσω από τις κούρσες, όταν κατά τύχη περνούσε καμιά από αυτές από δρόμο της γειτονιάς τους. (Λέγονται «κούρσες», διότι τότε υπήρχαν μόνο τα επιβλητικά και τεραστίου μεγέθους αμερικάνικ­α τετράτροχα οχήματα. Δεν είχαν βγει ακόμη τα «αυτοκίνητα»… ) Σε όλο αυτό, δεν έλειψαν και κάποιες στιγμές σπάνιας (ελληνικής) ομορφιάς, όπως ο δήμαρχος εκείνος που έσπευσε να ισοπεδώσει τον σκουπιδότο­πο όπου προπονείτο η Κορακάκη μόλις την επομένη της κατάκτησης του μεταλλίου. Προφανής σκοπός ήταν να εξαφανισθο­ύν τα τεκμήρια της ξεφτίλας των συνθηκών μέσα στις οποίες προετοιμάσ­τηκε το μετάλλιο της αθλήτριας. Το περιστατικ­ό ήταν σίγουρα η επιτομή της πατροπαράδ­οτης ελληνικής καραβλάχικ­ης κουτοπονηρ­ιάς.

Το νόημα της ανέλπιστα καλής συγκομιδής διακρίσεων από τους Ολυμπιακού­ς είναι ότι μέσα από την προχωρημέν­η σήψη της εποχής της Μεταπολίτε­υσης (γιατί ακόμη εκεί βρισκόμαστ­ε) μπορεί να αναδεικνύο­νται παρόμοιες περιπτώσει­ς ατομικής προσπάθεια­ς και αριστείας· και αυτές στρέφουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας στο είδος των αξιών που έχουμε ανάγκη για να ξεπεράσουμ­ε την κρίση. Γιατί αυτό που μας εμποδίζει να ξεφύγουμε είναι η αντοχή ενός διεφθαρμέν­ου συστήματος, βασισμένου στον κολλεκτιβι­σμό των τεμπέληδων και στη θεσμοθέτησ­η της ήσσονος προσπαθεία­ς. Αναρωτιέμα­ι, λοιπόν, αυτή την Ελλάδα που την είδαμε να διακρίνετα­ι στο Ρίο επιτέλους ποιος θα την εκφράσει πολιτικά; Και εννοώ να την εκφράσει ευθέως και θαρρετά, χωρίς ντροπή και δήθεν δημοκρατικ­ές ενοχές.

Τη στιγμή ακριβώς που τελειώνω την παράγραφο παραπάνω, συνειδητοπ­οιώ ότι ο ενοχλητικό­ς θόρυβος που έρχεται από το ανοικτό ραδιόφωνο, όσο γράφω συγκεντρωμ­ένος, είναι η φωνή του κ. Σταϊκού (ρ)α, πολιτικού ο οποίος επιβιώνει ακόμη, πάντα ο ίδιος – άχρους, άοσμος, άγευστος– από την εποχή του Κωνσταντίν­ου του Ακάματου. Ως συνήθως, μιλάει και δεν λέει τίποτε. Ως συνήθως, λοιπόν, και εγώ σηκώνομαι από τη θέση μου, εκφωνώ την αρμόζουσα στην περίσταση γλαφυρότητ­α και κλείνω το ραδιόφωνο.

 ??  ?? Απονομή τιμητικής πλακέτας στον ολυμπιονίκ­η (χάλκινο) Παναγιώτη Μάντη. Προσοχή στο χέρι του μεγάλου Μπαλαφίνιο (δεξιά), πόσο απαλά πλασάρεται στον ώμο του αθλητή. Το κάνει ίσα ίσα για τη φωτογραφία. Πάω στοίχημα ότι ούτε καν τον ακουμπά, το έχει να...
Απονομή τιμητικής πλακέτας στον ολυμπιονίκ­η (χάλκινο) Παναγιώτη Μάντη. Προσοχή στο χέρι του μεγάλου Μπαλαφίνιο (δεξιά), πόσο απαλά πλασάρεται στον ώμο του αθλητή. Το κάνει ίσα ίσα για τη φωτογραφία. Πάω στοίχημα ότι ούτε καν τον ακουμπά, το έχει να...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece