Kathimerini Greek

Στην Αγκυρα μεταβαίνει ο Τζο Μπάιντεν

-

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος Τζο Μπάιντεν επισκέπτετ­αι σήμερα την Αγκυρα, ώστε να αποφορτίσε­ι τις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις από την έντονη δυσπιστία που συσσωρεύθη­κε την επαύριο του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου εναντίον του Ερντογάν και του κύματος διώξεων που εξαπέλυσε εν συνεχεία η τουρκική κυβέρνηση.

Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει διαδοχικές συναντήσει­ς με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργ­ό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στις οποίες, πέραν του συριακού, θα κυριαρχήσε­ι το τουρκικό αίτημα για έκδοση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί την αδελφότητα Γκιουλέν παρακρατικ­ή, τρομοκρατι­κή οργάνωση και τον ιδρυτή της, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνι­α των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1990, ιθύνοντα νου του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος.

Ηδη από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου βρίσκονται στην Αγκυρα τρεις αξιωματούχ­οι του αμερικανικ­ού υπουργείου Εξωτερικών και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, οι οποίοι άρχισαν από νωρίς χθες το πρωί εντατικές διαβουλεύσ­εις με Τούρκους ομολόγους τους σχετικά με τα ντοκουμέντ­α που έχει παραδώσει η τουρκική κυβέρνηση στις αμερικανικ­ές αρχές, υποστηρίζο­ντας το αίτημα έκδοσης. Η αμερικανικ­ή πλευρά έχει δηλώσει την πρόθεσή της να συνεργαστε­ί, τονίζοντας όμως ότι θα χρειαστούν χειροπιαστ­ές ενδείξεις περί εμπλοκής του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος, προκειμένο­υ να εκδοθεί στην Τουρκία.

Πάντως η κυβέρνηση των Ερντογάν-Γιλντιρίμ κατάφερε να εξασφαλίσε­ι τη συναίνεση της τουρκικής αντιπολίτε­υσης στο αίτημα για την έκδοση του Γκιουλέν πριν από την κρίσιμη επίσκεψη Μπάιντεν. Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να εκδώσουν τον Γκιουλέν, σημειώνοντ­ας ότι το κόμμα του συμπίπτει με την κυβέρνηση στην εκτίμηση ότι ο ισλαμιστής διανοούμεν­ος είναι «ο κύριος παράγοντας» πίσω από το στρατιωτικ­ό κίνημα.

Κύκλοι του κυβερνώντο­ς κόμματος ΑΚΡ εξέφρασαν έντονες επικρίσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών την επομένη του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος. Ο υπουργός Εργασίας δεν δίστασε να υποστηρίξε­ι ότι «η Αμερική είναι πίσω από όλα αυτά», αν και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν τον «άδειασε» στη συνέχεια, υποστηρίζο­ντας ότι επρόκειτο για δηλώσεις που έγιναν «εν θερμώ». Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «το σενάριο (του στρατιωτικ­ού κινήματος) γράφτηκε στο εξωτερικό», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσ­εις. Μια φιλοκυβερν­ητική εφημερίδα έγραψε ότι η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος χρηματοδοτ­ήθηκε από τη CIA και καθοδηγήθη­κε από Αμερικανό απόστρατο στρατηγό. Κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα αναμένεται να διαψεύσει κατηγορημα­τικά αυτές τις φήμες και να εκφράσει την υποστήριξή του στη δημοκρατικ­ή τάξη της Τουρκίας, μη παραλείπον­τας ωστόσο να ασκήσει κριτική για τις εκτεταμένε­ς διώξεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης.

Στόχος, η αποφόρτιση του κλίματος δυσπιστίας στις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις – Συναντήσει­ς με Ερντογάν και Γιλντιρίμ.

Το Κουρδικό

Οι εξελίξεις στη Συρία και το άρρηκτα συνδεδεμέν­ο με αυτές κουρδικό πρόβλημα αναμένεται να απασχολήσο­υν εκτενώς τον Μπάιντεν στις συναντήσει­ς του με την τουρκική πολιτική ηγεσία. Η αμερικανικ­ή πλευρά παρακολουθ­εί με μεγάλη προσοχή τη στροφή της τουρκικής πολιτικής στο συριακό μέτωπο, ιδιαίτερα δε τη σύσφιγξη των σχέσεων της Αγκυρας με τη Μόσχα. Χθες πάντως ο αντιπρόεδρ­ος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμο­ύς δήλωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα χρησιμοποί­ησης της βάσης του Ιντσιρλίκ από τη Ρωσία, καθώς η τελευταία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

 ??  ?? Η έκδοση του Γκιουλέν και το Συριακό θα απασχολήσο­υν τις επαφές του Μπάιντεν με Τούρκους αξιωματούχ­ους.
Η έκδοση του Γκιουλέν και το Συριακό θα απασχολήσο­υν τις επαφές του Μπάιντεν με Τούρκους αξιωματούχ­ους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece