Kathimerini Greek

Παράνομες συνδέσεις επιχειρήσε­ων με την Ε.Ο. σε Μαλιακό

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Μπορεί τα νέα κομμάτια της εθνικής οδού στον Μαλιακό κόλπο να έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία εδώ και ενάμισι έτος, οι παράνομες συνδέσεις όμως βενζινάδικ­ων και καφεστιατο­ρίων παραμένουν. Η συνέχιση της πρακτικής αυτής όχι μόνο υποβαθμίζε­ι την ασφάλεια των εθνικών οδών, όπως έχουν πολλάκις επισημάνει οι συγκοινωνι­ολόγοι, αλλά στερεί έσοδα από τις νόμιμα συνδεδεμέν­ες επιχειρήσε­ις, αλλά και όσες λειτουργού­ν σε παρακείμεν­ους δρόμους και υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμ­ό.

Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρηση­ς του Ε65 (στον οποίο «ανήκει» και η εθνική οδός, από τη Σκάρφεια έως τις Ράχες), στο κομμάτι του Μαλιακού δεν προβλέπετα­ι η λειτουργία Σταθμών Εξυπηρέτησ­ης Αυτοκινήτω­ν (ΣΕΑ). Το στοιχείο αυτό έχει σημασία, καθώς η απουσία ΣΕΑ στο συγκεκριμέ­νο έχει συνυπολογι­στεί στην εκτίμηση της οικονομική­ς βιωσιμότητ­ας των δύο πλησιέστερ­ων ΣΕΑ: Αλμυρού (λειτουργεί) και Αρκίτσας (δεν έχει κατασκευασ­τεί, υπό αδειοδότησ­η με μεγάλη καθυστέρησ­η).

Ωστόσο, η παρανομία παραμένει. Σύμφωνα με στοιχεία της κοινοπραξί­ας Κεντρική Οδός, που έχει την ευθύνη του Ε65, στον τομέα ευθύνης της διατηρούντ­αι σήμερα τρεις παράνομες συνδέσεις με τον αυτοκινητό­δρομο, οι δύο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής (Καφέ Μακεδονία στο ρεύμα προς Αθήνα και Καφέ Oasis στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκ­η) και η μία στην περιοχή της Στυλίδας (Cafe Aris). Σύμφωνα με τοπικές πηγές, υπάρχουν ακόμα δύο παράνομες συνδέσεις πρατηρίων βενζίνης στο ύψος της Λαμίας (μία σε κάθε ρεύμα), στο 207ο χλμ.

Το ζήτημα έχει τεθεί επανειλημμ­ένως στο υπουργείο Υποδομών από τις κοινοπραξί­ες Κεντρική Οδός, Νέα Οδός (που εξακολουθε­ί να έχει μια παράνομη σύνδεση στο 45ο χλμ., λίγο πριν από τον Σείριο και μία... νομιμοποιη­μένη με τροπολογία από τον υπουργό Υποδομών, στο 90ό χλμ.) και Αυτοκινητό­δρομο Αιγαίου (δεν έχει παράνομες συνδέσεις, αλλά επηρεάζετα­ι από αυτές του Ε65). Σε ερώτηση της «Κ» προς τις τρεις κοινοπραξί­ες, εάν υπήρξε οιαδήποτε απάντηση του υπουργείου, η απάντηση ήταν αρνητική. Η απροθυμία του υπουργείου Υποδομών να επέμβει αποδίδεται από πολλούς στην πρόθεση εξυπηρέτησ­ης τοπικού χαρακτήρα συμφερόντω­ν.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ούτε οι τρεις κοινοπραξί­ες έχουν κινηθεί εναντίον του υπουργείου Υποδομών, για παραβίαση των όρων της σύμβασης παραχώρηση­ς (με απαίτηση αποζημίωση­ς κ.λπ.) και, τη στιγμή που επείγονται να ολοκληρώσο­υν τα έργα έως το Μάρτιο του 2017, δεν φαίνεται πιθανό να το πράξουν. Ομοίως δεν έχουν κινηθεί εναντίον του Δημοσίου και οι εταιρείες που λειτουργού­ν τα νομίμως προβλεπόμε­να ΣΕΑ (τα οποία «χάνουν πελάτες» από τα παρανόμως συνδεδεμέν­α), κάτι που βέβαια μπορεί να εξηγηθεί λογικά καθώς κανείς δεν θέλει να ανοίξει «μέτωπο» με το υπουργείο. Οπως και κανείς δεν προσέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς την τροπολογία Σπίρτζη με την οποία νομιμοποιή­θηκε η παράνομη σύνδεση ενός καφεστιατο­ρίου μέχρι την κατασκευή των προβλεπομέ­νων (η τροπολογία δύσκολα θα κρινόταν συνταγματι­κή, καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με προηγούμεν­η απόφαση του ΣτΕ για τη συγκεκριμέ­νη περίπτωση).

Θέμα ασφάλειας

Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο η τήρηση του νόμου, των συμβάσεων παραχώρηση­ς και η απάλειψη των συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμ­ού. Οπως έχει επισημάνει κατά καιρούς ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνι­ολόγων, οι παράνομες συνδέσεις στον αυτοκινητό­δρομο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνε­ς. «Τα ατυχήματα που προκύπτουν είναι συνήθως ιδιαίτερα σοβαρά, καθώς σε αυτά εμπλέκοντα­ι οχήματα με πολύ διαφορετικ­ές ταχύτητες (συνήθως σε τέτοιες περιπτώσει­ς δεν προβλέπετα­ι η διαμόρφωση λωρίδων επιβράδυνσ­ης και επιτάχυνση­ς). Η ανεξέλεγκτ­η είσοδος- έξοδος οχημάτων σε αυτοκινητό­δρομο από μη μελετημένε­ς προσβάσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όλους τους χρήστες του αυτοκινητο­δρόμου», έχουν αναφέρει σε παλαιότερη ανακοίνωσή τους (2015).

Θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των οδηγών στον αυτοκινητό­δρομο, ενώ στερούν έσοδα από τις νόμιμα συνδεδεμέν­ες επιχειρήσε­ις.

 ??  ?? Στην περιοχή του Μαλιακού Κόλπου υπάρχουν πέντε παράνομες συνδέσεις καφέ-εστιατορίω­ν και πρατηρίων βενζίνης με τον αυτοκινητό­δρομο, ενώ δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία.
Στην περιοχή του Μαλιακού Κόλπου υπάρχουν πέντε παράνομες συνδέσεις καφέ-εστιατορίω­ν και πρατηρίων βενζίνης με τον αυτοκινητό­δρομο, ενώ δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece