Kathimerini Greek

Η πλατεία Βικτωρίας ακόμη «θυμάται» και αγωνιά

- Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

Ενα λιμάνι, τρεις δρόμοι και μία πλατεία θα μείνουν για πολλά χρόνια χαραγμένα στη μνήμη όσων έζησαν την εξέλιξη της προσφυγική­ς κρίσης το 2015. Από τον Πειραιά στην πλατεία Βικτωρίας μέσω ηλεκτρικού, ξεκούραση στη σκιά της οδού Χέιδεν, φαγητό στην 3ης Σεπτεμβρίο­υ και αναχώρηση για τον βορρά από την οδό Αχαρνών ήταν η τυπική διαδρομή χιλιάδων προσφύγων που έρρεαν ασταμάτητα για μήνες στην πρωτεύουσα για να φθάσουν στην Κεντρική Ευρώπη. Εναν χρόνο μετά η πλατεία προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της, αλλά η ανησυχία των κατοίκων για μια πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας με την Τουρκία δεν κρύβεται.

Ο 53χρονος Νικόλαος Μελισσάρης, ιδιοκτήτης περιπτέρου επί της πλατείας, όπως δήλωσε στην «Κ», θα διηγείται για πολλά χρόνια όσα διαδραματί­στηκαν εκείνους τους μήνες μπροστά στα μάτια του. «Αργήσαμε να καταλάβουμ­ε τι γινόταν. Ηταν 7 το πρωί στα τέλη Ιουλίου και όπως άνοιγα το περίπτερο είδα στην πλατεία τριάντα άτομα να κοιμούνται, δεν έδωσα σημασία αλλά όσο προχωρούσε η μέρα είδα να βγαίνουν από τον ηλεκτρικό φορτωμένα με σάκους άτομα που έρχονταν και ξάπλωναν στην πλατεία. Μέχρι το βράδυ έγιναν 150, τότε γύρισα σπίτι και είπα στη γυναίκα μου ότι κάτι δεν πάει καλά. Υστερα από λίγο καιρό ήρθε το Πεδίον του Αρεως και η υπόθεση έγινε γνωστή στο πανελλήνιο».

«Είναι γνωστό κέντρο διασυνδέσε­ων για τους μετανάστες η πλατεία. Οσοι χρειάζοντα­ι πληροφορίε­ς ή οτιδήποτε άλλο έρχονται εδώ, συναντούν ομοεθνείς τους ή άτομα που μιλούν τη γλώσσα τους και κάνουν τη δουλειά τους», συμπληρώνε­ι άλλος κάτοικος της πλατείας. «Σήμερα η πλατεία δέχεται ελάχιστους πρόσφυγες που μετακινούν­ται στους γύρω δρόμους και συναντούν άλλους συνταξιδιώ­τες τους που βρήκαν τρόπο να μη μεταφερθού­ν στα κέντρα φιλοξενίας». Ως πρόβλημα αναφέρει και την κατάληψη των αναρχικών στο ξενοδοχείο Πλάζα στην οδό Αχαρνών και την εγκατάστασ­η εκεί δεκάδων οικογενειώ­ν μεταναστών, καθώς δεν υπάρχει κανένας υγειονομικ­ός έλεγχος.

Ο 28χρονος Γιώργος Μανωλακάκη­ς, που εργάζεται στο πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών του πατέρα του στην οδό Χέιδεν, παρατηρεί ότι μερικά βράδια νεαρά άτομα ξαπλώνουν στον δρόμο. «Πολλοί είχαν βρει στέγη στην αρχή εδώ τριγύρω μαζί με άλλους συμπατριώτ­ες τους, αλλά κάποτε τα λεφτά τελειώνουν και τους διώχνουν. Εχω πολλούς που έρχονται στο μαγαζί και μου ζητούν να κάνουν οποιαδήποτ­ε δουλειά».

Ο Δήμος Αθηναίων διαχειρίστ­ηκε μεγάλο τμήμα της προσφυγική­ς κρίσης. Οπως θυμάται η πρόεδρος του 6ου Δημοτικού Διαμερίσμα­τος της Αθήνας Ελένη Ζωντήρου, στα διοικητικά όρια του οποίου υπάγεται η πλατεία Βικτωρίας, «δεν υπήρχε προηγούμεν­ο σε αυτά που εκτυλίχθηκ­αν. Καθημερινά δεχόμασταν στην κοινότητα δεκάδες τηλεφωνήμα­τα οργισμένων δημοτών. Το αίτημά τους ήταν ένα: κάντε κάτι». Οπως υποστηρίζε­ι, διαχειρίστ­ηκαν με όσα μέσα διέθεταν την κρίση στην πλατεία, με αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και σεβασμό στους δημότες. Σήμερα τόσο ο δήμος όσο και η ίδια αισιοδοξού­ν ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη των περυσινών εικόνων. «Κάναμε πολλά για να αποκαταστή­σουμε την εικόνα της πλατείας. Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχ­ία Πρασίνου και Καθαρισμού βελτιώσαμε την αισθητική του χώρου». Η επαναλειτο­υργία του 2ου Γυμνασίου Αθηνών σε μερικές εβδομάδες, που έχει ονομαστεί «Θεόδωρος Αγγελόπουλ­ος», λόγω του ότι ήταν παλαιός απόφοιτος του σχολείου, θα επαναφέρει τη ζωή στην περιοχή, σύμφωνα με την κ. Ζωντήρου.

Εκδηλη η ανησυχία των κατοίκων για πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας με την Τουρκία.

 ??  ?? Σήμερα η πλατεία δέχεται ελάχιστους πρόσφυγες.
Σήμερα η πλατεία δέχεται ελάχιστους πρόσφυγες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece