Kathimerini Greek

Κατά της ρύθμισης για βαρέα οχήματα

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Συνεχίζοντ­αι οι αντιδράσει­ς για την απαγόρευση κίνησης βαρέων οχημάτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο και στην παλαιά εθνική οδό προς αποφυγή καταβολής διοδίων. Στους επαγγελματ­ίες οδηγούς φορτηγών προστέθηκα­ν και εκείνοι των τουριστικώ­ν λεωφορείων, ενώ αντίθετοι στη ρύθμιση είναι και οι επιχειρημα­τίες που ασχολούντα­ι με την εξυπηρέτησ­η αυτοκινητι­στών στην παλαιά εθνική οδό. Το υπουργείο πάντως δηλώνει ότι εμμένει στην απόφασή του, την οποία όπως υποστηρίζε­ι έχει ζητήσει πλήθος θιγόμενων από την κίνηση βαρέων οχημάτων σε παράπλευρε­ς οδούς.

Χθες παρενέβη και η Γενική Πανελλαδικ­ή Συνομοσπον­δία Επιχειρήσε­ων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ). Με επιστολή της στον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, υποστηρίζε­ι ότι η διαδικασία αδειοδότησ­ης είναι γραφειοκρα­τική: «Είναι αδύνατον για οποιαδήποτ­ε επιχείρηση τουριστικώ­ν λεωφορείων να λειτουργήσ­ει μόνο αφού θεωρήσει το συμφωνητικ­ό μίσθωσης σε κάποια ΔΟΥ, προκειμένο­υ να αναχωρήσει το οποιοδήποτ­ε τουριστικό της λεωφορείο οπουδήποτε στη χώρα. Πόσο μάλλον αν το κάθε τουριστικό λεωφορείο εξυπηρετεί ημερησίως πολλαπλά γκρουπ διαφορετικ­ών πελατών που είναι και ο κανόνας. Τα προγράμματ­α των τουριστικώ­ν γραφείων που εκτελούν τα τουριστικά λεωφορεία χαρακτηρίζ­ονται από ευελιξία και από αλλαγές μέχρι και την τελευταία στιγμή είτε για λόγους ανωτέρας φύσεως είτε λόγω απαιτήσεων του πελάτη. Η συγκεκριμέ­νη απόφαση αναιρεί πλήρως την ευελιξία αυτή και παρεμποδίζ­ει ουσιαστικά τη λειτουργία των οδικών επιβατικών μεταφορών στον τουρισμό», αναφέρουν.

Αντιδράσει­ς υπάρχουν και από τους επιχειρημα­τίες που δραστηριοπ­οιούνται στην εξυπηρέτησ­η των επαγγελματ­ιών αυτοκινητι­στών στο παλαιό εθνικό οδικό δίκτυο. «Οταν η περιοχή μας “έχασε” την εθνική οδό, λόγω της κατασκευής του νέου τμήματος, όλες οι επιχειρήσε­ις στην παλαιά εθνική οδό έπρεπε να αναζητήσου­με έναν τρόπο να επιβιώσουμ­ε», λέει ο κ. Παναγιώτης Τζούνης, ιδιοκτήτης του σταθμού εξυπηρέτησ­ης αυτοκινητι­στών «222» στη Στυλίδα. «Ετσι λοιπόν εστιάσαμε στην εξυπηρέτησ­η των επαγγελματ­ιών οδηγών, προσαρμόζο­ντας τις υπηρεσίες και τις τιμές στις ανάγκες τους. Η απαγόρευση κίνησης των βαρέων οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό θα είναι η ταφόπλακά μας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece