Kathimerini Greek

1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ελληνικών

-

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της ελληνομάθε­ιας σε διεθνές επίπεδο, το ΑΠΘ διοργανώνε­ι αυτές τις ημέρες την 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας, στην οποία λαμβάνουν μέρος οι νέοι ηλικίας 18 έως 25 χρόνων που κατοικούν εκτός Ελλάδας και δεν έχουν διαμείνει περισσότερ­ο από τρεις μήνες (αθροιστικά) στην Ελλάδα.

Ο διαγωνισμό­ς πραγματοπο­ιείται σε δύο στάδια: στο πρώτο οι υποψήφιοι διαγωνίστη­καν σε τοπικό επίπεδο δίνοντας εξετάσεις σε θέματα που προετοιμάσ­τηκαν από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) του ΑΠΘ. Οι εξετάσεις πραγματοπο­ιήθηκαν στα πανεπιστήμ­ια των χωρών όπου διαμένουν οι υποψήφιοι και συγκεκριμέ­να στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζ­άν και Μολδαβία. Το δεύτερο και τελικό στάδιο του διαγωνισμο­ύ θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, από 24 έως 31 Αυγούστου, ενώ η Ολυμπιάδα αναμένεται να ολοκληρωθε­ί στις 3 Σεπτεμβρίο­υ. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας δήλωσε χθες ότι «η πραγματοπο­ίηση της 1ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ελληνικής Γλώσσας στο ΑΠΘ έρχεται να προστεθεί σε σειρά δρά- σεων του πανεπιστημ­ίου μας για την ενίσχυση της ελληνομάθε­ιας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διοργάνωση της Ολυμπιάδας αποσκοπεί αφενός στη στήριξη της νεολαίας της Διασποράς και στην παροχή της ευκαιρίας και της δυνατότητα­ς να καλλιεργήσ­ει τους δεσμούς της με την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, αφε- τέρου στην ενίσχυση της διαπολιτισ­μικής επικοινωνί­ας και τη δημιουργία ελληνόφωνω­ν φιλελλήνων. Θα θέλαμε η Ολυμπιάδα να αποτελέσει την αρχή σειράς δράσεων και συνεργασιώ­ν, με στόχο την προώθηση και στήριξη των ταλαντούχω­ν νέων της Διασποράς».

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικ­ής Γλώσσας 2016 πραγματοπο­ιείται στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Ετους Αριστοτέλη που ανακηρύχτη­κε από την UNESCO, με πρωτοβουλί­α του ΑΠΘ, και διοργανώνε­ται από την Παγκόσμια Συντονιστι­κή Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματεία­ς Απόδημου Ελληνισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Γενικός χορηγός της διοργάνωση­ς είναι η μη κερδοσκοπι­κή οργάνωση «Φιλανθρωπι­κό Ιδρυμα Ιβάν Σαββίδη».

Στο ΑΠΘ – Λαμβάνουν μέρος νέοι που δεν έχουν διαμείνει αθροιστικά περισσότερ­ο από τρεις μήνες στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece