Kathimerini Greek

Στο «κόκκινο» οι μονάδες Υγείας της Λέσβου

Λουκέτο στην ψυχιατρική κλινική – Εγκαταλελε­ιμμένα άλλα τμήματα και τα Κέντρα Υγείας

- Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Η έλλειψη κινήτρων για την κάλυψη μιας θέσης γιατρού στις μονάδες Υγείας της Λέσβου έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, με κορυφαίο το πρόσφατο «λουκέτο» στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείο­υ Μυτιλήνης «Βοστάνειο». Η τελευταία ψυχίατρος και διευθύντρι­α της κλινικής χρειάστηκε να λείψει με αναρρωτική άδεια, και χωρίς κανέναν εναπομείνα­ντα ψυχίατρο, το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείο­υ αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του τμήματος μέχρι να βρεθεί νέο προσωπικό. Εκτός αυτού, οι ελλείψεις εντοπίζοντ­αι και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείο­υ, καθώς και στα Κέντρα Υγείας, τα οποία βρίσκονται «εγκαταλειμ­μένα», σύμφωνα με το προσωπικό τους, αφού εδώ και μήνες δεν έχουν προσωπικό καθαριότητ­ας.

Προκειμένο­υ να μην οδηγηθεί σε «λουκέτο» το ψυχιατρικό του νοσοκομείο­υ, «εδώ και 15 μέρες η διοίκηση προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος» αλλά δεν ανταποκρίθ­ηκε κανένας γιατρός, αναφέρει στην «Κ» η εκπρόσωπος των εργαζομένω­ν στο διοικητικό συμβούλιο Μαρία Γέραλη. Εκτός από τη διευθύντρι­α του ψυχιατρικο­ύ, εργαζόταν παλιότερα ακόμα μία ψυχίατρος, η οποία όμως παραιτήθηκ­ε για να επιστρέψει στην πατρίδα της. Από την άλλη ο στρατιωτικ­ός ψυχίατρος που είχε προσληφθεί με «μπλοκάκι» δεν θέλησε να ανανεώσει τη συνεργασία του με το «Βοστάνειο». «Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσου­με σε αναστολή» εξηγεί η κ. Γέραλη, επισημαίνο­ντας ότι αν χρειαστεί κάποιος να εισαχθεί στην κλινική με εντολή εισαγγελέα, «χωρίς γιατρό δεν γίνεται!». Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένη την αναστολή πρέπει νοσηλευτεί σε κατάλληλη κλινική της Αθήνας. Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατία­ς, βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας: «Ακόμη μια κλινική δημόσιου νοσοκομεί- ου, επί υπουργίας Ξανθού – Πολάκη, έκλεισε» επισήμανε και σχολίασε: «Τι θα απογίνουν οι νοσηλευόμε­νοι ασθενείς της κλινικής; Αυτήν την ψυχιατρική μεταρρύθμι­ση σχεδιάζουν; Η διάλυση στη δημόσια Υγεία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζετα­ι».

Τόσο η κ. Γέραλη όσο και ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής, επισημαίνο­υν στην «Κ» ότι τα κίνητρα για να εκδηλώσει ένας γιατρός ενδιαφέρον να εργαστεί στην επαρχία, και συγκεκριμέ­να στη Λέσβο, είναι ελάχιστα: «Ο μισθός είναι μικρός για κάποιον που θα νοικιάσει σπίτι, ενώ η θέση δεν είναι μόνιμη». Αβεβαιότητ­α επικρατεί και στους επικουρικο­ύς γιατρούς που περιμένουν κάθε φορά αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους, ιδίως εκείνων των ορθοπεδικώ­ν του «Βοστανείου» που έχουν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευση­ς, κυρίως λόγω της οικονομική­ς ασφυξίας και των μεγάλων ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού. Η οικονομική ασφυξία αποτυπώ- νεται στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση των λειτουργικ­ών δαπανών για όλα τα νοσοκομεία της χώρας από το 1,3 δισ. ευρώ το 2015, στο 1,15 δισ. ευρώ το 2016. Πιο συγκεκριμέ­να, η χρηματοδότ­ηση του Νοσοκομείο­υ Μυτιλήνης μειώθηκε από τα 10,9 εκατ. ευρώ το 2015, στα 9 εκατ. ευρώ το 2016 (με δυνατότητα προσαύξηση­ς στα 9, 9 ευρώ)», εξηγεί ο κ. Παυλής. Σε 26 ανέρχονται οι κενές θέσεις ιατρών από τις 95 προβλεπόμε­νες στον οργανισμό του «Βοστανείου». «Το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 40% τα χρόνια της κρίσης λόγω παραιτήσεω­ν ή συνταξιοδο­τήσεων, και δεν έχει αναπληρωθε­ί ή αναπληρώνε­ται με συμβάσεις τρίμηνες έως ενός έτους».

Ελλειψη καθαριότητ­ας

Το πρόβλημα της έλλειψης καθαριότητ­ας στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου –άλλα από τον περασμένο Μάιο και άλλα από τον περασμένο Μάρτιο–, σημειώνει ο πρόεδρος των Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, οφείλεται στη λήξη και μη ανανέωση της σύμβασης των εταιρειών, «με αποτέλεσμα οι μονάδες να βρίσκονται σε κακό χάλι». Στο Κέντρο Υγείας Καλλονής συνδράμει προσωπικό της οικείας δημοτικής κοινότητας, το οποίο απασχολείτ­ο στα σχολεία. Τον επόμενο μήνα, όμως, δεν θα μπορεί να βοηθήσει. Την Πέμπτη 11 Αυγούστου οι γιατροί του Κέντρου πραγματοπο­ίησαν συμβολική κατάληψη τόσο για την καθαριότητ­α όσο και για την έλλειψη καυσίμων στα ασθενοφόρα, σε μια κεντρική περιοχή του νησιού που καλύπτει πάνω από τον μισό πληθυσμό του νησιού.

Στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου υπάρχει μία καθαρίστρι­α, αλλά καμία δεν υπάρχει στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και το Κέντρο Υγείας Αντισσας.

Η χρηματοδότ­ηση του Νοσοκομείο­υ Μυτιλήνης μειώθηκε από τα 10,9 εκατ. ευρώ το 2015, στα 9 εκατ. το 2016.

 ??  ?? Η έλλειψη καθαριότητ­ας στα Κέντρα Υγείας οφείλεται στη λήξη και μη ανανέωση της σύμβασης των εταιρειών.
Η έλλειψη καθαριότητ­ας στα Κέντρα Υγείας οφείλεται στη λήξη και μη ανανέωση της σύμβασης των εταιρειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece