Kathimerini Greek

Εξαρθρώθηκ­ε σπείρα αρχαιοκαπή­λων στο Ηράκλειο

-

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Πλήθος αγγείων και αγαλματιδί­ων, αλλά και πήλινων τμημάτων από σκεύη, τα οποία ανήκουν στη Μινωική Εποχή, βρέθηκαν στην κατοχή δύο Κρητικών, σε περιοχή του Δήμου Μαλεβυζίου Ηρακλείου.

Οι διωκτικές αρχές έφθασαν στην αποκάλυψη της σπείρας των αρχαιοκαπή­λων στη διάρκεια μεγάλης επιχείρηση­ς για τον εντοπισμό φυτειών ινδικής κάνναβης στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της επιχείρηση­ς βρέθηκαν και κατασχέθηκ­αν 142 δενδρύλλια κάνναβης, που είχαν ύψος έως 4 μέτρα, τα οποία ήταν κομμένα και επιμελώς κρυμμένα και καλυμμένα μέσα σε λάκκους, δύο συσκευασίε­ς με φρέσκες ρίζες και στελέχη φυτών κάνναβης που είχαν εκριζωθεί πρόσφατα, ένα κυνηγετικό όπλο και άλλα πειστήρια. Επιπλέον, βρέθηκαν τρεις περιφραγμέ­νοι χώροι, μέσα στους οποίους υπήρχε μεγάλος αριθμός λάκκων με τμήματα από ριζικό σύστημα φυτών.

Για την κατοχή των δενδρυλλίω­ν συνελήφθησ­αν δύο άτομα, ένας 55χρονος και ένας 59χρονος, οι οποίοι σε αγροικία που διατηρούσα­ν στην περιοχή είχαν καλά κρυμμένα τα αρχαία αντικείμεν­α. Εις βάρος τους σχηματίστη­κε δικογραφία για καλλιέργει­α δεν- δρυλλίων κάνναβης και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτω­ν και εν γένει της πολιτιστικ­ής μας κληρονομιά­ς.

Στην επιχείρηση, συμμετείχα­ν αστυνομικο­ί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (ΟΕΑ) Κρήτης, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και των Τμημάτων Αστυνομικώ­ν Επιχειρήσε­ων Ηρακλείου και Μεσσαράς.

Η εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης σχετίζεται με τη σύλληψη στην ίδια περιοχή, την περασμένη Παρασκευή, δύο ανδρών (58 και 34 χρόνων), οι οποίοι κατηγορούν­ται επίσης για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτω­ν και καλλιέργει­α δενδρυλλίω­ν ινδικής κάνναβης. Τότε στην ίδια περιοχή του Δήμου Μαλεβυζίου είχε εντοπιστεί φυτεία κάνναβης και κατασχέθηκ­αν συνολικά 77 δενδρύλλια, στη διάρκεια μεγάλης επιχείρηση­ς της Γενικής Αστυνομική­ς Διεύθυνσης Κρήτης στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ηρακλείου, με τη συνδρομή ελικοπτέρο­υ της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη φυτεία είχαν εντοπιστεί και συλληφθεί οι δύο άνδρες, κάτοικοι της περιοχής. Τα δενδρύλλια είχαν εκριζωθεί και κατασχεθεί.

Εις βάρος και των τεσσάρων συλληφθέντ­ων, από τις δύο επιχειρήσε­ις της αστυνομίας, σχηματίσθη­κε δικογραφία και τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη. Η προανάκρισ­η συνεχίζετα­ι από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου.

Οι Αρχές έφθασαν στην αποκάλυψη κατά τη διάρκεια επιχείρηση­ς για τον εντοπισμό φυτειών ινδικής κάνναβης.

 ??  ?? Κατασχέθηκ­αν πλήθος ευρημάτων από τη Μινωική Εποχή, 142 δενδρύλλια κάνναβης, δύο συσκευασίε­ς με φρέσκες ρίζες και στελέχη φυτών, ένα κυνηγετικό όπλο και άλλα πειστήρια.
Κατασχέθηκ­αν πλήθος ευρημάτων από τη Μινωική Εποχή, 142 δενδρύλλια κάνναβης, δύο συσκευασίε­ς με φρέσκες ρίζες και στελέχη φυτών, ένα κυνηγετικό όπλο και άλλα πειστήρια.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece