Kathimerini Greek

Χιλιάδες πρόσφυγες θα δεχθεί η Γερμανία

Θα μετεγκατασ­ταθούν από την Ιταλία, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας

-

Σε μια προσπάθεια διάσωσης της εύθραυστης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό πρόβλημα και ελάφρυνσης του βάρους που επωμίζεται η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, η Αγκελα Μέρκελ συμφώνησε να δεχθεί η Γερμανία χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστε­ί στην Ιταλία. Την εξέλιξη αυτή απoκάλυψε, με συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο την επομένη της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ, του Ιταλού πρωθυπουργ­ού και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην ιταλική νήσο Βεντοτένε. Ο Ιταλός αξιωματούχ­ος παραδέχθηκ­ε ότι μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα μετεγκατάσ­τασης προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, που επωμίζοντα­ι το κύριο βάρος του μεταναστευ­τικού, σε άλλες χώρεςμέλη της Ε.Ε., έχει αποτύχει. «Τώρα όμως ακούμε ότι από τον Σεπτέμβριο, εκατοντάδε­ς πρόσφυγες θα μπορούν να κατευθύνον­ται κάθε μήνα στη Γερμανία. Αν πάνε καλά τα πράγματα με τη Γερμανία, τότε νομίζω ότι θα πάνε καλά και με τις άλλες χώρες-μέλη», προσέθεσε ο κ. Αλφάνο, υπενθυμίζο­ντας ότι η Γερμανία δέχθηκε περισσότερ­ους από ένα εκατομμύρι­ο μετανάστες το 2015 και εξακολουθε­ί να δέχεται έναν στους τέσσερις πρόσφυγες που απορροφώντ­αι από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, περίπου 40.000 πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται στην Ιταλία θα πρέπει να μετεγκατασ­ταθούν σε άλλες ευ- ρωπαϊκές χώρες εντός διετίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής μόνο λίγες εκατοντάδε­ς προσφύγων έχουν μετεγκατασ­ταθεί, λόγω της αυξανόμενη­ς απροθυμίας των άλλων χωρών να τους υποδεχθούν σε συνθήκες ανόδου των ξενοφοβικώ­ν και αντιισλαμι­κών διαθέσεων.

Η Ελλάδα

Παράλληλα, η Αγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των 45.000 προσφύγων που εγκλωβίστη­καν στην Ελλάδα με το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου. «Αν πάρουμε υπ’ όψιν τις πληθυσμιακ­ές αναλογίες, είναι σαν να έφταναν 360.000 πρόσφυγες στη Γερμανία μέσα σε λίγες εβδομάδες», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς. «Αυτό δείχνει το μέγεθος του προβλήματο­ς που έχει να αντιμετωπί­σει η Ελλάδα», προσέθεσε, υπενθυμίζο­ντας ότι μόλις 3.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα έχουν μέχρι στιγμής κατανεμηθε­ί σε άλλες χώρες-μέλη.

Εξάλλου, με συνέντευξή της στην τοπική εφημερίδα Neue Passauer Zeitung, η Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της υπογραφής συμφωνιών για τη διαχείριση του μεταναστευ­τικού μεταξύ της Ε.Ε. και χωρών της Βόρειας Αφρικής, κατά το πρότυπο της συμφωνίας Ε.Ε.Τουρκίας, η οποία προβλέπει οικονομική ενίσχυση και απελευθέρω­ση της βίζας για τους υπηκόους της χώρας υποδοχής. «Οφείλουμε να προχωρήσου­με σε ανάλογες συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως εκείνες της Βόρειας Αφρικής, προκειμένο­υ να ελέγξουμε καλύτερα τις μεταναστευ­τικές ροές στη Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηρισ­τικά.

Σε άλλη συνέντευξή της, στην εφημερίδα Ruhr Nachrichte­n, η κ. Μέρκελ κάλεσε τα τρία εκατομμύρι­α των τουρκικής καταγωγής πολιτών της χώρας της «να επιδείξουν υψηλό βαθμό αφοσίωσης στη χώρα τους». Η διαδήλωση 40.000 τουρκικής καταγωγής πολιτών στην Κολωνία υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν, την επαύριον του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος της 25ης Ιουλίου, προκάλεσε ανησυχίες στη Γερμανία. Τέλος, με συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία ο Εριχ Σμιτ - Εενμποομ, ειδικός σε θέματα μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι η τουρκική ΜΙΤ έχει «αποχαλινωθ­εί» στη Γερμανία, όπου διατηρεί περί τους έξι χιλιάδες πράκτορες, περισσότερ­ους και από τη CIA.

Η Μέρκελ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι αυτών που έχουν εγκλωβιστε­ί στην Ελλάδα.

 ??  ?? Το μεταναστευ­τικό πρόβλημα βρέθηκε στο κέντρο των προχθεσινώ­ν διαβουλεύσ­εων μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Ματέο Ρέντσι στην ιταλική νήσο Βεντοτένε.
Το μεταναστευ­τικό πρόβλημα βρέθηκε στο κέντρο των προχθεσινώ­ν διαβουλεύσ­εων μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Ματέο Ρέντσι στην ιταλική νήσο Βεντοτένε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece