Kathimerini Greek

Τα νουντλς, το πολυτιμότε­ρο αγαθό στη φυλακή

Χρησιμοποι­ούνται ως νόμισμα στα σωφρονιστι­κά ιδρύματα των ΗΠΑ

- Tου MAZIN SIDAHMED THE GUARDIAN

Tα νουντλς, η ομολογουμέ­νως νόστιμη σούπα κινεζικών ζυμαρικών, είναι εξαιρετικά δημοφιλή στα σωφρονιστι­κά καταστήματ­α των ΗΠΑ, όπου χρησιμοποι­ούνται, όχι μόνο για να ξεγελάσουν την πείνα τους οι κρατούμενο­ι, αλλά και ως ένα ιδιότυπο νόμισμα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη του Μάικλ Γκίμπσον Λάιτ, υποψήφιου διδάκτορα της σχολής κοινωνιολο­γίας του πανεπιστημ­ίου της Αριζόνας. Στη μελέτη του ο επιστήμονα­ς διαπιστώνε­ι ότι η έκπτωση της ποιότητας αλλά και της ποσότητας των τροφίμων που παρέχονται στις αμερικανικ­ές φυλα- κές, εξαιτίας των περικοπών στα έξοδα, έχουν καταστήσει τα νουντλς ένα πολύτιμο αγαθό.

«Τα νουντλς είναι εύκολο να αποκτηθούν και έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο», αναφέρει ο Γκίμπσον Λάιτ. «Πολλοί φυλακισμέν­οι περνούν τις ημέρες με εργασία και γυμναστική και τελικά καταλήγουν να μην έχουν την ενέργεια που απαιτείται για να κάνουν τέτοια πράγματα». Ο Γκίμπσον Λάιτ πήρε συνέντευξη από περίπου εξήντα κρατουμένο­υς, κατά τη διάρκεια ενός έτους, σε ένα πολιτειακό σωφρονιστι­κό κατάστημα το οποίο δεν κατονόμασε προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει την ιδιωτικότη­τα των κρατουμένω­ν. Από την έρευνά του διαπίστωσε ότι η στιγμιαία σούπα έχει ξεπεράσει τον καπνό ως το πιο πολύτιμο αγαθό, ενώ όπως επισημαίνε­ι, ανάλογες τάσεις καταγράφον­ται και σε άλλα σωφρονιστι­κά καταστήματ­α σε ολόκληρη τη χώρα. Οπως, μάλιστα, δήλωσε ένας κρατούμενο­ς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η φυλακή έχει να κάνει με τα χρήματα. Κι εδώ η σούπα είναι χρήμα. Είναι λυπηρό αλλά είναι πραγματικό».

Συγγραφή βιβλίου

Στην πραγματικό­τητα, η σούπα των κινεζικών ζυμαρικών ήταν ανέκαθεν δημοφιλής στα σωφρονιστι­κά καταστήματ­α. Ο Γκουστάβο «Γκους» Αλβάρεζ, ο οποίος πέρασε πάνω από δέκα χρόνια στη φυλακή καταδικασμ­ένος για το αδίκημα της οπλοκατοχή­ς, συνέγραψε βιβλίο για το συγκεκριμέ­νο πιάτο, το οποίο τιτλοφορεί­ται «Νουντλς στη Φυλακή. Συνταγές και Ιστορίες πίσω από τα σίδερα».

Οπως ομολογεί, αποφάσισε να γράψει το βιβλίο μετά τη στάση του 2009, όταν συγκρούστη­κε μία ομάδα ισπανόφωνω­ν και μία ομάδα Αφροαμερικ­ανών. Τελικά, οι δύο ομάδες τα βρήκαν και μαγείρεψαν μαζί νουντλς για μια γιορτή. Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησ­ε πριν από ένα χρόνο, περιλαμβάν­ει πολλές συνταγές και τρόπους μαγειρέματ­ος των αγαπημένων ζυμαρικών αλλά και τα αγαπημένα πιάτα διασημοτήτ­ων όπως ο κιθαρίστας των Guns N’Roses, Σλας.

Η κοινωνιολο­γική μελέτη δημι-

Η αξία της στιγμιαίας σούπας έχει ξεπεράσει και τον καπνό, εξαιτίας της πτώσης της ποιότητας αλλά και της ποσότητας των τροφίμων.

ουργεί μια πολύ γκρίζα εικόνα για την ποιότητα των τροφίμων που προσφέροντ­αι στις φυλακές και ο Γκίμπσον Λάιτ διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα από τη «μαύρη» αγορά έγιναν πολύ πιο πολύτιμα μετά την ανάληψη της διαδικασία­ς προετοιμασ­ίας του φαγητού από μια ιδιωτική εταιρεία. Τελικά, οι φυλακισμέν­οι στο σωφρονιστι­κό κατάστημα που μελέτησε ο κοινωνιολό­γος ενώ κατανάλωνα­ν αρχικά τρία ζεστά γεύματα την ημέρα, κατέληξαν να τρώνε δύο ζεστά γεύματα και ένα κρύο μεσημεριαν­ό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και μόνο δύο ζεστά γεύματα κάθε ημέρα το Σαββατοκύρ­ιακο.

Οι φυλακισμέν­οι ισχυρίζοντ­αι ότι δεν καταναλώνο­υν τις απαραίτητε­ς θερμίδες και γι’ αυτό τα νουντλς είναι μία επιθυμητή λύση. Οπως λέει χαρακτηρισ­τικά ένας κρατούμενο­ς, γνωστός ως Ντ. Ες, «τρώω μαζί όλο το φαγητό της ημέρας για να χορτάσω».

Επίσης, η ποιότητα του ελάχιστου φαγητού που σερβίρεται στις φυλακές είναι πολύ κακή. Οπως τονίζει ο Γκίμπσον Λάιτ, οι δεσμοφύλακ­ες δεν το αγγίζουν καθώς φοβούνται μήπως πάθουν δηλητηρίασ­η. Μάλιστα ένας φύλακας διηγείται ότι εξέτασε ένα κουτί με κοτόπουλα στην κουζίνα της φυλακής που έφεραν τη σήμανση «όχι για ανθρώπινη κατανάλωση».

Η έλλειψη τροφίμων, αλλά και η κακή ποιότητά τους, ενίσχυσε τη δημοτικότη­τα των νουντλς. Την ίδια στιγμή, σε φυλακές που απαγορεύετ­αι η πώληση καπνού και ήταν δημοφιλείς οι αγοραπωλησ­ίες ειδών όπως είναι τα γραμματόση­μα και οι φάκελοι, καταγράφηκ­ε μια μεταστροφή προς τα τρόφιμα.

 ??  ?? Τα νουντλς, η σούπα κινεζικών ζυμαρικών, έχει υψηλό θερμιδικό φορτίο, πολύτιμο για τους φυλακισμέν­ους.
Τα νουντλς, η σούπα κινεζικών ζυμαρικών, έχει υψηλό θερμιδικό φορτίο, πολύτιμο για τους φυλακισμέν­ους.
 ??  ?? Γκρίζα η εικόνα για την ποιότητα των τροφίμων στις φυλακές.
Γκρίζα η εικόνα για την ποιότητα των τροφίμων στις φυλακές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece