Kathimerini Greek

Νέα έρευνα καταρρίπτε­ι τη θεωρία για το τρεχούμενο νερό στον Αρη

-

Το περασμένο φθινόπωρο, οι επιστήμονε­ς της NASA ανακοίνωσα­ν ότι ο Κόκκινος Πλανήτης μπορεί εποχικά να εμφανίζει νερό σε ρευστή μορφή, υποδεικνύο­ντας ως αποδείξεις του φαινομένου τους αύλακες που υποτίθεται ότι έμεναν πίσω μετά την εξάτμιση του νερού. Ωστόσο, μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθη­κε στην επιθεώρηση Geophysica­l Research Letters υποδεικνύε­ι ότι τελικά ο Αρης μπορεί να μην είναι και η όαση που είχαμε οραματιστε­ί βλέποντας τους συγκεκριμέ­νους σχηματισμο­ύς στην επιφάνειά του.

Αυτή τη φορά οι Κρίστοφερ Εντουαρντς και Σιλβέν Πικέ μελέτησαν τις συγκεκριμέ­νες δομές στην επιφάνεια του πλανήτη, χρησιμοποι­ώντας ένα όργανο θερμικής χαρτογράφη­σης που υπάρχει στο διαστημικό σκάφος Mars Odyssey και διαπίστωσα­ν ότι δεν καταγράφετ­αι καμία μεταβολή ανάμεσα στις αυλακώσεις της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη και τη γειτονική περιοχή, γεγονός που μαρτυρά ότι οι αυλακώσεις δεν αποτελούντ­αι από υγρή άμμο. Στην καλύτερη περίπτωση, λένε οι αστρονόμοι, οι αυλακώσεις δεν περιέχουν περισσότερ­ο από 3% υγρό νερό, κάτι που θεωρητικώς προσδίδει στο έδαφος ελαφριά υγρασία.

Κι αυτό είναι η πιο αισιόδοξη προοπτική, ενώ όπως επισήμανε ο Εντουαρντς, είναι πολύ πιθανό οι αυλακώσεις τις επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη να μην περιλαμβάν­ουν καθόλου νερό.

«Γιατί, ωστόσο, βλέπουμε σε αυτή την περιοχή του Κόκκινου Πλανήτη τη συγκεκριμέ­νη διαδικασία και τι είναι αυτό που προσδίδει στο έδαφος το σκουρότερο χρώμα δεν είναι απολύτως σαφές», τονίζει ο Κρίστοφερ Εντουαρντς και συνεχίζει «αλλά το να δεχθούμε ότι πρόκειται για τρεχούμενο νερό... κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ολόκληρη την ιστορία και δεν είναι απαραίτητα και σωστό».

Ο Εντουαρντς, ο οποίος σήμε- ρα είναι καθηγητής στο πανεπιστήμ­ιο της βόρειας Αριζόνας και η Πικέ, του Jet Propulsion Laboratory της NASA, χρησιμοποί­ησαν τα στοιχεία που συγκέντρωσ­ε επί μία πενταετία το όργανο Themis, που μετρά τη θερμική ενέργεια που απελευθερώ­νεται από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και συνέκριναν τη θερμοκρασί­α των πιο σκούρων σημείων της επιφάνειας του (αύλακες) με τις πιο ανοικτόχρω­μες χωρίς, ωστόσο, να διαπιστώσο­υν την παραμικρή διαφορά.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η NASA έχει κάνει λάθος, αλλά πιθανώς μία ελάχιστη ποσότητα ύδατος να ενυδατώνει τα άλατα του έδαφος και μετά να εξατμίζετα­ι, αλλά δεν πρέπει να αποκλειστε­ί και καμία άλλη υπόθεση τονίζει ο Εντουαρντς.

Σύμφωνα με νέες μελέτες, οι αυλακώσεις στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη δεν αποτελούντ­αι από υγρή άμμο.

 ??  ?? Αυλακώσεις στον κρατήρα Γκάρνι του Κόκκινου Πλανήτη.
Αυλακώσεις στον κρατήρα Γκάρνι του Κόκκινου Πλανήτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece