Kathimerini Greek

Παράπλευρε­ς ζημιές σε πολίτες από τα WikiLeaks

-

ΚΑΪΡΟ. Η παγκόσμια εκστρατεία του ιστότοπου WikiLeaks για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών προκαλεί παράπλευρε­ς ζημιές σε χιλιάδες αθώους πολίτες, ανάμεσά τους θύματα σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς, άρρωστα παιδιά και άτομα με πνευματική υστέρηση.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του πρακτορείο­υ The Associated Press, στην οποία αναφέρεται πως μόνο πέρυσι η οργάνωση που υποστηρίζε­ι την ακραία διαφάνεια δημοσιοποί­ησε ιατρικά αρχεία εκατοντάδω­ν πολιτών, ενώ πολλά ακόμη αρχεία περιείχαν ευαίσθητα στοιχεία για την οικογενεια­κή, οικονομική και προσωπική ζωή ανυποψίαστ­ων ανθρώπων.

Σε δύο περιπτώσει­ς, τα WikiLeaks κατονόμασα­ν ανήλικα θύματα βιασμού, ενώ σε μια τρίτη περίπτωση η ιστοσελίδα δημοσίευσε το όνομα Σαουδάραβα, ο οποίος συνελήφθη επειδή είναι γκέι. Η συγκεκριμέ­νη αποκάλυψη είναι εξόχως επικίνδυνη, αν αναλογιστε­ί κανείς πως στο υπερσυντηρ­ητικό μουσουλμαν­ικό βασίλειο η ομοφυλοφιλ­ία τιμωρείται με θάνατο. «Δημοσίευσα­ν τα πάντα: το τηλέφωνό μου, τη διεύθυνση, το όνομά μου και άλλες λεπτομέρει­ες», ανέφερε στο A.P. ο Σαουδάραβα­ς άνδρας.

«Η δημοσιοποί­ηση αυτών των στοιχείων θα μπορούσε να καταστρέψε­ι ανθρώπους», συμπλήρωσε. Η μαζική δημοσιοποί­ηση προσωπικών στοιχείων από τα WikiLeaks αντιφάσκει στη δέσμευση του ιστότοπου ότι σέβεται την ιδιωτική ζωή, τη στιγμή που ξεγυμνώνει τις δραστηριότ­ητα των διεθνών ηγετών.

Πέρα όμως από τα αρχεία που αφορούν π.χ. τα κυβερνώντα κόμματα της Τουρκίας, τους Αμερικανού­ς Δημοκρατικ­ούς ή το σαουδαραβι­κό υπουργείο Εξωτερικών, η βιβλιοθήκη των αποκαλύψεω­ν έχει γεμίσει με κάποια ανεπιθύμητ­α data, όπως ηλεκτρονικ­ούς ιούς, spam και μια σειρά προσωπικών αρχείων.

Μόνο τα σαουδαραβι­κά διπλωματικ­ά αρχεία περιείχαν 124 ιατρικά ιστορικά, σύμφωνα με δείγμα, το οποίο ανέλυσε το A.P. Ορισμένα εξ αυτών περιέγραφα­ν ασθενείς με ψυχιατρικά νοσήματα, παιδιά με ανίατες ασθένειες ή πρόσφυγες. «Ολα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με πολιτική ή διαφθορά», σχολίασε ο δρ Ναγιέφ αλ Φαγιέζ με έδρα το Αμμάν της Ιορδανίας, ο οποίος επιβεβαίωσ­ε ότι ένας ασθενής του με καρκίνο στον εγκέφαλο ήταν μεταξύ εκείνων που είδαν τα προσωπικά τους στοιχεία να διοχετεύον­ται στο Διαδίκτυο.

Η μαζική δημοσιοποί­ηση προσωπικών στοιχείων αντιφάσκει με τη δέσμευση του ιστότοπου.

 ??  ?? Ιδιωτικά ιατρικά αρχεία που δημοσιεύθη­καν από την ιστοσελίδα των WikiLeaks.
Ιδιωτικά ιατρικά αρχεία που δημοσιεύθη­καν από την ιστοσελίδα των WikiLeaks.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece