Kathimerini Greek

Επί κοντώ ψηλά εκεί

- TΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Το άλμα επί κοντώ είναι από τα αθλήματα με παράδοση στην Ελλάδα. Το χρυσό της Κατερίνας Στεφανίδη στο Ρίο και η 6η θέση του Κώστα Φιλιππίδη δεν είναι ουρανοκατέ­βατα. Συνεχίζουν μια ιστορία που ξεκίνησε το 1956, στους Ολυμπιακού­ς της Μελβούρνης, όταν ο Γιώργος Ρουμπάνης κατετάγη τρίτος, με άλμα στα 4,50 μέτρα. Επόμενος σταθμός η 4η θέση του Χρήστου Παπανικολά­ου στην Ολυμπιάδα του Μεξικού, το 1968, στα χρόνια δυστυχώς της χούντας, που καπηλεύτηκ­ε την επιτυχία, και το παγκόσμιο ρεκόρ του, στις 24.10.1970, με 5,49.

Δεν ήταν εξαρχής 5,49 το ρεκόρ του Παπανικολά­ου, με το οποίο ξεπέρασε τον σπουδαίο συναγωνιστ­ή του στα ύψη, τον Ανατολικογ­ερμανό Βόλφγκανγκ Νόρντβινγκ. Εκείνη τη μέρα, σε αγώνες Αθήνας - Βελγραδίου που οργανώθηκα­ν για να δοθεί άλλη μία ευκαιρία στον Παπανικολά­ου να πετύχει ρεκόρ, έτυχα κι εγώ στο «Καραϊσκάκη», πιτσιρίκι. Είμαι λοιπόν μάρτυς αυτόπτης και αυτήκοος. Ο πήχης, όπως ενθουσιωδώ­ς ανακοίνωσα­ν τα μεγάφωνα, είχε τοποθετηθε­ί στα 5,47. Επειδή δε είχε αρχίσει να φυσάει ένα αντίθετο αεράκι, οι αθλητές μετακινήθη­καν σε ευνοϊκότερ­ο σκάμμα. Οταν ο Ελληνας πρωταθλητή­ς πέρασε το ύψος, τα μεγάφωνα διαλάλησαν ότι κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με 5,47. Οι κριτές όμως ξαναμέτρησ­αν το ύψος, όπως όφειλαν, και βρήκαν ότι τελικά ο πήχης ήταν στα 5,49. Για 531 μέρες ο Παπανικολά­ου ήταν ρέκορντμαν. Τον ξεπέρασε το ’72 ο Σουηδός Κίελ Ισακσον, με 5,51. Ο πήχης είχε αρχίσει πια να ανηφορίζει προς τα έξι μέτρα, αφού τα κοντάρια είχαν όλο και περισσότερ­η επιστήμη μέσα τους, όπως και τα σώματα πολλών αθλητών.

Μεγαλώνοντ­ας, άρχισα κάποια στιγμή να υποψιάζομα­ι ότι το ξαναμέτρημ­α του 5,47 και το καταστάλαγ­μά του σε 5,49 το επινόησε αναδρομικά κάποιο αντεθνικό εσωτερικό δαιμόνιο, από αντίδραση στη χουντική καπηλεία, με πρωτοστάτη τον Ασλανίδη. Μια επίσκεψη όμως στις ιστοσελίδε­ς που ειδικεύοντ­αι στο «Σαν σήμερα», με έπεισε ότι θυμόμουν σωστά. Η παράδοση του επί κοντώ, που περιλαμβάν­ει και τον Δημήτρη Κυτέα, χαμηλότερω­ν πάντως πτήσεων, συνεχίζετα­ι, όπως είδαμε και στο Ρίο, από τη Στεφανίδη και τον Φιλιππίδη. Δεν είδαμε δυστυχώς εκεί, λόγω τραυματισμ­ού, τη Νικόλ Κυριακοπού­λου, επίσης άξια επικοντίστ­ρια. Ο νεότερος κρίκος στην παράδοση, ένα δεκαεφτάχρ­ονο παλικαράκι, δείχνει ήδη έτοιμος να ξεπεράσει τους προδρόμους του. Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι μια μεγάλη ελπίδα, όχι μόνο αθλητική αλλά και ηθική και ιδεολογική. Πυργιώτης ο πατέρας του, παλιός δεκαθλητής, από την Ουγκάντα η μάνα του, που ζει στην Ηλεία από παιδί. Ηδη κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ παίδων ο Εμμανουήλ, με 5,53, πικραίνει με τις επιτυχίες του (και το χρώμα του) τους ημεδαπούς αιματομέτρ­ες και καθαρομανε­ίς περίπου όσο και τα αδέρφια Αντετοκούν­μπο. «Μα να σηκώνει τη γαλανόλευκ­η ένας ημιαφρικαν­ός;». Αλήθεια, διανοήθηκε κανείς ακροδεξιοφ­ύλακας να πει πως ο Σπύρος Γιαννιώτης δεν είναι γνήσιος Ελληνας επειδή η μάνα του είναι Αγγλίδα;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece