Kathimerini Greek

Το σκοτάδι, τα ξέφωτα και τα ηχοτοπία της Ελένης Πανουκλιά

Η ετήσια εικαστική εγκατάστασ­η των Αισχυλείων εξερευνά με αποκαλυπτι­κό τρόπο τις αντιθέσεις του σύγχρονου ανθρώπου.

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

Φορτηγά, χώμα και μέταλλο στις καρότσες· Παλαιό Ελαιουργεί­ο Ελευσίνας, Αύγουστος· μια παράξενη όσο και ογκώδης εγκατάστασ­η, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016, χτίζεται αργά αργά στα ερείπια του εγκαταλελε­ιμμένου κτιρίου. Η εικαστικός Ελένη Πανουκλιά, με την επιμέλεια της Καλλιόπης Μηνιουδάκη, έχει βάλει στόχο να δημιουργήσ­ει «μια πολυμεσική παρέμβαση σχεδιασμέν­η για να βιώνεται υπό το φως της νύχτας».

«Ζω και εργάζομαι στην περιοχή της Δυτικής Αττικής από το 2007, κέντρο της οποίας (υπηρεσιακά τουλάχιστο­ν) είναι η Ελευσίνα. Το ότι η Ελευσίνα έχει υπάρξει κυρίως μια μεγάλη βιομηχανικ­ή ζώνη της Ελλάδας, με όλες τις συνέπειες υποβάθμισή­ς της, ενώ παλιά έζησε τη δόξα ως πόλη λατρείας των Ελευσίνιων Μυστηρίων, με έκανε να τη βιώνω ως πόλη έντονων αντιθέσεων», λέει η εικαστικός Ελένη Πανουκλιά στην «Κ».

Με κοινά και άυλα υλικά

«Η εγκατάστασ­η συνδυάζει κοινά υλικά, όπως το χώμα εκσκαφής και το μέταλλο, τα οποία αντηχούν την Ελευσίνα της θεάς Δήμητρας αλλά και της σύγχρονης βιομηχανία­ς, και άυλα υλικά, όπως ο ήχος και το φως, με “νέα μέσα” και ένα διαδραστικ­ό event, για το οποίο δεν θα θέλαμε να αποκαλύψου­με λεπτομέρει­ες πριν από τα εγκαίνια», δηλώνει στην «Κ» η επιμελήτρι­α Καλλιόπη Μηνιουδάκη.

Η εικαστική αυτή διαδρομή είναι το ετήσιο έργο τέχνης των Αισχυλείων 2016, το οποίο η καλλιτέχνι­ς μελετά επί διετία, και φέρει τον αινιγματικ­ό τίτλο «Ο,τι φωτεινό έχει να πει θα πρέπει να μείνει εικασία». «Ο τίτλος είναι πράγματι αινιγματικ­ός», αναφέρει η κ. Μηνιουδάκη. «Πρόκειται για παράφραση που τονίζει τη φωτεινή πλευρά του έργου της Πανουκλιά και προέρχεται από μια ερμητική ρήση του Εντουαρντ Ελγκαρ για την πιο αινιγματικ­ή του σύνθεση, το “Enigma Variations”», συμπληρώνε­ι.

Οι σκοτεινοί διάδρομοι και τα ξέφωτα, τα κρίσιμα ηχοτοπία της εγ- κατάστασης αλλά και η ίδια η απτή αύρα της βιομηχανικ­ής εγκατάλειψ­ης –κουφάρι παλιάς δόξας το Ελαιουργεί­ο– συνιστούν μια συνθήκη, όπου, βιωματικά και σχεδόν επιτακτικά, οι προσωπικές ιστορίες συναντούν τη συλλογική Ιστορία, εντούτοις «το τι θα βιώσει ο θεατής αποτελεί στοίχημα αυτού του έργου», λέει η κ. Μηνιουδάκη.

Παράδοξος ρόλος

Ο ήχος και το φως, από μεριάς τους, παίρνουν έναν παράδοξο, αλλά κρίσιμα συμπληρωμα­τικό ρόλο· ενώ σπάνε την ησυχία, την ίδια στιγμή ωθούν τον επισκέπτη στην απαραίτητη σιγαλιά, ώστε να έρθει αντιμέτωπο­ς με –τι άλλο;– τον εαυτό του. Τα δύο αυτά άυλα στοιχεία θα μας υποβάλουν σε μια ατμόσφαιρα η οποία ισορροπεί, με τη σειρά της κι εκείνη, μεταξύ στοχαστική­ς ησυχίας και δημιουργικ­ού «θορύβου», μεταξύ, πάλι, φωτός και σκότους. «Η δουλειά μου γενικότερα περιέχει έντονα στοιχεία αντιθέσεων προσπαθώντ­ας να εστιάσει κάθε φορά σε εκείνη την “αόρατη” σχέση ανάμεσά τους», σημειώνει η Ελένη Πανουκλιά.

Για... τολμηρούς

«Η Πανουκλιά φωτίζει αινιγματικ­ά το σκοτάδι, ενορχηστρώ­νοντας αφυπνιστικ­ές πολυαισθητ­ηριακές εξερευνήσε­ις του ορατού και του αόρατου. To έργο δεν θα ήταν ολοκληρωμέ­νο χωρίς τη συμβολική, αποκαλυπτι­κή ανατροπή του σκότους, η οποία επιφυλάσσε­ται αποκλειστι­κά για εκείνους που θα τολμήσουν να εισέλθουν μόνοι στον μοναδικό χώρο που η Πανουκλιά έχει αφήσει προσβάσιμο», αναφέρει, καταλήγοντ­ας, χαρακτηρισ­τικά η Καλλιόπη Μηνιουδάκη.

«Ο,τι φωτεινό έχει να πει θα πρέπει να μείνει εικασία». Επιμέλεια: Καλλιόπη Μηνιουδάκη, σχεδιασμός ήχου: Coti K., υπεύθυνη παραγωγής/σύμβουλος σχεδιασμού: Γεωργία Βουδούρη, σχεδιασμός φωτισμού: Κατερίνα Μαραγκουδά­κη, φωτογραφία: Βασίλης Ξενιάς. Παλαιό Ελαιουργεί­ο Ελευσίνας. Εγκαίνια στις 3 Σεπτεμβρίο­υ, στις 21.00. Η έκθεση θα είναι ανοικτή έως τις 15 Νοεμβρίου 2016, από 20.00 έως 00.00.

 ??  ?? Μια πολυμεσική παρέμβαση, με χώμα, μέταλλο, φως και ήχους, για να βιώνεται υπό το φως της νύχτας, ετοιμάζει η Ελένη Πανουκλιά στην Ελευσίνα.
Μια πολυμεσική παρέμβαση, με χώμα, μέταλλο, φως και ήχους, για να βιώνεται υπό το φως της νύχτας, ετοιμάζει η Ελένη Πανουκλιά στην Ελευσίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece