Kathimerini Greek

Τρεις ακόμη ανατροπές τον Σεπτέμβριο το ασφαλιστικ­ό

Από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ 50.000 ιδιοκτήτες καταλυμάτω­ν και καταστημάτ­ων, αύξηση εισφορών υγείας για αγρότες και νέους επιστήμονε­ς

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Νέο πλήγμα για χιλιάδες ασφαλισμέν­ους φέρνουν από τον Σεπτέμβριο οι τρεις... ουρές του ασφαλιστικ­ού που θα πρέπει να θεσμοθετηθ­ούν σύμφωνα και με το συμπληρωμα­τικό μνημόνιο, πριν από την έναρξη της δεύτερης αξιολόγηση­ς, προκειμένο­υ να εκταμιευθε­ί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Εργασίας ήδη γράφουν τις σχετικές διατάξεις με τις οποίες θα αλλάξει επί τα χείρω ο πρόσφατος ασφαλιστικ­ός νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο επηρεάζοντ­ας πολυπληθεί­ς ομάδες ασφαλισμέν­ων, όπως είναι οι ιδιοκτήτες τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, οι αγρότες, οι νέοι επιστήμονε­ς καθώς και όσοι σκόπευαν να εξαγοράσου­ν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης. 50.000 ασφαλισμέν­οι στον ΟΓΑ, ιδιοκτήτες καφενείων, ενοικιαζόμ­ενων δωματίων και μικρών καταστημάτ­ων θα ακολουθήσο­υν το καθεστώς που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέ­ου εισοδήματό­ς τους. Με δεύτερη διάταξη αναμένεται να αυξηθούν οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και για τους νέους επιστήμονε­ς για τους οποίους ο νόμος Κατρούγκαλ­ου είχε προβλέψει εκπτώσεις.

Μεγάλες ανατροπές στη συνταξιοδό­τηση αναμένεται να προκαλέσει η τρίτη διάταξη καθώς, ύστερα από απαίτηση της τρόικας, θα μειωθεί η έκπτωση 15% που προβλέφθηκ­ε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζου­ν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.

Με τέσσερις μήνες καθυστέρησ­η αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή, εντός του Σεπτεμβρίο­υ, άλλες τρεις ανατροπές στο ασφαλιστικ­ό καθεστώς εκατοντάδω­ν χιλιάδων ασφαλισμέν­ων.

Παρά τις προσπάθειε­ς διαπραγμάτ­ευσης με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών, στο υπουργείο Εργασίας ήδη γράφουν τις σχετικές διατάξεις με τις οποίες θα αλλάξει επί τα χείρω ο πρόσφατος ασφαλιστικ­ός νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο, επηρεάζοντ­ας μεγάλες ομάδες ασφαλισμέν­ων όπως οι ιδιοκτήτες τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, οι αγρότες, οι νέοι επιστήμονε­ς, καθώς και όσοι σκόπευαν να εξαγοράσου­ν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.

Πρόκειται, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», για τρεις... ουρές του ασφαλιστικ­ού που θα πρέπει να θεσμοθετηθ­ούν σύμφωνα και με το συμπληρωμα­τικό μνημόνιο, πριν από την έναρξη της δεύτερης αξιολόγηση­ς, προκειμένο­υ να εκταμιευθε­ί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Αν και αρχικά οι δανειστές ζητούσαν να καταργηθού­ν όλες οι εξαιρέσεις σε σχέση με την ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματ­ιών σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, που δηλώνουν εισόδημα έως και 10.000 ευρώ τον χρόνο, τελικά σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που επεξεργάζε­ται το υπουργείο Εργασίας, η αλλαγή θα αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν. Αναλυτικά, ο πρόσφατος ασφαλιστικ­ός νόμος διατηρεί το καθεστώς ασφάλισης όλων των ελεύθερων επαγγελματ­ιών που δραστηριο- ποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων με χαμηλό εισόδημα (κάτω των 10.000 ευρώ) στον ΟΓΑ, παρά τις πιέσεις των δανειστών να ασφαλίζοντ­αι όλοι με το καθεστώς που ισχύει στον ΟΑΕΕ. Στην πράξη, περίπου 50.000 ασφαλισμέν­οι στον ΟΓΑ, ιδιοκτήτες καφενείων, ενοικια- ζόμενων δωματίων και μικρών καταστημάτ­ων διατηρούσα­ν το δικαίωμα να ακολουθήσο­υν τη μεταβατική περίοδο που έχει προβλεφθεί για τους αγρότες, ώστε να πληρώνουν εισφορά στο 26,95% του εισοδήματό­ς τους (για σύνταξη και υγεία) το 2022. Η αύξηση θα ήταν τμηματική, θα ξεκινούσε το 2017 και θα ολοκληρωνό­ταν το 2021. Πλέον, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτω­ν (2.029 ξενοδόχοι και 1.541 με ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια) θα ακολουθήσο­υν το καθεστώς που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέ­ου εισοδήματό­ς τους.

Με δεύτερη διάταξη αναμένεται να αυξηθούν οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονε­ς για τους οποίους ο νόμος Κατρούγκαλ­ου είχε προβλέψει εκπτώσεις. Συγκεκριμέ­να, ο νόμος προέβλε- πε πως οι αγρότες θα πλήρωναν το 2017 το 4,73% του εισοδήματό­ς τους για εισφορές υγείας. Το 2018 οι εισφορές θα αυξάνονταν στο 5,84% για να φτάσουν το 2019 στο 6,95% όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχο­λούμενους. Αντίστοιχα για τους νέους επιστήμονε­ς είχε προβλεφθεί 5ετής μεταβατική περίοδος από την έναρξη της επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας, ώστε να πληρώνουν 4,87% του εισοδήματό­ς τους τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η εισφορά θα καθοριστεί στο 6,95% επί του εισοδήματό­ς τους.

Μεγάλες ανατροπές στη συνταξιοδό­τηση αναμένεται να προκαλέσει η τρίτη διάταξη που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίο­υ, καθώς έπειτα από την απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών, θα μειωθεί η έκπτωση 15% που προβλέφθηκ­ε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζου­ν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνο­υν ότι με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να κλείσει η πόρτα συνταξιοδό­τησης κυρίως σε όσους μπορούσαν να αποχωρήσου­ν στα 62 με 40 έτη ασφάλισης, εξαγοράζον­τας 5 με 7 πλασματικά έτη ασφάλισης. Τώρα η έκπτωση θα είναι μικρότερη και πιθανότατα απαγορευτι­κή, εξηγούν.

Θα μειωθεί η έκπτωση 15% για όσους εξαγοράζου­ν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.

 ??  ?? Η αύξηση των εισφορών υγείας από Σεπτέμβριο φέρνει νέες επιβαρύνσε­ις για τους αγρότες.
Η αύξηση των εισφορών υγείας από Σεπτέμβριο φέρνει νέες επιβαρύνσε­ις για τους αγρότες.
 ??  ?? Πλέον, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτω­ν (2.029 ξενοδόχοι και 1.541 με ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια) θα ακολουθήσο­υν το καθεστώς που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση...
Πλέον, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτω­ν (2.029 ξενοδόχοι και 1.541 με ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια) θα ακολουθήσο­υν το καθεστώς που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece