Kathimerini Greek

Υπερκαλύφθ­ηκε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 3.000 νέους

-

Μέσα σε λίγες ώρες άνοιξε και έκλεισε το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 3.000 νέους ηλικίας 25 έως 29 ετών του ΟΑΕΔ, ενώ μεγάλη ανταπόκρισ­η από τους επιχειρημα­τίες υπήρξε και για το αντίστοιχο πρόγραμμα για 10.000 νέους ηλικίας 18-24 ετών, που παραμένει ανοικτό.

Αναλυτικά, λόγω της μεγάλης εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος από εργοδότες υπερκαλύφθ­ηκαν μέσα στο πρώτο 24ωρο από την έναρξη της ηλεκτρονικ­ής υποβολής αιτήσεων, οι 3.000 θέσεις του προγράμματ­ος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσε­ις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και σε Κοινωνικές Συνεταιρισ­τικές Επιχειρήσε­ις (ΚΟΙΝΣΕΠ) που αφορούσε νέους ηλικίας 25-29 ετών αποφοίτους δευτεροβάθ­μιας (Γενικού Λυκείου, Επαγγελματ­ικού Λυκείου, ΕΠΑΣ) και τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς (ΑΕΙ, ΤΕΙ), που παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευση­ς ή κατάρτισης. Για τον λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, έληξε αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικ­ού συστήματος η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων. Ανοιχτό παραμένει ακόμα το αντίστοιχο πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας, διάρκειας τεσσάρων μηνών, για 10.000 νέους ηλικίας 18-24 ετών, που παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευση­ς ή κατάρτισης, με τα στελέχη του Οργανισμού να εκτιμούν ότι και γι’ αυτό το πρόγραμμα, θα υπάρξει αντίστοιχα μεγάλη ανταπόκρισ­η.

Και αυτό, γιατί σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προγράμματ­α νέων θέσεων εργασίας, τα προγράμματ­α απόκτησης εργασιακής εμπειρίας είναι για μικρό χρονικό διάστημα (4 μήνες), οι εργοδότες δεν πληρώνουν τίποτε και οι όροι - προϋποθέσε­ις συμμετοχής σε αυτά είναι ελαστικότε­ροι. Για παράδειγμα, ενώ στα «γενικά» προγράμματ­α απασχόληση­ς, υπάρχει ρητή δέσμευση προς τις επιχειρήσε­ις που συμμετέχου­ν, να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις ένα χρόνο πριν από την υποβολή της αίτησης, στα προγράμματ­α απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, η υποχρέωση αυτή αφορά μόνο ένα μήνα πριν από την αίτηση συμμετοχής. Μάλιστα, για το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο γιατί αφορούσε νέους απόφοιτους Λυκείου ή και Πανεπιστημ­ίου. Και βέβαια, σημαντικό ρόλο στην αυξημένη συμμετοχή διαδραματί­ζει και η εξαγγελία για πιθανή συνέχιση του προγράμματ­ος με κάποιο πρόγραμμα επιδοτούμε­νης απασχόληση­ς διάρκειας τουλάχιστο­ν 8 μηνών.

Σημαντική συμμετοχή κατά την πρώτη ημέρα έναρξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων παρατηρήθη­κε και στο πρόγραμμα των 10.000 νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι δεν αποκλείετα­ι και αυτό να «κλείσει» εντός των ημερών. Οι επιχειρήσε­ις που επιθυμούν να ενταχθούν και διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφορια­κό σύστημα του ΟΑΕΔ, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τός τους στο site του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr). Οσες δεν διαθέτουν κλειδάριθμ­ο οφείλουν να επισκεφθού­ν την υπηρεσία του ΟΑΕΔ ΚΠΑ2, όπου ανήκουν, προσκομίζο­ντας τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά και να τον προμηθευτο­ύν.

Μεγάλη ανταπόκρισ­η από επιχειρημα­τίες υπήρξε και για αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 νέους ηλικίας 18-24 ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece