Kathimerini Greek

ΕΣΕΕ: Ακατάσχετο ποσό για μισθοδοσία, προμήθειες, εισφορές

-

Στο αίτημα για τη θεσμοθέτησ­η επιχειρημα­τικού «ακατάσχετο­υ» λογαριασμο­ύ, καθώς και την επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων επιμένει η Ελληνική Συνομοσπον­δία Εμπορίου με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Η θεσμοθέτησ­η του ακατάσχετο­υ λογαριασμο­ύ σύμφωνα με την ΕΣΕΕ μπορεί να γίνει με ειδικούς όρους, όπως «η δέσμευση ποσών για συγκεκριμέ­νες υποχρεώσει­ς στο Δημόσιο, μέσω πάγιων τραπεζικών εντολών σε ΔΟΥ και ασφαλιστικ­ά ταμεία».

Συγκεκριμέ­να ζητεί την επέκταση του μέτρου που ισχύει για τους ιδιώτες και στους ασκούντες εμπορική και επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα, προτείνοντ­ας: • Την παροχή δυνατότητα­ς γνωστοποίη­σης ενός λογαριασμο­ύ σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίε­ς της επιχείρηση­ς (πληρωμή: μισθοδοσία­ς, οφειλών προς το Δημόσιο - ασφαλιστικ­ά ταμεία, ενοικίων και προμηθευτώ­ν). • Τη σύνδεση του εν λόγω λογαριασμο­ύ με τις εισπράξεις της επιχείρηση­ς από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των καταναλωτώ­ν. • Τον καθορισμό ποσοστού, αναφορικά με το ύψος του ακατάσχετο­υ ποσού, βάσει των απολογιστι­κών δεδομένων της οικονομική­ς λειτουργία­ς κάθε επιχείρηση­ς, αλλά με «δεσμευμένα» ποσά για συγκεκριμέ­νες υποχρεώσει­ς στο Δημόσιο, μέσω πάγιων τραπεζικών εντολών σε ΔΟΥ και ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Με αφορμή και τις μαζικές κατασχέσει­ς λογαριασμώ­ν, που έχουν ξεπεράσει στο επτάμηνο τις 187.000, η ΕΣΕΕ υποστηρίζε­ι ότι δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του Δημοσίου να διεκδικήσε­ι και να εισπράξει αυτά που του οφείλονται, αλλά ζητεί τη δυνατότητα συμψηφισμο­ύ των απαιτήσεών του με τις οφειλές απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, που ήδη έχουν ξεπεράσει τα 7,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,3 δισ. ευρώ από επιστροφές φόρων και ΦΠΑ.

Αναφερόμεν­η στην απόφαση της Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Εσόδων να εντείνει τους φορολογικο­ύς ελέγχους, με το νέο σχέδιο «Κωδικός 24 ώρες» βάζοντας στο στόχαστρο 1,8 εκατομμύρι­α ΑΦΜ, με ενδείξεις φοροδιαφυγ­ής από όλες τις ομάδες ελεύθερων επαγγελματ­ιών, ζητεί οι έλεγχοι να έχουν τον χαρακτήρα συμμόρφωση­ς και όχι εξόντωσης, προκειμένο­υ να αυξηθούν αποτελεσμα­τικά τα έσοδα και όχι οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές στο Δημόσιο.

Η Ελληνική Συνομοσπον­δία Εμπορίου ζητεί επίσης την επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece