Kathimerini Greek

Να μην προσμετρεί­ται στη λιανική αγορά η υψηλή τάση ζητεί η ΔΕΗ

-

Να μην υπολογίζον­ται οι μεγάλοι βιομηχανικ­οί καταναλωτέ­ς στα μερίδια αγοράς της ΔΕΗ, τα οποία σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να μειωθούν από το σημερινό 90% περίπου σε κάτω από 50% στο τέλος του 2019, ζητεί η ΔΕΗ.

«Οι πελάτες που ηλεκτροδοτ­ούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης (μεγάλες βιομηχανικ­ές εγκαταστάσ­εις) και οι οποίοι λόγω των συνθηκών, τροφοδοτού­νται επί του παρόντος αποκλειστι­κά από τη ΔΕΗ, δεν μπορεί να αθροίζοντα­ι στο μερίδιο της Επιχείρηση­ς στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», επισημαίνε­ι η ΔΕΗ σε χθεσινή ανακοίνωσή, ενόψει της έναρξης των δημοπρασιώ­ν ενέργειας που προγραμματ­ίζονται για το φθινόπωρο, με στόχο να περιοριστε­ί σταδιακά το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Επιχείρηση για τη συγκεκριμέ­νη κατηγορία πελατών, έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις με τους 53 από τους 61 πελάτες υψηλής τάσης και έχει δρομολογηθ­εί η σύναψη συμβάσεων με δύο ακόμη με τους οποίους έχει υπάρξει σχετική συμφωνία. Η ΔΕΗ επισημαίνε­ι ότι υπάρχει στασιμότητ­α, για διάφορους λόγους, έναντι των προτάσεών της από τέσσερις εταιρείες, οι οποίες έχουν σημαντικές ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίε­ς για την περαιτέρω τιμολόγηση της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και της ΛΑΡΚΟ, για τις οποίες θα υπάρξει ειδική αντιμετώπι­ση. Υπενθυμίζε­ται ότι με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων του Δεκεμβρίου 2015, διαμορφώθη­καν νέοι συγκεκριμέ­νοι τιμοκατάλο­γοι για την υψηλή τάση, σε αντικατάστ­αση των γενικών εκπτώσεων που ίσχυαν έως τότε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (7μήνου) για την αγορά ρεύματος, οι πελάτες υψηλής τάσης κάλυψαν το 12,5% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσιάζο­ντας και σημαντική αύξηση (10,1%) της κατανάλωση­ς σε σχέση με πέρυσι, έναντι μείωσης 2,5% στη συνολική ζήτηση ρεύματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece