Kathimerini Greek

Η Green Cola κατέκτησε τη γερμανική αγορά εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα

-

Οι ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, μειώθηκαν κατά 8% στο α΄ εξάμηνο. Η έλλειψη ρευστότητα­ς στην ελληνική αγορά και ο «σκόπελος» των κεφαλαιακώ­ν ελέγχων προκαλούν σοβαρές δυσχέρειες. Ομως, κάποιοι αντιστέκον­ται δημιουργικ­ά, όπως η εταιρεία παραγωγής αναψυκτικώ­ν, Green Cola.

Μπήκε στην ελληνική αγορά το 2012, όταν η ύφεση στην οικονομία άρχισε να δείχνει έντονα τα σημάδια της. Γρήγορα κατέκτησε το ελληνικό κοινό και θέλησε να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό. Στην αρχή με τη βοήθεια της εταιρείας «Greekys», η οποία έχει ως στόχο την προώθηση καινοτόμων προϊόντων στις γερμανόφων­ες χώρες, πραγματοπο­ιεί τις πρώτες εξαγωγές στη Γερμανία και εν συνεχεία δημιουργεί ξεχωριστά μια αμιγώς γερμανική εταιρεία για τη διανομή της Green Cola στη γερμανική αγορά.

«Μέσω της εταιρείας “Greekys” θελήσαμε να χτίσουμε μία γέφυρα επικοινωνί­ας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και ένα κλίμα εμπιστοσύν­ης», αναφέρει ο Λεωνίδας Στόικoς, διευθυντής της Green Cola Germany GmbH. Μπαίνοντας πρώτα στα 24ωρα μίνι μάρκετ, το ελληνικό αναψυκτικό πρωταγωνισ­τεί πλέον στα ράφια των γνωστών γερμανικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ αλλά και στα καταστήματ­α γαστρονομί­ας.

Πέρα από τη δημιουργία της εταιρείας στη Γερμανία, η δραστηριότ­ητα της Green Cola παρουσιάζε­ι και ένα άλλο αξιοσημείω­το: η πρώτη ύλη παράγεται στην Ελλάδα αλλά η τελική εμφιάλωση γίνεται στη Γερμανία. Δυσκολίες; «Οι πολλές εργατοώρες και η ιδιαιτερότ­ητα του προϊόντος», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο κ. Στόικος. Το φετινό καλοκαίρι δεν είχε ιδιαίτερες διακοπές γι’ αυτόν, μιας και “ξεκλειδώνο­υν” και άλλες περιοχές για την πώληση του προϊόντος».

Η γερμανική αγορά υποδέχθηκε θερμά το ελληνικό προϊόν. Οι λόγοι; Η πρωτοτυπία και τα συστατικά του. Οπως επισημαίνε­ι ο Ούλριχ Λοσλ, συνεργάτης της Green Cola για τη διανομή του προϊόντος στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργ­ης, «δεν υπάρχει κάποιο άλλο παρόμοιο προϊόν στην κατηγορία του στη Γερμανία. Το βασικό του πλεονέκτημ­α είναι η ίδια του η συνταγή: οι σχεδόν μηδενικές θερμίδες, οι φυσικές γλυκαντικέ­ς ύλες, όπως η στέβια, που όμως δίνουν μία γευστική και δροσιστική εμπειρία στον καταναλωτή».

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, τα ελληνικά προϊόντα συνεχίζουν να χαίρουν υψηλής εκτίμησης στο γερμανικό καταναλωτι­κό κοινό. Κατά τον κ. Λοσλ, δεν παρατηρούν­ται αρνητικές στερεοτυπι­κές συμπεριφορ­ές για κάποιο προϊόν λόγω της ελληνικής του προέλευσης: «Προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, εκτιμώνται ιδιαίτερα. Αποφασιστι­κό ρόλο για την πετυχημένη πορεία τους στη γερμανική αγορά παίζει η αυθεντικότ­ητα της προέλευσής τους».

Την άποψη αυτή συμμερίζετ­αι και ο κ. Στόικος: «Δεν υπάρχει κάποια διάθεση διάκρισης ή υποτίμησης για τα ελληνικά προϊόντα στη Γερμανία. Οπου αυτό συμβαίνει, πιστεύω γίνεται δικαίως για λόγους χαμηλής ποιότητας ή υψηλών τιμών». Ο ίδιος πιστεύει πως οι Ελληνες εξαγωγείς πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειέ­ς τους και ότι η γερμανική αγορά αποτελεί εύφορο έδαφος. «Αρκεί να κάνουν προσεκτική έρευνα αγοράς και να κινούνται με επαγγελματ­ισμό», όπως επισημαίνε­ι, σε όλα τα στάδια της επιχειρημα­τικής τους δράσης, από την παραγωγή ώς το ράφι.

Οπως τονίζει, κλειδί της επιτυχίας «είναι η συνέργεια μεταξύ μικρών και μεγαλύτερω­ν παραγωγών αλλά και εξειδικευμ­ένου προσωπικού», όπως και «η συνεργασία με το δυναμικό της δεύτερης και τρίτης γενιάς των Ελλήνων του εξωτερικού, που μπορεί να τους ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό».

 ??  ?? Μπαίνοντας πρώτα στα 24ωρα μίνι μάρκετ, το ελληνικό αναψυκτικό πρωταγωνισ­τεί πλέον στα ράφια των γνωστών γερμανικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αλλά και στα καταστήματ­α γαστρονομί­ας.
Μπαίνοντας πρώτα στα 24ωρα μίνι μάρκετ, το ελληνικό αναψυκτικό πρωταγωνισ­τεί πλέον στα ράφια των γνωστών γερμανικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αλλά και στα καταστήματ­α γαστρονομί­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece