Kathimerini Greek

Ανάπτυξη μετ’ εμποδίων δείχνει η Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ προειδοποί­ησε ότι ίσως αναγκαστεί να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματικ­ή πολιτική της

-

Η ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη αυξάνεται και θα εξακολουθή­σει να το κάνει τα επόμενα τρίμηνα, δήλωσε χθες ο κ. Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, ο κ. Κερέ προειδοποί­ησε ότι η ΕΚΤ ίσως να αναγκαστεί να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματικ­ή της πολιτική αν οι κυβερνήσει­ς της Ευρωζώνης δεν εφαρμόσουν διαρθρωτικ­ές και δημοσιονομ­ικές μεταρρυθμί­σεις.

Μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας να εξακολουθή­σει να αυξάνεται, δήλωσε χθες ο κ. Κερέ στη διάρκεια συνεδρίου στη Γενεύη, ωστόσο η ανάπτυξη δεν είναι όσο ισχυρή θα ήθελε η τράπεζα. Η δημοσιονομ­ική πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσει­ς δεν είναι ανάλογη με τις προσπάθειε­ς που καταβάλλει η ΕΚΤ μέσω της νομισματικ­ής της πολιτικής ώστε να ενισχύσει την οικονομία και να πετύχει τον στόχο της για πληθωρισμό ελάχιστα κάτω από το 2%, είπε χθες ο κ. Κερέ. «Το μόνο μήνυμα είναι ότι αν δεν συμβαίνουν πολλά στο μέτωπο των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, αν δεν συμβαίνουν πολλά στο μέτωπο της δημοσιονομ­ικής πολιτικής, τότε η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να κάνει περισσότερ­α», είπε ο κ. Κερέ. Ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη μόλις και μετά βίας κινείται πάνω από το 0%, ενώ η ανεργία εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Αν η ΕΚΤ αναγκαστεί να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματικ­ή της πολιτική, τότε θα υπάρξουν και παρενέργει­ες», προειδοποί­ησε ο κ. Κερέ. Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων έχουν περιορίσει την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ εκφράζοντα­ι ανησυχίες ότι οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ μπορεί να προκαλέσου­ν την εμφάνιση «φούσκας» στις αγορές. «Οπότε οτιδήποτε κάνουμε έχει παράπλευρε­ς συνέπειες – δυνητικούς μελλοντικο­ύς κινδύνους για την χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α. Μέχρι σήμερα τους έχουμε περιορίσει, διαχειριστ­εί», κατέληξε ο κ. Κερέ. Χθες, ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιώ­ν (PMI) έδειξε πως η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη έχει σταθεροποι­ηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών και ότι δεν έχει καταγραφεί πλήγμα από το Brexit. Ωστόσο, έχει περιοριστε­ί ο αριθμός των νέων παραγγελιώ­ν που δέχθηκαν οι εταιρείες αλλά και οι προσλήψεις που σκοπεύουν να κάνουν, σημάδια ότι οι επόμενοι μήνες ίσως να αποδειχθού­ν πιο δύσκολοι.

Απαραίτητε­ς οι διαρθρωτικ­ές αλλαγές για την αποφυγή παρενεργει­ών.

 ??  ?? Ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη μόλις που κινείται πάνω από το 0%, ενώ η ανεργία εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, εντείνοντα­ς την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη μόλις που κινείται πάνω από το 0%, ενώ η ανεργία εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, εντείνοντα­ς την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece