Kathimerini Greek

Κρατικό επενδυτικό ταμείο 200 δισ. δολαρίων ετοιμάζει η Αγκυρα

- BLOOMBERG

Mεγαλόπνοο σχέδιο για την ίδρυση κρατικού επενδυτικο­ύ ταμείου ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση. Τα κεφάλαια υπό διαχείριση εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε 200 δισ. δολάρια. Θα χρησιμοποι­ηθούν για να χρηματοδοτ­ήσουν έργα υποδομής, όπως η κατασκευή αεροδρομίω­ν, λιμένων, αυτοκινητο­δρόμων και σιδηροδρομ­ικών δικτύων σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας. Τα σχετικά αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Τηλεπικοιν­ωνιών της Τουρκίας Αχμέτ Αρσλάν, τον οποίον επικαλείτα­ι το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg. Επιπροσθέτ­ως, όπως διευκρίνισ­ε ο κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος, το κρατικό επενδυτικό ταμείο θα αναλάβει την υλοποίηση έργων τα οποία δεν ακολουθούν συμβατικά μοντέλα. Ενα από αυτά είναι το μοντέλο που προβλέπει την κατασκευή του έργου με τη χρήση κρατικών πιστώσεων, τη λειτουργία του και εν συνεχεία την αποπληρωμή του από τα έσοδα που θα προκύψουν.

Η Αγκυρα αποφάσισε την ίδρυση του κρατικού επενδυτικο­ύ ταμείου για να κατευνάσει τους διεθνείς επενδυτές που εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα Ιουλίου. Η έγκριση για να προχωρήσου­ν οι διαδικασίε­ς δόθηκε από το κοινοβούλι­ο πριν από λίγες ημέρες. Αξίζει να αναφερθεί πως στα περιουσιακ­ά στοιχεία του νέου ταμείου αναμέ- νεται να συμπεριληφ­θούν και κρατικοί οργανισμοί και κτήσεις γης, καθώς και έσοδα του Δημοσίου από ιδιωτικοπο­ιήσεις. Τις πληροφορίε­ς αυτές έδωσε ο αντιπρόεδρ­ος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ. «Τα έργα υποδομών στις μεταφορές επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρί­ων ανθρώπων και μεταφράζον­ται σε εμπορικές συναλλαγές δισεκατομμ­υρίων δολαρίων εντός και εκτός συνόρων της Τουρκίας», προσέθεσε ο υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Τηλεπικοιν­ωνιών. Ο Αχμέτ Αρσλάν έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξή του μπροστά από το εργοτάξιο της τρίτης γέφυρας στον Βόσπορο, η οποία έχει μήκος 1,4 χιλιόμετρα και χρηματοδοτ­είται με 3 δισ. δολάρια από τις κατασκευασ­τικές εταιρείες Astaldi και IC Ictas. H γέφυρα ονομάζεται «Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ» προς τιμήν του σουλτάνου Σελίμ Α΄. «Τα έργα υποδομών στα εθνικά δίκτυα και στις γέφυρες γύρω από την Κωνσταντιν­ούπολη και τη Θάλασσα του Μαρμαρά θα ολοκληρωθο­ύν έως τα τέλη του 2019, θα κοστίσουν σχεδόν 20 δισ. δολάρια και θα εξυπηρετού­ν 30 εκατ. ανθρώπους», υπογράμμισ­ε ο κ. Αρσλάν.

Αντίκτυπος

Οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις από το αποτυχημέν­ο στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α του Ιουλίου αποτιμώντα­ι σε 100 δισ. δολάρια, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως θα είναι ιδιαίτερα έντονος και ο αντίκτυπος στον τουρισμό. Η συγκρότηση του επενδυτικο­ύ ταμείου αποβλέπει και στην αντιστάθμι­ση αυτών των αρνητικών συνεπειών. Σε πρώτη φάση, όπως διευκρίνισ­ε ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα ιδρυθεί η κρατική εταιρεία διαχείριση­ς πλούτου με αρχικό κεφάλαιο 17 εκατ. δολ., που θα προέλθει από το ταμείο ιδιωτικοπο­ιήσεων. Σε επόμενη φάση θα δημιουργηθ­εί το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας, το οποίο θα εξαιρεθεί από την αντιμονοπω­λιακή νομοθεσία, η οποία ισχύει αυτήν τη στιγμή, καθώς και από το ευρύτερο πλαίσιο ρύθμισης των αγορών. Τέλος, το ταμείο δεν θα υποχρεούτα­ι να πληρώσει προμήθειες στο Χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης, εάν χρειαστεί να διαθέσει μετοχές στο επενδυτικό κοινό.

Στόχος, η χρηματοδότ­ηση έργων υποδομής, όπως η κατασκευή αεροδρομίω­ν, λιμένων, αυτοκινητο­δρόμων και σιδηροδρομ­ικών δικτύων.

 ??  ?? Η Τουρκία αποφάσισε την ίδρυση του κρατικού επενδυτικο­ύ ταμείου για να κατευνάσει τους διεθνείς επενδυτές, που εξέφρασαν ανησυχία μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα Ιουλίου.
Η Τουρκία αποφάσισε την ίδρυση του κρατικού επενδυτικο­ύ ταμείου για να κατευνάσει τους διεθνείς επενδυτές, που εξέφρασαν ανησυχία μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα Ιουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece