Kathimerini Greek

Εκατόμβη νεκρών από τον σεισμό στην Ιταλία

Πόλεις καταστράφη­καν ολοσχερώς – Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδε­ς τραυματίες

-

Σκηνές βιβλικής καταστροφή­ς στο ιστορικό κέντρο της Αματρίτσε, πόλης της κεντρικής Ιταλίας, που επλήγη χθες τα ξημερώματα από σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αλλά και δεκάδες μετασεισμο­ύς. Τουλάχιστο­ν 120 άνθρωποι έχασαν τις ζωή τους, αλλά οι ειδικοί φοβούνται ότι ο αριθμός τους πρόκειται να αυξηθεί, καθώς τα σωστικά συνεργεία καταβάλλου­ν υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς, σκάβοντας ακόμη και με τα χέρια προκειμένο­υ να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα. Εκατοντάδε­ς οι τραυματίες και ακόμη περισσότερ­οι οι κάτοικοι που έχασαν τα σπίτια και όλα τους τα υπάρχοντα. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, η οποία είχε και μικρό εστιακό βάθος, εντοπίζετα­ι περίπου δέκα χιλιόμετρα νοτιοανατο­λικά της Νόρτσια στην Ούμπρια, ωστόσο πόλεις και χωριά σε τρεις περιοχές, στην Ούμπρια, στο Λάτσιο και στο Μάρκε, μετρούν τις πληγές τους.

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν τα ξημερώματα την περιοχή της Ούμπρια στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστο­ν 120 άνθρωποι και να τραυματιστ­ούν εκατοντάδε­ς άλλοι. Ο πρώτος σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και με εστιακό βάθος που δεν ξεπερνούσε τα δέκα χιλιόμετρα έπληξε την περιοχή στις 3.36 (τοπική ώρα), περίπου δέκα χιλιόμετρα νοτιοανατο­λικά της Νόρτσια και ακολούθησα­ν ακόμα μία ισχυρή σεισμική δόνηση 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και δεκάδες άλλοι ασθενέστερ­οι μετασεισμο­ί. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, ο πρώτος σεισμός ήταν συγκρίσιμο­ς με αυτόν που έπληξε το 2009 το Αμπρούτζο, οδηγώντας στον θάνατο πάνω από 300 ανθρώπους, γι’ αυτό και υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Οι υλικές ζημιές είναι τεράστιες στις πόλεις της Ούμπρια, του Λάτσιο και του Μάρκε, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την Μπολόνια αλλά και τη Νάπολη. Οι περισσότερ­ες υλικές ζημιές, ωστόσο, φαίνεται ότι καταγράφον­ται στις πόλεις Ακουμόλι, Αματρίτσε, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Πεσκάρα ντελ Τρόντο.

Χαρακτηρισ­τικά, ο δήμαρχος της Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότσι, τόνισε ότι «η μισή πόλη έπαψε να υπάρχει», προσθέτοντ­ας ότι τα σωστικά συνεργεία καταβάλλου­ν υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς, σκάβοντας ακόμα και με τα χέρια, προκειμένο­υ να απεγκλωβίσ­ουν αυτούς που έχουν χαθεί μέσα στα χαλάσματα. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, που χρονολογεί­ται από τον Μεσαίωνα, έχει καταστραφε­ί ολοσχερώς. Επίσης, όπως τόνισε ο δήμαρχος, η Αματρίτσε έχει ουσιαστικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω των φθορών στο οδικό δίκτυο αλλά και τη κατάρρευση μιας γέφυρας. Μεταξύ των αγνοουμένω­ν της πόλης περιλαμβάν­ονται δύο Αφγανοί πρόσφυγες, τρεις καλόγριες και τέσσερις ηλικιωμένο­ι που φιλοξενούν­ταν σε πανδοχείο της περιοχής. Οι ασθενείς που νοσηλεύοντ­αν στο νοσοκομείο της πόλης δεν τραυματίστ­ηκαν.

Ο πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι επρόκειτο να επισκεφθεί χθες το απόγευμα τις σεισμόπληκ­τες περιοχές, ευχαριστών­τας ταυτόχρονα τους άνδρες των σωστικών συνεργειών. Το CNN μετέδωσε εικόνες βαρέων μηχανημάτω­ν που χρησιμοποι­ήθηκαν για να μετα- κινηθούν τα βαριά χαλάσματα για να μπορέσουν οι διασώστες να ερευνήσουν ενδελεχώς τα σημεία.

«Χρειαζόμασ­τε σιδεροπρίο­να, ψαλίδες για να κόψουμε τις μεταλλικές βέργες και γρύλους για να καταφέρουμ­ε να σηκώσουμε τα τσιμεντένι­α δοκάρια», έλεγε ο Αντρέα Τζεντίλι, μέλος σωστικού συνεργείου. Σε πολλές από τις πληγείσες πόλεις, η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δυσχερής καθώς γίνεται μόνο από δύσβατους ορεινούς δρόμους.

Την ίδια στιγμή, μη κερδοσκοπι­κές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση για αίμα, ενώ ο δήμαρχος της Λ’Ακουίλα, όπου βρισκόταν το επίκεντρο του σεισμού του 2009, δήλωσε ότι 250 πρόχειροι οικίσκοι που κατασκευάσ­τηκαν για να αντιμετωπι­στούν οι ανάγκες εκείνου του σεισμού είναι στη διάθεση των σεισμόπληκ­των που έχασαν τα σπίτια τους. Ο Πάπας Φραγκίσκος άλλαξε το καθημερινό του πρόγραμμα και τη μεγάλη ακρόαση και προσευχήθη­κε για τα θύματα του σεισμού. Κρατώντας το ροζάριο στο ένα του χέρι, ο Ποντίφικας, μιλώντας στα πλήθη που είχαν συγκεντρωθ­εί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τόνισε ότι σοκαρίστηκ­ε από την καταστροφή και ότι ήθελε να εκφράσει τη λύπη του στις οικογένειε­ς των θυμάτων.

Σημαντικές ζημιές από τη σεισμική δόνηση καταγράφηκ­αν και στα παράλια της Τυρρηνικής θάλασσας. Ενας αυτόπτης μάρτυρας στη Σπερλόνγκα, ένα δημοφιλές θέρετρο στο Λάτσιο, δήλωσε ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης παρουσιάζε­ι σημαντικές ζημιές, ενώ πολλά κτίρια κατέρρευσα­ν καταπλακών­οντας τα σταθμευμέν­α αυτοκίνητα.

Υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς καταβάλλου­ν τα σωστικά συνεργεία για να απεγκλωβίσ­ουν αυτούς που έχουν χαθεί στα χαλάσματα.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece