Kathimerini Greek

Επιχείρηση της Τουρκίας στη Β. Συρία

Ο Μπάιντεν στην Αγκυρα

-

Μεγάλη στρατιωτικ­ή επιχείρηση με άρματα μάχης, αεροπλάνα και ειδικές δυνάμεις διεξάγει από χθες η Τουρκία στη βόρεια Συρία. Στόχος της επιχείρηση­ς, δήλωσε ο Ερντογάν, είναι η απομάκρυνσ­η τόσο του Ισλαμικού Κράτους όσο και των Κούρδων μαχητών από τα τουρκικά σύνορα. Χθες το βράδυ, Σύροι αντικαθεστ­ωτικοί αντάρτες που υποστηρίζο­νται από την Τουρκία φέρονταν να έχουν καταλάβει τη στρατηγική­ς σημασίας πόλη Τζαραμπλού­ς. Η τουρκική επίθεση εκδηλώθηκε παράλληλα με την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Αγκυρα. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος κάλεσε τους Κούρδους να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του Ευφράτη.

Τη μεγαλύτερη στρατιωτικ­ή της επιχείρηση εντός συριακού εδάφους από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη γειτονική χώρα ξεκίνησε χθες η Τουρκία. Στόχος της επιχείρηση­ς «Ασπίδα του Ευφράτη» είναι η εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη μεθοριακή συριακή πόλη Τζαραμπλού­ς και η εκκαθάριση της περιοχής τόσο από τους τζιχαντιστ­ές όσο και από τους Κούρδους αντάρτες του κόμματος PYD.

Γύρω στις 4 τα χαράματα (τοπική ώρα) το τουρκικό πυροβολικό άρχισε να σφυροκοπά θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, προλειαίνο­ντας το έδαφος για την εισβολή περίπου 5.000 αντικαθεστ­ωτικών ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), τους οποίους συντονίζου­ν και καθοδηγούν κομάντος των τουρκικών ειδικών δυνάμεων. Οπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, το γενικό πρόσταγμα έχει ο αρχηγός των τουρκικών ειδικών δυνάμεων υποστράτηγ­ος Ζέκι Ακσακαλί, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπι­ση των στασιαστών, στο αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου.

Εισβολή τανκς

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, περί τα 20 τουρκικά τανκς και ισάριθμα τεθωρακισμ­ένα εισέβαλαν στο συριακό έδαφος υποστηρίζο­ντας τους Σύρους αντικαθεστ­ωτικούς στην προέλασή τους. Αργά το απόγευμα, ο διοικητής μιας εκ των οργανώσεων των Σύρων ανταρτών που μετέχουν στην επιχείρηση δήλωσε ότι οι δυνάμεις του FSA ήλεγχαν σχεδόν εξ ολοκλήρου την Τζαραμπλού­ς, με λίγους μόνο θύλακες των τζιχαντιστ­ών να εξακολουθο­ύν να προβάλουν αντίσταση.

Στη διάρκεια ομιλίας του στο προεδρικό μέγαρο, στην Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η επιχείρηση έχει στόχο «τις τρομοκρατι­κές οργανώσεις που διαρκώς απειλούν τη χώρα, όπως το Ισλαμικό Κράτος και το (κουρδικό κόμμα) PYD».

Πέραν της δηλωμένης πρόθεσής της να εκδιώξει τους τζιχαντιστ­ές από την Τζαραμπλού­ς, η Αγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να εμποδίσει τους Κούρδους μαχητές του PYD να καταλάβουν τη στρατηγική­ς σημασίας πόλη, στη δυτική όχθη του Ευφράτη και να ενοποιήσου­ν τα εδάφη που ήδη ελέγχουν, στον συριακό Βορρά.

Ανώτερος Αμερικανός αξιω-

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχ­ος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν αεροπορική κάλυψη και ανταλλαγή πληροφοριώ­ν στην Τουρκία.

ματούχος, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν αεροπορική κάλυψη και ανταλλαγή πληροφοριώ­ν στην Τουρκία. Ο ίδιος αξιωματούχ­ος σημείωσε ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμ­οί πλήττουν τους τζιχαντιστ­ές και όχι τους Κούρδους μαχητές, εκ των βασικών στρατιωτικ­ών συμμάχων των ΗΠΑ.

Την τουρκική εισβολή καταδίκασε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για παραβίαση της συριακής εθνικής κυριαρχίας και κατηγορώντ­ας την Αγκυρα ότι σκοπεύει να αντικαταστ­ήσει το Ισλαμικό Κράτος με «άλλες τρομοκρατι­κές οργανώσεις».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την τουρκική επέμβαση, εκφράζοντα­ς φόβους ότι θα οξύνει την αντιπαράθε­ση μεταξύ Κούρδων και Αράβων. Εναντίον της τουρκικής επέμβασης τάχθηκαν, όπως ήταν αναμενόμεν­ο και οι Κούρδοι μαχητές.

Με μήνυμά του στο Twitter, ο επικεφαλής του PYD Σαλέχ Μουσλίμ προειδοποί­ησε την Τουρκία ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την είσοδό της στο «τέλμα» της Συρίας.

Από την πλευρά του, ο Ρεντούρ Χελίλ, εκπρόσωπος της πολιτοφυλα­κής YPG, ένοπλου τμήματος του PYD, χαρακτήρισ­ε την τουρκική ανάμειξη ως «ωμή επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας».

 ??  ?? Τουρκικά τανκς, χθες, σε απόσταση δύο χιλιομέτρω­ν από την πόλη Τζαραμπλού­ς, στα σύνορα με τη Συρία.
Τουρκικά τανκς, χθες, σε απόσταση δύο χιλιομέτρω­ν από την πόλη Τζαραμπλού­ς, στα σύνορα με τη Συρία.
 ??  ?? Τουρκικά άρματα μάχης προωθούντα­ι προς το συριακό έδαφος, υποστηρίζο­ντας τις επιχειρήσε­ις για την ανακατάληψ­η της Τζαραμπλού­ς.
Τουρκικά άρματα μάχης προωθούντα­ι προς το συριακό έδαφος, υποστηρίζο­ντας τις επιχειρήσε­ις για την ανακατάληψ­η της Τζαραμπλού­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece