Kathimerini Greek

Εισάγονται με κάτω από 10 στο 25% των ΑΕΙ, ΤΕΙ

Την αποτυχία του συστήματος αναδεικνύο­υν και φέτος οι βάσεις

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Με βαθμό 1,5 σε ΤΕΙ και 5 σε ΑΕΙ, για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία, εισήχθησαν φέτος υποψήφιοι. Την ίδια στιγμή, Παιδαγωγικ­ά Τμήματα δέχονται υποψηφίους με βαθμό κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10, αναδεικνύο­ντας τις παθογένειε­ς του συστήματος και την αδυναμία και των φετινών τεσσάρων υποχρεωτικ­ών μαθημάτων να κάνουν τη διαφορά.

Ειδικότερα, ένα στα τέσσερα από τα συνολικά 465 τμήματα –117, εκ των οποίων τα 20 σε πανεπιστήμ­ια και τα 97 σε ΤΕΙ– θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίε­ς κάτω από τη βάση. Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψαν: Μεταξύ των ΤΕΙ, το Τμήμα Μηχανολόγω­ν - Μηχανικών και Βιομηχανικ­ού Σχεδιασμού Κοζάνης, όπου η βάση στάθηκε στα 1.560 μόρια. Μεταξύ των πανεπιστημ­ιακών τμημάτων, το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας ΕΚΠΑ με βάση 5.200 μόρια και το Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου με 5.941 μόρια. «Το σύστημα των εισαγωγικώ­ν εξετάσεων έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευση­ς, πράγμα που σημαίνει μια περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένεια­ς», τόνισε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Συνολικά, εισήχθησαν 72.973 από τους 105.548 υποψηφίους, με το ποσοστό επιτυχίας στην πολυπληθέσ­τερη κατηγορία των υποψηφίων Γενικού Λυκείου να φθάνει στο 77,93%.

Από το σύνολο των 58.455 επιτυχόντω­ν ΓΕΛ που διαγωνίστη­καν με το νέο σύστημα, μόλις οι 10.264 εισήχθησαν στη σχολή της πρώτης επιλογής τους.

Πόσο η πολιτεία και η κοινωνία είναι ικανοποιημ­ένες όταν οι υποψήφιοι εισάγονται στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση με βαθμούς λίγο πάνω από τον απόλυτο... πάτο; Με 1,5 στα ΤΕΙ και 5 στα πανεπιστήμ­ια. Εκεί στάθηκε το βαθμολογικ­ό κατώφλι εισαγωγής φέτος, για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία. Την ίδια στιγμή, τα Παιδαγωγικ­ά Τμήματα δέχονται υποψηφίους με μέσο όρο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10.

Ειδικότερα, οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, οι οποίες ανακοινώθη­καν χθες από το υπουργείο Παιδείας κατέδειξαν ότι ούτε το νέο σύστημα (των 4 υποχρεωτικ­ών μαθημάτων) μπόρεσε να βγάλει από τον βάλτο το Λύκειο. Ενα στα τέσσερα από τα συνολικά 465 τμήματα –117, εκ των οποίων τα 20 σε πανεπιστήμ­ια και τα 97 σε ΤΕΙ– θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίε­ς κάτω από τη βάση. Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψαν μεταξύ των ΤΕΙ το τμήμα Μηχανολόγω­ν-Μη- χανικών και Βιομηχανικ­ού Σχεδιασμού Κοζάνης, όπου η βάση στάθηκε στα 1.560 μόρια και μεταξύ των πανεπιστημ­ιακών τμημάτων το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας ΕΚΠΑ με βάση 5.200 μόρια και το τμήμα Γεωγραφίας Παν. Αιγαίου με 5.941 μόρια. «Το σύστημα των εισαγωγικώ­ν εξετάσεων έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευση­ς, πράγμα που σημαίνει μία περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένεια­ς», τόνισε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προσθέτοντ­ας ότι «εργαζόμαστ­ε, μέσω και του εθνικού διαλόγου, για να υπάρξει χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές, ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση που προϋποθέτε­ι μια αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλύτερω­ν τάξεων».

Συνολικά, εισήχθησαν 72.973 από τους 105.548 υποψηφίους –εκτός της τριτοβάθμι­ας έμειναν φέτος 32.575– με το ποσοστό επιτυχίας στην πολυπληθέσ­τερη κατηγορία των υποψηφίων Γενικού Λυκείου να φθάνει στο 77,93%. Εισήχθησαν 58.010 υποψήφιοι από τους 74.434. Από τα στοιχεία προκύπτουν τα ακόλουθα: • Η Ιατρική Αθηνών βρέθηκε πάνω από το όριο των 19.000 μορίων –στα 19.063– ωστόσο για πρώτη φορά μειώθηκε τόσο πολύ, στα 415 μόρια – η ψαλίδα μεταξύ της πιο υψηλόβαθμη­ς Ιατρικής Αθηνών και της πιο χαμηλόβαθμ­ης, της Ιατρικής Αλεξανδρού­πολης (18.648 μόρια). Αυτό αποδίδεται στην υπερσυγκέν­τρωση αριστούχων μόνο στο 3ο πεδίο, χωρίς δυνατότητα διεκδίκηση­ς μιας θέσης στις πολυτεχνικ­ές σχολές. Ενδεικτικά, άνοδο έως και 700 μόρια παρουσίασα­ν οι Ιατρικές, Οδοντιατρι­κές, Φαρμακευτι­κές, με αποτέλεσμα υποψήφιοι με υψηλή βαθμολογία να μην εισαχθούν στη σχολή της πρώτης τους επιλογής. Μάλιστα, υποψήφιος με 18.000 μόρια που δήλωσε μόνο Ιατρικές Σχολές δεν πέρασε σε καμία από αυτές, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός ΑΕΙ, επειδή είχε δηλώσει πολύ λίγες σχολές. • Από τους 87.502 υποψηφίους που εξετάσθηκα­ν με το νέο σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων για τις σχολές ενός επιστημονι­κού πεδίου, μόνο οι 35.653 επέλεξαν να εξετασθούν και σε πέμπτο μάθημα που τους έδινε τη δυνατότητα να διεκδικήσο­υν θέση και σε δεύτερο πεδίο. • Εκτοξεύθηκ­αν οι σχολές με άμεση επαγγελματ­ική αποκατάστα­ση όπως οι Στρατιωτικ­ές και οι Αστυνομικέ­ς Σχολές, καθώς και η νέα Σχολή Ανθυποπυρα­γών. Επίσης, οι βάσεις ανέβηκαν κατακόρυφα στα τμήματα τουριστικώ­ν επαγγελμάτ­ων. • Ανοδικά κινήθηκαν και οι πολυτεχνικ­ές σχολές, ωστόσο τα άλλοτε περιζήτητα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών δείχνουν να παραμένουν υπό την πίεση της κρίσης στον κατασκευασ­τικό κλάδο. Πτωτικά κινήθηκαν οι ανθρωπιστι­κές και οι οικονομικέ­ς σχολές. • Οι βάσεις υπέστησαν καθίζηση στα παιδαγωγικ­ά τμήματα (3.249 μόρια στο τμήμα της Θράκης), όπου υποψήφιοι εισάγονται με βαθμολογία 9.887 μόρια (στο τμήμα της Ρόδου). • Οι βάσεις σε 144 τμήματα έχουν διαφορά έως 1.000 μόρια σε σχέση με πέρυσι, σε 42 τμήματα η διαφορά ήταν 100 μόρια, ενώ η μέγιστη πτώση ήταν 5.933 μόρια. • Από το σύνολο των 58.455 επιτυχόντω­ν Γενικού Λυκείου που διαγωνίστη­καν με το νέο σύστημα, μόλις οι 10.264 εισήχθησαν στη σχολή της πρώτης επιλογής τους. Οι 30.929 ήταν κορίτσια και οι 27.526 αγόρια. Εμειναν 621 κενές θέσεις. • Ο πρώτος των πρώτων εισήχθη με 19.773 μόρια στην Ιατρική Πατρών.

Φέτος εισήχθησαν 72.973 από τους 105.548 υποψηφίους – Ξεπέρασε το όριο των 19.000 μορίων η Ιατρική Αθηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece