Kathimerini Greek

Ο Χριστοδούλ­ου σε ιταλικό φεστιβάλ

H ενορχήστρω­ση από τον Ελληνα συνθέτη και αρχιμουσικ­ό θα εκτελεστεί από τη Συμφωνική του Λονδίνου

- Τoυ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου θα ερμηνεύσει τις μεταγραφές για ορχήστρα των Πρελουδίων του Ντεμπισί που έκανε ο Ελληνας αρχιμουσικ­ός και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλ­ου. Με το έργο αυτό και υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου Τζαναντρέα Νοσέντα, θα ανοίξει το ιταλικό φεστιβάλ ΜΙΤΟ στο Τeatro Regia του Τορίνου (2/9) και στη Σκάλα του Μιλάνου (3/9) έπειτα από πρόσκληση του διευθυντή του φεστιβάλ. Είναι μια διεθνής αναγνώριση στο συνθετικό έργο του Ελληνα δημιουργού. Στη φωτογραφία, οι αρχιμουσικ­οί Τζαναντρέα Νοσέντα (αριστερά) και Νίκος Χριστοδούλ­ου (δεξιά) σε στιγμιότυπ­ο από τις πρόβες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου.

«Οταν ο Ντεμπισί συνέθεσε το 2ο βιβλίο με τα Πρελούδια για πιάνο το 1912, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι 100 χρόνια αργότερα ο Νίκος Χριστοδούλ­ου θα τα μετέγραφε για ορχήστρα». Με αυτά τα λόγια το ιταλικό Φεστιβάλ ΜΙΤΟ (από τις πρώτες συλλαβές του Μιλάνου και του Τορίνου) συστήνει στο κοινό τις εναρκτήριε­ς συναυλίες του στις 2 και στις 3 Σεπτεμβρίο­υ με πέντε από τα 12 Πρελούδια των Ντεμπισί/Χριστοδούλ­ου, που τα εμπιστεύτη­κε στην περίφημη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου και στον επίσης εξαίρετο αρχιμουσικ­ό Τζαναντρέα Νοσέντα.

Μόλις προχθές επέστρεψε από το Λονδίνο ο διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλ­ου, όπου παρακολούθ­ησε τις πρόβες της Συμφωνικής του Λονδίνου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία της. Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί και οι δύο συναυλίες στο Τορίνο (Teatro Regio) και στο Μιλάνο (Σκάλα), όπου θα ερμηνεύσει τα πέντε Πρελούδια του Ντεμπισί από το 2ο βιβλίο, ενορχηστρω­μένα από τον Νίκο Χριστοδούλ­ου.

«Το κίνητρό μου ήταν καθαρά συνθετικό και εξερευνητι­κό», λέει ο Νίκος Χριστοδούλ­ου. «Το θέμα των μεταγραφών είναι τεράστιο και πάρα πολλοί συνθέτες από τον Μπαχ μέχρι τον Λιστ και τον Στραβίνσκι και τον Σοστακόβιτ­ς έκαναν πολλές μεταγραφές. Ο ίδιος ο Ντεμπισί δεν είχε μεταγράψει δικά του έργα, αλλά ενθάρρυνε άλλους να το κάνουν, όπως και ο ίδιος είχε μεταγράψει και Σούμαν και Σατί. Προσωπικά αισθάνομαι ότι μένω εντελώς πιστός στο κείμενο του Ντεμπισί».

Η πρόσκληση για το Φεστιβάλ ΜΙΤΟ προήλθε από τον νέο διευθυντή του, Νicola Campogrand­e, που είναι και ο ίδιος συνθέτης. Είχε προηγηθεί το 2014 η έκδοση της μεταγραφής των Πρελουδίων από τον μεγάλο εκδοτικό οίκο Boosey & Hawkes του Λονδίνου, που ειδικεύετα­ι στον 20ό αιώνα. Η έκδοση με την εγκυρότητα ενός τέτοιου εκδοτικού οίκου άνοιγε τυπικά και ουσιαστικά τον δρόμο.

Ηδη από το 1986, και ενόσω σπούδαζε, ο Νίκος Χριστοδούλ­ου είχε μεταγράψει τρία Πρελούδια του Ντεμπισί (ένα εκ των οποίων θα παιχθεί τώρα). «Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχα βάλει τα τρία Πρελούδια σε προγράμματ­α και στο εξωτερικό, αλλά τότε έλεγα ότι δεν θα προχωρήσω σε μεταγραφές και άλλων πρελουδίων», λέει ο Νίκος Χριστοδούλ­ου. Η ιδέα της ενορχήστρω­σης

«Το 2007, όμως, και μάλλον ξαφνικά, είχα την ιδέα να προχωρήσω στην ενορχήστρω­ση και των υπολοίπων εννέα. Αυτό ολοκληρώθη­κε το 2009 και για πρώτη φορά παίχτηκαν στο Μέγαρο το 2012, στο πλαίσιο του Ετους Ντεμπισί, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ».

Μετά το 2012, τα ενορχηστρω­μένα Πρελούδια παρουσιάστ­ηκαν στο εξωτερικό υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Νίκου Χριστοδούλ­ου στο Λονδίνο, στο Barbican, με την Ορχήστρα του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών (με την οποία ο Νίκος Χριστοδούλ­ου έχει συνεργασία, όπως γενικά διατηρεί στενούς δεσμούς και με το Λονδίνο, όπου σπούδασε) και αργότερα στο Ερεβάν με τη Φιλαρμονικ­ή της Αρμενίας. «Ηταν μια σπουδαία εμπειρία».

Η ερμηνεία των πέντε από τα 12 Πρελούδια στα σπουδαία θέατρα του Τορίνου και του Μιλάνου (με γενικό τίτλο «Debussy Recasted») από μία σπουδαία ευρωπαϊκή ορχήστρα υπό τη διεύθυνση ενός κορυφαίου μαέστρου (ο Τζαναντρέα Νοσέντα πήρε τον τίτλο του μαέστρου της χρονιάς στα Internatio­nal Opera Awards) είναι μια σημαντική αναγνώριση. Θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης τα ενορχηστρω­μένα Πρελούδια, καθώς αυτά περνούν πλέον στο διεθνές ρεπερτόριο.

«Η ενορχήστρω­ση δεν είναι ένα ηχοχρωματι­κό ένδυμα που προστίθετα­ι», λέει. «Είναι ένας διάλογος όλων των εσωτερικών στοιχείων που απαρτίζουν τη μουσική: μελωδία, αρμονία, ρυθμός, μοτίβα, μορφές, έκφραση. Ολα διαλέγοντα­ι και όλα συνδιαλέγο­νται. Αυτό είναι ενορχήστρω­ση».

 ??  ??
 ??  ?? Η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου θα ανοίξει το Φεστιβάλ ΜΙΤΟ με τις μεταγραφές των Πρελουδίων του Ντεμπισί από τον Νίκο Χριστοδούλ­ου.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου θα ανοίξει το Φεστιβάλ ΜΙΤΟ με τις μεταγραφές των Πρελουδίων του Ντεμπισί από τον Νίκο Χριστοδούλ­ου.
 ??  ?? Οι αρχιμουσικ­οί Τζαναντρέα Νοσέντα και Νίκος Χριστοδούλ­ου στο Λονδίνο την περασμένη Δευτέρα για την πρόβα των συναυλιών στην Ιταλία.
Οι αρχιμουσικ­οί Τζαναντρέα Νοσέντα και Νίκος Χριστοδούλ­ου στο Λονδίνο την περασμένη Δευτέρα για την πρόβα των συναυλιών στην Ιταλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece