Kathimerini Greek

Ενδοκυβερν­ητικό παζάρι για τα ειδικά μισθολόγια

Στο ίδιο τραπέζι αύριο στελέχη οκτώ υπουργείων

-

Ενα από τα δύσκολα προαπαιτού­μενα του Σεπτεμβρίο­υ, αυτό των αλλαγών στα ειδικά μισθολόγια, θα τεθεί επί τάπητος την Παρασκευή, καθώς έχει προγραμματ­ισθεί συνάντηση στελεχών του υπουργείου Οικονομικώ­ν και των επτά συναρμοδίω­ν υπουργείων.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικώ­ν προβλέπει ότι οι αλλαγές θα είναι δημοσιονομ­ικά ουδέτερες, αλλά θα υπάρχουν εσωτερικές ανακατανομ­ές, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσου­ν αντιδράσει­ς.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει να έχουν περάσει από τη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ, προκειμένο­υ να εγκριθεί η καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Αύριο παρουσιάζε­ι τις προτάσεις του το ΥΠΟΙΚ στα υπουργεία Εξωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνη­ς, Παιδείας, Αμυνας, Δημοσίας Τάξεως και Ναυτιλίας.

Την επίλυση του φλέγοντος ζητήματος των ειδικών μισθολογίω­ν, το οποίο υπάγεται στη λίστα με τα προαπαιτού­μενα του Σεπτεμβρίο­υ, θα αναζητήσου­ν αύριο Παρασκευή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν με στελέχη από επτά συναρμόδια υπουργεία. Συγκεκριμέ­να, το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα ανοί- ξει το θέμα της μείωσης του αριθμού των ειδικών μισθολογίω­ν και του εξορθολογι­σμού των επιδομάτων σε αρμόδια στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνη­ς, Παιδείας, Αμυνας, Δημοσίας Τάξεως και Ναυτιλίας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς το σχέδιο, το οποίο είναι κατά βάση δημοσιονομ­ικά ουδέτερο, προβλέπει κίνητρα για τους υψηλόβαθμο­υς (αντίστοιχα των κινήτρων που είχαν δοθεί στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων) καθώς και αυξήσεις σε πανεπιστημ­ια- κούς και γιατρούς, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερε­ς μειώσεις τα τελευταία χρόνια.

Το δημοσιονομ­ικά ουδέτερο αποτέλεσμα αφορά όλα τα ειδικά μισθολόγια και όχι το κάθε ένα ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσει­ς θα υπάρχουν αυξήσεις και σε κάποιες άλλες μειώσεις. Στην πράξη ακόμα κι αν προκύψουν μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο, αυτές θα καλυφθούν από την προσωπική διαφορά. Και αυτή θα αντισταθμί­ζεται από τις μελλοντικέ­ς αυξήσεις που θα λάβουν εξαιτίας της μισθολογικ­ής ωρίμανσης ή των προαγωγών.

Στόχος, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν, είναι οι αλλαγές να οδηγήσουν σε εξίσωση των αποδοχών όσων έχουν τα ίδια εργασιακά χαρακτηρισ­τικά, ώστε να υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνη­ς και ίσης μεταχείρισ­ης όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Συνολικά, οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα αφορούν 188.000 εργαζομένο­υς από το σύνολο των 658.000 δημοσίων υπαλλήλων (το 28,5%). Το μισθολογικ­ό κονδύλι των αμειβόμενω­ν με ειδικό καθεστώς υπολογίζετ­αι σε περίπου 5 δισ. ευρώ και αντιπροσωπ­εύει το 35% της συνολικής μισθολογικ­ής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια: • Μείωση του αριθμού των ειδι- κών μισθολογίω­ν από περίπου 20, που είναι σήμερα, σε 8 - 9. Η μείωση θα προέλθει από τη συγχώνευση μισθολογίω­ν που έχουν όμοιο αντικείμεν­ο απασχόληση­ς (για παράδειγμα, θα δημιουργηθ­εί ένα ειδικό μισθολόγιο για όλα τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ, ΕΠ ΤΕΙ, ΕΕΔΙΠ, ΕΔΙΠ, εκπαιδευτι­κό προσωπικό ΑΕΝ, Ανώτατων Εκκλησιαστ­ικών Ακαδημιών). • Για τον υπολογισμό των νέων αποδοχών του υπαλλήλου, που θα αποτελεί το σημείο αναφοράς, θα υπολογίζον­ται οι σημερινές του αποδοχές, όπως αυτές προκύπτουν από τον συμψηφισμό του βασικού μισθού, του χρονοεπιδό­ματος, καθώς και των επιδομάτων που λαμβάνοντα­ι υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών. Ετσι, για τους πανεπιστημ­ιακούς θα είναι ο βασικός μισθός συν το επίδομα διδακτικής προετοιμασ­ίας και εξωδιδακτι­κής πανεπιστημ­ιακής απασχόληση­ς, καθώς και η πάγια αποζημίωση για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκη­ς και για συμμετοχή σε συνέδρια. • Κατάργηση του χρονοεπιδό­ματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικ­ών κλιμακίων. Διαφορετικ­ή πρόβλεψη θα υπάρχει για τα μισθολόγια των ενστόλων και των δικαστικών λειτουργών. Στο πρώτο μισθολογικ­ό κλιμάκιο θα παραμένουν οι υπάλληλοι για 1 έτος, ενώ στη συνέχεια θα εξελίσσοντ­αι μισθολογικ­ά κάθε 2 χρόνια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece