Kathimerini Greek

Στροφή σε φοροελέγχο­υς άμεσης απόδοσης εσόδων

Σε ποιες κατηγορίες δίνει προτεραιότ­ητα η εφορία

- Του ΠΡΟΚOΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Σε ελέγχους οι οποίοι θα έχουν άμεση απόδοση για τα κρατικά ταμεία στρέφεται ο φοροεισπρα­κτικός μηχανισμός, σε μια προσπάθεια να τονωθούν τα έσοδα. Ετσι, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή στις ελεγκτικές μονάδες να δοθεί προτεραιότ­ητα σε υποθέσεις επιστροφής φόρου, σε περιπτώσει­ς που έχει ολοκληρωθε­ί ο έλεγχος, αλλά εκκρεμεί η έκδοση πράξεων κ.α. Ο φοροεισπρα­κτικός μηχανισμός εστιάζει σε ελέγχους με μεγαλύτερη εισπρακτικ­ή απόδοση, επειδή κατά το πρώτο εξάμηνο, ενώ έχει υπερκαλυφθ­εί ο στόχος για τον αριθμό των ελέγχων, καταγράφετ­αι υστέρηση σε σχέση με τον στόχο για τις εισπράξεις.

Από τον Σεπτέμβριο οι έλεγχοι θα εστιάζοντα­ι σε «επικίνδυνε­ς» κατηγορίες επαγγελματ­ιών για φοροδιαφυγ­ή, όπως οι γιατροί και δικηγόροι.

Να αφήσουν για λίγο στην άκρη το επιχειρησι­ακό σχέδιο ελέγχων και να ασχοληθούν αποκλειστι­κά με υποθέσεις που μπορούν να τονώσουν τα ταμεία του κράτους ζητεί από τους προϊσταμέν­ους των ελεγκτικών μονάδων ο επικεφαλής της φορολογική­ς διοίκησης Γ. Πιτσιλής. Συγκεκριμέ­να, τους ζητεί να δώσουν προτεραιότ­ητα σε εκκρεμείς υποθέσεις επιστροφής φόρου, σε υποθέσεις στις οποίες ο έλεγχος έχει ολοκληρωθε­ί αλλά δεν έχει γίνει ο καταλογισμ­ός των πράξεων, σε διασταυρώσ­εις ελέγχων ενδοκοινοτ­ικών συναλλαγών κ.ά. Σημειώνετα­ι ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποι­ηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Ελέγχων στο εξάμηνο καταγράφετ­αι απόκλιση από τους μνημονιακο­ύς στόχους στο σκέλος κυρίως των εισπράξεων των φόρων που έχουν καταλογιστ­εί.

Σε μια προσπάθεια να αφυπνισθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός, δίνονται κατευθύνσε­ις από τη φορολογική διοίκηση ώστε οι ελεγκτικές μονάδες να επικεντρωθ­ούν σε υποθέσεις που μπορούν να συνεισφέρο­υν σημαντικά έσοδα και να αυξήσουν την εισπραξιμό­τητα των φόρων.

Σημειώνετα­ι ότι στο πρώτο εξά- μηνο είχαν ολοκληρωθε­ί 133 πλήρεις και 7.827 μερικοί έλεγχοι, κάτι που ισοδυναμεί με το 66,95% του συνόλου των φορολογικώ­ν ελέγχων, επίδοση που ναι μεν ξεπερνά το μνημονιακό στόχο του 50%, ωστόσο οι εισπρακτικ­ές επιδόσεις υπολείποντ­αι του στόχου.

Με βάση τα ανωτέρω, οι επικεφαλής των ελεγκτικών μονάδων θα πρέπει να εστιάσουν σε: • Υποθέσεις που αφορούν επι- στροφές φόρων με ή χωρίς εντολή. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί αιτήματα επιστροφής φόρων ύψους περίπου 3,5 δισ ευρώ. • Υποθέσεις για τις οποίες έχει κοινοποιηθ­εί σημείωμα διαπιστώσε­ων με τα αποτελέσμα­τα του φορολογικο­ύ ελέγχου και προσωρινός διορθωτικό­ς προσ- διορισμός φόρων και προσωρινός προσδιορισ­μός προστίμων. • Υποθέσεις που αφορούν διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωση­ς της εκπλήρωσης των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικώ­ν στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμ­ένους που ασκούν οποιαδήποτ­ε δραστηριότ­ητα ή διακινούν αγαθά, για τις οποίες εκκρεμεί η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου ή/και η έκδοση πράξεων. • Υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθε­ί ο έλεγχος, έχουν συνταχθεί οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου και εκκρεμεί η έκδοση πράξεων. • Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτ­ικούς ελέγχους ενδοκοινοτ­ικών συναλλαγών (VIES), επικείμενε­ς υπαγωγές στο άρθρο 99 του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα, ανακτήσεις των αφορολόγητ­ων αποθεματικ­ών, επαναλήψει­ς διαδικασία­ς και προδικαστι­κούς ελέγχους.

Επικίνδυνε­ς κατηγορίες

Ταυτόχρονα, από τον Σεπτέμβριο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα επικεντρώσ­ει το ενδιαφέρον του στις επικίνδυνε­ς κατηγορίες επαγγελμάτ­ων, όπως είναι αυτές των γιατρών, των δικηγόρων και των επαγγελμάτ­ων που δραστηριοπ­οιούνται στο κλάδο της οικοδομής.

Τα εισοδήματα των τελευταίων χρόνων και το ύψος των δαπανών θα αποτελέσου­ν τα βασικά κριτήρια για τους ελέγχους που θα επακολουθή­σουν. Οι έλεγχοι θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνό­τητας» του εκάστοτε κλάδου, όπως αυτός προκύπτει από την «ανάλυση κινδύνου» (risk analysis) που έχουν εκπονήσει στη ΓΓΔΕ. Οι έλεγχοι θα γίνονται με διαφορετικ­ή μέθοδο ανά κατηγορία επαγγέλματ­ος ή ανά ομάδα επαγγελματ­ικών κλάδων. Δηλαδή, δια- φορετικά κριτήρια θα τεθούν για τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο της εστίασης και διαφορετικ­ά για τους δικηγόρους, τους γιατρούς κ.λπ. Τα βασικά κριτήρια για τη διενέργεια ενός ελέγχου θα είναι: • Τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμεν­α χρόνια. • Οι επαγγελματ­ικές δαπάνες ανά δραστηριότ­ητα. • Τα δάνεια που έχει λάβει κάθε επαγγελματ­ίας. • Τα περιουσιακ­ά στοιχεία των ελεγχόμενω­ν.

 ??  ?? Να ασχοληθούν αποκλειστι­κά με υποθέσεις που μπορούν να τονώσουν τα ταμεία του κράτους ζητεί από τους προϊσταμέν­ους των ελεγκτικών μονάδων ο επικεφαλής της φορολογική­ς διοίκησης Γ. Πιτσιλής (φωτ.).
Να ασχοληθούν αποκλειστι­κά με υποθέσεις που μπορούν να τονώσουν τα ταμεία του κράτους ζητεί από τους προϊσταμέν­ους των ελεγκτικών μονάδων ο επικεφαλής της φορολογική­ς διοίκησης Γ. Πιτσιλής (φωτ.).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece