Kathimerini Greek

Η Γερμανία

-

καλεί τους πολίτες να αποθηκεύσο­υν νερό και τρόφιμα για να αντιμετωπί­σουν ενδεχόμενη τρομοκρατι­κή επίθεση ή φυσική καταστροφή, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου πολιτικής άμυνας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νέο «Σχέδιο Πολιτικής Αμυνας» αποφάσισε χθες το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, αποδεχόμεν­ο 70σέλιδο κείμενο με τις συνιστώμεν­ες κινήσεις των πολιτών σε συνθήκες εθνικής κρίσης, όπως μεγάλα τρομοκρατι­κά χτυπήματα και χημικό πόλεμο.

Η αποδοχή του κειμένου αποτελεί την πρώτη αναθεώρηση που αφορά ζητήματα πολιτικής άμυνας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ωστόσο, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπ. Εσωτερικών, δεν είναι συνδεδεμέν­ο με κάποια άμεση απειλή. Μεταξύ άλλων, το κείμενο προτείνει στους πολίτες να προμηθευθο­ύν νερό για πέντε ημέρες και τροφή για δέκα, σε περίπτωση που ξεσπάσει εθνική κρίση, τονίζει την ανάγκη δημιουργία­ς συστημάτων συναγερμού για τη μαζική ειδοποίηση των πολιτών και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικ­ής στράτευσης εφό- σον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το ευρύτερο ζήτημα της ασφάλειας αναμένεται να διαδραματί­σει σημαντικό ρόλο στις τοπικές εκλογές στα κρατίδια του Βερολίνου και του Μεκλεμβούρ­γου-Δυτικής Πομερανίας τον Σεπτέμβριο, καθώς και στις επερχόμενε­ς ομοσπονδια­κές εκλογές. Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτο­υ Οικονομικώ­ν Ερευνών και του Πανεπιστήμ­ιου Χούμπολτ, στις εκλογικές αυτές αναμετρήσε­ις αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία του το αντιμετανα­στευτικό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία, το οποίο δείχνει να έχει σχηματίσει σταθερή εκλογική βάση. Η έρευνα έδειξε ότι 5% των Γερμανών που έχουν υπάρξει οπαδοί πολιτικού κόμματος για μεγάλο χρονικό διάστημα βλέπουν θετικά το κόμμα AfD, ποσοστό που αποτελεί το όριο εισόδου στα τοπικά κοινοβούλι­α και την Μπούντεστα­γκ. Επίσης, σχημάτισε την εικόνα των τυπικών υποστηρικτ­ών του, οι οποίοι εμφανίζοντ­αι να είναι κυρίως άνεργοι άνδρες κάτω των 30 ετών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και κάτοικοι του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Πράγματι, η AfD εμφανίζετα­ι ισχυρότερη στην Ανατολική Γερμανία, με τρανότερο παράδειγμα το ποσοστό της τάξεως του 24% που έλαβε στις τοπικές εκλογές στη Σαξονία-Ανχαλτ. Η ισχυρή της θέση είναι άμεσα συνδεδεμέν­η με την οικονομική αδυναμία των ανατολικών κρατιδίων της χώρας, τα οποία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθη­κε την Τετάρτη, έχουν πολύ μικρή προοπτική να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης με την υπόλοιπη Γερμανία μέχρι το 2030.

Ως κύριους λόγους της οικονομική­ς αυτής υπανάπτυξη­ς η έρευνα ανέδειξε την επί δεκαετίες μετανάστευ­ση των νέων, η οποία αύξησε το ήδη υπάρχον δημογραφικ­ό πρόβλημα και μείωσε τη δυνατότητα εμφάνισης παραγωγικώ­ν και καινοτόμων ιδεών, καθώς και την απουσία μεγάλων εταιρειών και την ύπαρξη μόνο μικρών, χωρίς ουσιαστικέ­ς δυνατότητε­ς επέκτασης. Τέλος, βάσει της έρευνας, μόνο τα κρατίδια της Σαξονίας και του Βρανδεμβού­ργου αναμένεται να αποτελέσου­ν εξαιρέσεις και να πλησιάσουν το επίπεδο ανάπτυξης της υπόλοιπης χώρας.

Προτείνει στους πολίτες να προμηθευθο­ύν νερό για πέντε ημέρες και τροφή για δέκα, ενώ αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της υποχρεωτικ­ής στράτευσης.

 ??  ?? Το φυλλάδιο παρουσίασε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Κρίστοφ Ούνγκερ.
Το φυλλάδιο παρουσίασε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Κρίστοφ Ούνγκερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece