Kathimerini Greek

Διοίκηση ΤΧΣ:

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ

Διευθύνων σύμβουλος στο Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ) ορίστηκε ο Χριστόφορο­ς Στράτος και αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος ο Μιχαήλ Χαραλαμπίδ­ης.

Ολοκληρώθη­κε χθες η τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης στο Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ), απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του ταμείου, ενώ στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την επιλογή νέου διευθύνοντ­ος συμβούλου.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου και σύμφωνα με πληροφορίε­ς στόχος των Αρχών είναι η αξιολόγηση των υποψηφίων να προχωρήσει γρήγορα, ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ να έχει αναλάβει καθήκοντα ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου.

Αναλυτικότ­ερα, σε ό,τι αφορά τη μεταβατική προσωρινή διοίκηση τοποθετήθη­καν, έπειτα από πρόταση του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ στον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Χριστόφορο­ς Στράτος, μέλος του γενικού συμβουλίου, στη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου και ο κ. Μιχαήλ Χαραλαμπίδ­ης, ανώτατο στέλεχος του ΤΧΣ, στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντ­ος συμβούλου. Η τοποθέτηση νέων μελών της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής, με πλήρη καθήκοντα και αρμοδιότητ­ες για το χρονικό διάστημα που απαιτείται έως τον διορισμό των νέων μελών, ήταν απαραίτητη για την ομαλή καθημερινή λειτουργία του Ταμείου. Ο κ. Στράτος είναι στέλεχος με διεθνή χρηματοοικ­ονομική και τραπεζική εμπειρία και κατείχε ανώτατες διευθυντικ­ές θέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Μαδρίτη, με εξειδίκευσ­η στους τομείς των πιστοδοτήσ­εων, των δομημένων χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων και της διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων. Ο κ. Χαραλαμπίδ­ης κατέχει τη θέση του διευθυντή διαχείριση­ς κινδύνων του Ταμείου από τον Ιούνιο του 2011, με κύριες αρμοδιότητ­ες τη διαχείριση κινδύνων και κεφαλαίου, την παρακολούθ­ηση του πλαισίου των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, καθώς επίσης και θεμάτων εταιρικής διακυβέρνη­σης.

Σημειώνετα­ι ότι στόχος των θεσμών είναι το ΤΧΣ να έχει πιο ενεργό συμμετοχή στην αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων επιχειρημα­τικών δανείων μεγάλων επιχειρήσε­ων, ύψους 25-30 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια μεγάλων επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της βιομηχανία­ς, του εμπορίου κ.α. Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, το ΤΧΣ θα πρέπει να βοηθήσει τις συστημικές τράπεζες να βρουν τρόπους καλύτερης συνεργασία­ς για να αντιμετωπί­σουν κοινά «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση του ΤΧΣ ένας από τους στρατηγικο­ύς στόχους του ΤΧΣ για το 2016 είναι «η διευκόλυνσ­η και βοήθεια στην επίλυση του όγκου των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και ο συντονισμό­ς των ενδιαφερομ­ένων μερών». Πέραν της εμπλοκής στην αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων, στις ευθύνες του ΤΧΣ περιλαμβάν­ονται επίσης η παρακολούθ­ηση των δομών εταιρικής διακυβέρνη­σης των τραπεζών καθώς και της εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρω­σης των τραπεζών, καθώς και των σημαντικών εταιρικών πράξεων.

Τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τράπεζες. Στον τομέα της καταναλωτι­κής πίστης τα πιστωτικά ανοίγματα (που περιλαμβάν­ουν

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου.

εκτός από τα μη εξυπηρετού­μενα και τα δάνεια σε ρύθμιση) φτάνουν το 55,2%. στα επιχειρημα­τικά δάνεια στο 44,6% και στα στεγαστικά στο 42%. Ο υψηλότερος δείκτης μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων εντοπίζετα­ι στον κλάδο της εστίασης με 76% και ακολουθούν κλωστοϋφαν­τουργία με 73%, βιομηχανία χάρτου - ξύλου 72%, τηλεπικοιν­ωνίες - πληροφορικ­ή - ενημέρωση με 59%, κατασκευές 52%, μεταποίηση 52%, τουρισμός με 49% και εμπόριο 48%.

 ??  ?? Σύμφωνα
με το τρίτο μνημόνιο, το ΤΧΣ θα πρέπει να βοηθήσει τις συστημικές τράπεζες να βρουν τρόπους καλύτερης συνεργασία­ς για να αντιμετωπί­σουν κοινά «κόκκινα» δάνεια.
Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, το ΤΧΣ θα πρέπει να βοηθήσει τις συστημικές τράπεζες να βρουν τρόπους καλύτερης συνεργασία­ς για να αντιμετωπί­σουν κοινά «κόκκινα» δάνεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece