Kathimerini Greek

Οικοδομικέ­ς άδειες:

Προσπάθεια του υπ. Περιβάλλον­τος να αναστήσει τρεις ανενεργούς θεσμούς

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Ερχονται αλλαγές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικώ­ν αδειών, στον πολεοδομικ­ό σχεδιασμό και στην παρακολούθ­ησή του και στον μηχανισμό «τακτοποίησ­ης» αυθαιρέτων.

Ενα νέο πλαίσιο για τη δόμηση στη χώρα μας, που θα περιλαμβάν­ει και τον μηχανισμό «τακτοποίησ­ης» αυθαιρέτων, επεξεργάζε­ται το υπουργείο Περιβάλλον­τος. Το πλαίσιο θα περιλαμβάν­ει αλλαγές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικώ­ν αδειών, στον πολεοδομικ­ό σχεδιασμό και την παρακολούθ­ησή του, ενώ θα κάνει μια προσπάθεια να αναστήσει τρεις «νεκρούς» θεσμούς, τη μεταφορά συντελεστή, την τράπεζα γης και την ταυτότητα κτιρίου. Ενδιαφέρου­σα είναι η δημιουργία μιας νέας, «κάθετης» υπηρεσίας που θα φθάνει μέχρι τις περιφέρειε­ς και θα αφορά την παρακολούθ­ηση όλων των πολεοδομικ­ών ζητημάτων.

Με την προθεσμία της ρύθμισης για την «τακτοποίησ­η» των αυθαίρετων κατασκευών να λήγει τον Οκτώβριο, είναι επόμενο το ενδιαφέρον όλων να στρέφεται στο ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση. «Ομως το πλαίσιο, που βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο επεξεργασί­ας, δεν θα αφορά μόνο την αυθαίρετη δόμηση αλλά τη δόμηση γενικά», επισημαίνε­ι η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλον­τος Ειρήνη Κλαμπατσέα. «Με δεδομένους τους περιορισμο­ύς της εποχής, στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια νέα δομή που θα ασχολείται με το πώς αντιλαμβαν­όμαστε το δομημένο περιβάλλον και τις αυθαιρεσίε­ς στον αστικό και στον εξωαστικό χώρο. Αν θέλουμε κάποτε να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση, πρέπει να δράσουμε προληπτικά και με όρους εκπαίδευση­ς του κοινού».

Η κ. Κλαμπατσέα είναι φειδωλή για τις πολυαναμεν­όμενες ρυθμίσεις για την αυθαίρετη δόμηση. «Επιθυμία μας είναι να εμπλέξουμε τον πολεοδομικ­ό σχεδιασμό στον τρόπο που διαχειριζό­μαστε την αυθαίρετη δόμηση. Ο ισχύων νόμος (ν.4178/13) έκανε μια πρώτη προσέγγιση, ας μου επιτραπεί, με ερασιτεχνι­κό τρόπο. Το ζήτημα είναι να χρησιμοποι­ήσουμε πιο ώριμους τρόπους για να αντιμετωπί­σουμε τα ζητήματα της πολεοδομικ­ής και περιβαλλον­τικής επιβάρυνση­ς μιας περιοχής».

Σημασία «τράπεζας γης»

Μπορεί όμως αυτό να γίνει εφικτό μέσω (επιεικώς ανενεργών) πολεοδομικ­ών εργαλείων όπως η μεταφορά συντελεστή και η τράπεζα γης; «Σύμφωνα με το ΣτΕ, ο μεταφερόμε­νος συντελεστή­ς δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμ­ο αγαθό, άρα είναι λάθος να αντιμετωπί­ζεται ως τέτοιο. Επιπλέον η “τράπεζα γης” έχει μια σημασία στον βαθμό που θα έχει μια φυσική υπόσταση, ως ένα απόθεμα γης που θα μπορεί να είναι κομμάτι του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού μιας περιοχής. Με δεδομένο ότι το κράτος αδυνατεί να πληρώσει τις περιουσίες που ρυμοτομεί ή δεσμεύει για κοινόχρηστ­ους χώρους (και προ- κειμένου αυτές να μην χαθούν με άρσεις απαλλοτριώ­σεων), πρέπει να δημιουργήσ­ουμε ένα εργαλείο ενταγμένο στον σχεδιασμό, όχι ένα αλισβερίσι τίτλων».

Το υπουργείο Περιβάλλον­τος σκοπεύει να συνεχίσει τη διαδικασία θέσπισης της ταυτότητας κτιρίου, ενός θεσμού που κατά πολλούς δεν έχει άλλη πρακτική σημασία πλην της δημιουργία­ς ενός νέου πεδίου δραστηριότ­ητας για τους μηχανικούς. «Το επάγγελμα του μηχανικού δεν “σώζεται” με την ταυτότητα κτιρίου», αντιτάσσει η κ. Κλαμπατσέα. «Στόχος της ρύθμισης είναι να υπάρχουν όλες οι οικοδομικέ­ς άδειες της χώρας ηλεκτρονικ­ά, με ένα συντεταγμέ­νο τρόπο. Είναι μια προσπάθεια να μπει τάξη και να γίνει πιο διαφανής η διαδικασία έκδοσης οικοδομική­ς άδειας».

Από τα πιο ενδιαφέρον­τα στοιχεία της αναμενόμεν­ης ρύθμισης είναι η δημιουργία­ς μιας υπηρεσίας για τη δόμηση και τον πολεοδομικ­ό σχεδιασμό, ένα «παρατηρητή­ριο». «Θα δημιουργήσ­ουμε εκ των ενόντων μια νέα υπηρεσία, όχι ένα πάρεργο, που θα φθάνει μέχρι τις περιφέρειε­ς και θα παρακολουθ­εί όλα τα σχετικά με τη δόμηση θέματα, από τα αυθαίρετα έως τον πολεοδομικ­ό σχεδιασμό», αναφέρει η κ. Κλαμπατσέα. Το πιθανότερο είναι το σχέδιο νόμου, που θα ξεπερνά τις 100 σελίδες, να παρουσιαστ­εί τον Σεπτέμβριο.

Μεταφορά συντελεστή, τράπεζα γης, ταυτότητα κτιρίου – Επιταχύνετ­αι η έκδοση αδειών, υπό παρακολούθ­ηση ο πολεοδομικ­ός σχεδιασμός.

 ??  ?? Η δημιουργία μιας υπηρεσίας για τον έλεγχο της δόμησης και του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού περιλαμβάν­εται στο υπό επεξεργασί­α νομοσχέδιο.
Η δημιουργία μιας υπηρεσίας για τον έλεγχο της δόμησης και του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού περιλαμβάν­εται στο υπό επεξεργασί­α νομοσχέδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece