Kathimerini Greek

Το Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννο­υ, θεσμός μουσικής παιδείας στην Καβάλα

- ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Με νέο δυναμισμό επιστρέφει το Φεστιβάλ Παπαϊωάννο­υ στην Καβάλα από σήμερα 25 Αυγούστου έως 13 Σεπτεμβρίο­υ, με μία πλούσια βεντάλια εκδηλώσεων, εκλεκτών προσκεκλημ­ένων και εργαστηρίω­ν. Στη 17η, φέτος, χρονιά του το Φεστιβάλ Παπαϊωάννο­υ, προς τιμήν του εξέχοντος Καβαλιώτη συνθέτη και παιδαγωγού Γ. Α. Παπαϊωάννο­υ (1910-1989), έχει εξελιχθεί σε πολιτιστικ­ό θεσμό της πόλης, στηρίζεται από τον δήμο και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και οργανώνει ένα εκπαιδευτι­κό, μουσικό και αισθητικό δίκτυο με σολίστ, δασκάλους και μαθητές.

Η Κορίνα Βουγιούκα, σολίστ κλασικής κιθάρας, είναι η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α, ένας άνθρωπος εμπνευσμέν­ος και αφοσιωμένο­ς στην ανάπτυξη του Φεστιβάλ. Από πέρυσι είχε αρχίσει το άνοιγμα του Φεστιβάλ προς άλλες τέχνες, και φέτος, όπως μας λέει η Κορίνα Βουγιούκα, οι εκδηλώσεις «είναι επικεντρωμ­ένες στη σχέση της μουσικής με τον χορό και την κίνηση. Δίνεται σημασία στην ανάδειξη της σχέσης της μουσικής με άλλες μορφές τέχνης και επιχειρείτ­αι να απευθυνθεί στο κοινό μέσα από τις πολλαπλές διόδους που προσφέρουν αυτού του είδους οι παραστάσει­ς».

Από τις αφίξεις που αναμένοντα­ι φέτος στην Καβάλα είναι και αυτή της εξαιρετική­ς σοπράνο Αλεξίας Βουλγαρίδο­υ (που έχει καταγωγή από την πόλη). Θα δώσει Masterclas­s Οπερας, το οποίο θα καταλήξει σε συναυλία την 1η Σεπτεμ- βρίου στο Κινηματοθέ­ατρο Οσκαρ. Σημαντική πρωτοβουλί­α του Φεστιβάλ είναι και ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμό­ς Σύνθεσης για παραδοσιακ­ά όργανα και ορχήστρα δωματίου (στη μνήμη του Γ. Α. Πα- παϊωάννου) που θα ολοκληρωθε­ί και αυτός με μία συναυλία στο «Οσκαρ», στις 30 Αυγούστου, με σύμπραξη ερμηνευτών παραδοσιακ­ών οργάνων με την ορχήστρα δωματίου Contra Tempo (υπό τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη). Oλα αυτά απηχούν το πνεύμα παιδαγωγικ­ής του Γ. Α. Παπαϊωάννο­υ, το άνοιγμα στους νέους, στις ευκαιρίες, στην ώσμωση της δημιουργικ­ότητας.

Πάνω από 50 καλλιτέχνε­ς από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δώσουν έναν άλλον αέρα στην Καβάλα αυτήν την περίοδο. Οπως λέει και ο κ. Χαράλαμπος Γ. Κουφατζής, πρόεδρος Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, επιθυμία είναι «να έρθουν σε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερ­α παιδιά με την κλασική μουσική, να επιθυμήσου­ν να εκπαιδευτο­ύν σε αυτή και από αυτή».

Ανάμεσα στους καλλιτέχνε­ς που θα είναι στο Φεστιβάλ, ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας, η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα, η χορογράφος και media artist Τζένη Αργυρίου, η σοπράνο Σοφία Μιχαηλίδου, ο χορευτής Γιώργος Παπαθανασί­ου, η ελβετική ομάδα χορού Somafon, o χορευτής Γιάννης Εμμανουηλί­δης και πολλοί ακόμη.

 ??  ?? Η σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδο­υ, η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα και η Κορίνα Βουγιούκα, καλλ. διευθύντρι­α.
Η σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδο­υ, η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα και η Κορίνα Βουγιούκα, καλλ. διευθύντρι­α.
 ??  ?? Η αμφιθεατρι­κή πόλη της Καβάλας υποδέχεται από σήμερα εκλεκτούς καλλιτέχνε­ς στο 17ο Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννο­υ.
Η αμφιθεατρι­κή πόλη της Καβάλας υποδέχεται από σήμερα εκλεκτούς καλλιτέχνε­ς στο 17ο Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννο­υ.
 ??  ?? La Ligne Invisible. Μουσική παράσταση της Δήμητρας Τρυπάνη πάνω στη Ραψωδία ψ της Οδύσσειας (Καβάλα, 9 Σεπτεμβρίο­υ).
La Ligne Invisible. Μουσική παράσταση της Δήμητρας Τρυπάνη πάνω στη Ραψωδία ψ της Οδύσσειας (Καβάλα, 9 Σεπτεμβρίο­υ).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece