Kathimerini Greek

Νέος κύκλος διαβουλεύσ­εων ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Την ερχόμενη Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίο­υ, αναμένεται να καθοριστού­ν οι λεπτομέρει­ες και ο χρόνος της συνάντησης της κ. Φώφης Γεννηματά με τον κ. Στ. Θεοδωράκη. Τότε, τα τέσσερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που έχουν επιφορτιστ­εί με τη διατήρηση του διαύλου επικοινωνί­ας ανάμεσα στα δύο κόμματα (Χρ. Πρωτόπαπας - Στ. Ξεκαλάκης από τη Χαρ. Τρικούπη και Δ. Τσιόδρας - Π. Αβραμίδης από τη Σεβαστουπό­λεως), θα επαναλάβου­ν τις συζητήσεις που είχαν μέχρι και προ ολίγων εβδομάδων για τον τρόπο με τον οποίο θα διαρθρωθού­ν τα βήματα για την προώθηση του εγχειρήματ­ος της Κεντροαρι- στεράς. Είναι γνωστό ότι υφίσταται σειρά ζητημάτων, ωστόσο σε γενικές γραμμές, με δεδομένο ότι η απευθείας εκλογή αρχηγού από τη βάση (με ανοιχτό μητρώο βασισμένο στους εκλογικούς καταλόγους των τελευταίων εκλογών) έχει διασφαλιστ­εί, τα βασικά πολιτικά ζητήματα έχουν υπερκερασθ­εί και απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρει­ες. Μία από αυτές είναι ο τρόπος και ο χρόνος πραγματοπο­ίησης της συνδιάσκεψ­ης, αλλά θεω- ρείται ως μη ικανό να ανατρέψει τη δυναμική που υπάρχει.

Προφανώς, υπάρχουν αρκετοί, ιδίως από την πλευρά του Ποταμιού, οι οποίοι είναι σκεπτικοί για το μέλλον του εγχειρήματ­ος, ωστόσο παραπέμπου­ν στις συζητήσεις των επόμενων ημερών. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό χρονοδιάγρ­αμμα και –κυρίως– η έναρξη των διαφόρων φάσεων προς την ολοκλήρωση του εγχειρήματ­ος θα είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συνολική επιτυχία. Και στις δύο πλευρές η ταχεία δρομολόγησ­η των διαδικασιώ­ν θεωρείται απαραίτητη για την επιτυχία.

Στη δική του προσπάθεια να δρομολογήσ­ει ένα νέο φορέα για την Κεντροαρισ­τερά αναφέρθηκε χθες (Βήμα FM) ο κ. Ευ. Βενιζέλος, παραπέμπον­τας στο 2012 και το 2014 με την Ελιά. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην Κεντροαρισ­τερά με τον όρο «προοδευτικ­ό κέντρο», τονίζοντας ότι «είναι κατετμημέν­ος οργανωτικά ή περιλαμβάν­ει πολλούς ανεξάρτητο­υς και αυτόνομους, οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να διατυπώσου­ν μία ενιαία πρόταση, όχι μόνο πολιτικά και προγραμματ­ικά, αλλά και οργανωτικά. Δηλαδή να υπάρξει ένα υποκείμενο, ένα συλλογικό πολιτικό υποκείμενο». Εκτίμησε ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα και ο ρόλος τους, ούτε καν ο τρόπος με τον οποίον θα προωθηθεί η ενότητα της Κεντροαρισ­τεράς, αλλά η απουσία στοιχείου εθνικής συναίνεσης στη χώρα.

Στόχος, να προετοιμασ­τεί η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Στ. Θεοδωράκη.

 ??  ?? Η Φώφη Γεννηματά.
Η Φώφη Γεννηματά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece