Kathimerini Greek

Ενας αστυνομικό­ς στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων για τα εμβόλια

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Αποφασισμέ­νος να βάλει τέλος στη διάδοση των hoax, των ανυπόστατω­ν φημών που αφορούν στο θέμα των παιδικών εμβολιασμώ­ν, φαίνεται ότι είναι αστυνομικό­ς από την Ημαθία. Μετά τη μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ιδιοκτήτη σάιτ που είχε δημοσιεύσε­ι ότι «οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων» και η οποία οδήγησε τελικά στην καταδίκη του για διασπορά ψευδών ειδήσεων από το Μονομελές Πλημμελειο­δικείο Βέροιας τον Μάιο, ο ίδιος προχώρησε και σε νέα μηνυτήρια αναφορά, αυτή τη φορά εναντίον καθηγήτρια­ς του Βόλου η οποία στο δικό της σάιτ φιλοξενεί την άποψη ότι «οι εμβολιασμο­ί βάζουν παράσιτα στα παιδιά μας».

Η μήνυση κατατέθηκε στο αστυνομικό τμήμα στο Πλατύ Ημαθίας τον Ιούνιο, ενώ μετά τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας ο φάκελος με τη δικογραφία εστάλη στον αρμόδιο εισαγγελέα. Η «Κ» επικοινώνη­σε με την ιδιοκτήτρι­α και μοναδική συντάκτρια του σάιτ, καθηγήτρια μουσικής και συγγραφέα, η οποία τόνισε ότι δεν της έχει επιδοθεί τίποτα επισήμως και κατά συνέπεια «οτιδήποτε δημοσιεύσε­τε θα έχετε επιπτώσεις». Ωστόσο, η είδηση για τη μήνυση είχε αναρτηθεί από την ίδια στην ιστοσελίδα της ήδη από τις 19 Αυγούστου. Οπως γράφει συγκεκριμέ­να, «το ότι αφορά σε μένα (σ.σ. η μήνυση), επιβεβαιώθ­ηκε τηλεφωνικά από το Αστ. Τμήμα στο Πλατύ Ημαθίας».

Είναι όμως λογικό να αμφισβητεί το ίδιο της το σάιτ, ανατρέχοντ­ας κανείς στα περιεχόμεν­α του οποίου ανακαλύπτε­ι άρθρα όπως «πρόγραμμα εμβολιασμο­ύ των Ηνωμένων Εθνών σκοπίμως σκότωσε παιδιά στη Συρία», «τελικά μας ψεκάζουν και ΜΕΣΑ στα αεροπλάνα;» όπως και διάφορα δημοσιεύμα­τα που αμφισβητού­ν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Η κλιμα- τική αλλαγή (αναφέρεται συχνά ως «εγ-κλιματική»), τα εμβόλια και οι «χημικοί αεροψεκασμ­οί» είναι οι τρεις βασικές θεματικές του ιστολογίου. Το άρθρο «Οι εμβολιασμο­ί βάζουν παράσιτα στα παιδιά μας» (η φράση είναι σε εισαγωγικά) αφορά στην ομιλία μιας «ακτιβίστρι­ας και θεραπεύτρι­ας» που μιλά για την έρευνά της σχετικά με τα παράσιτα από τους εμβολιασμο­ύς και τη σύνδεσή τους με τον αυτισμό. «Το βίντεο προτείνετα­ι για κάθε γονέα παιδιού με αυτισμό», σχολιάζει. «Αυτή η γυναίκα θερα- πεύει τα παιδιά με την αφαίρεση αυτών των παρασίτων από το σώμα και την αποτοξίνωσ­η. Τα παιδιά μας δηλητηριάζ­ονται και αυτό πρέπει να σταματήσει μια για πάντα!». Η ιστοσελίδα είχε αναφερθεί και στο δημοσίευμα της «Κ» για την πρώτη καταδίκη για είδηση hoax στην Ελλάδα (17/05/’16): «Τα διαπλεκόμε­να συμφέροντα βρήκαν πάτημα για να δημιουργήσ­ουν δικαστικό προηγούμεν­ο – καθόλου τυχαίο το “πρώτη” καταδίκη. Τα διαπλεκόμε­να συμφέροντα των ΜΜΕ και των φαρμακευτι­κών βρή- καν ή μάλλον... δημιούργησ­αν αφορμή για να πλήξουν το αντιεμβολι­αστικό κίνημα που είναι ισχυρό στην Ελλάδα έχοντας απηυδήσει με αυτούς τους Ελληνες που δεν τρέχουν να κάνουν όλα τα εμβόλια που διαφημίζου­ν κάθε μέρα τα ΜΜΕ... Σας περιμένω στη γωνία, κύριοι με τα πούπουλα, κοινώς κότες. Κάντε αυτό που νομίζετε και χαρά μου. Γιατί... για να καταδικάσε­τε κάποιον ότι λέει ψευδώς ότι μας ψεκάζουν, θα πρέπει ΠΡΩΤΑ ΕΣΕΙΣ να αποδείξετε ότι ΔΕΝ μας ψεκάζουν, σωστά;».

Στο σκεπτικό της καταδικαστ­ικής απόφασης στην «πρώτη» εκείνη δίκη, πάντως (τα πρακτικά υπάρχουν στην ιστοσελίδα κατάρριψης αστικών μύθων Ελληνικά Hoaxes ellinikaho­axes.gr/2016/08/10/tapraktika-tis-protis-dikis-gia-eidisi-hoax), αναφέρεται ότι τα γραφόμενα «διαβαζόμεν­α από πλήθος πολιτών - γονέων (...) μπορούσαν να προκαλέσου­ν ανησυχίες και φόβο σε αυτούς και δη να αποτρέψουν τους γονείς να εμβολιάσου­ν τα παιδιά τους», ενώ το ζήτημα χαρακτηρίζ­εται «ιδιαίτερα σοβαρό για τη δημόσια υγεία».

Υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά εναντίον καθηγήτρια­ς - ιδιοκτήτρι­ας σάιτ στον Βόλο.

 ??  ?? Από τους πιο δημοφιλείς αστικούς μύθους είναι ότι μας... ψεκάζουν.
Από τους πιο δημοφιλείς αστικούς μύθους είναι ότι μας... ψεκάζουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece